Zolczer Péter: Nyelvtanulási stratégiák (2. rész)

Előző cikkünkben Benny Lewis nyelvtanulási stratégiájáról írtunk, melynek lényege, hogy a nyelvtanulás közbeni akadályok legfőbb oka a rossz vagy épp nem létező motiváció. Benny arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyelvtanulás körül rengeteg olyan tévhit kering, melyeket nyugodt szívvel figyelmen kívül hagyhatunk (pl. nyelvi adottság, rossz memória, stb.).
Timothy Doner, csakúgy mint Benny Lewis, egy poliglott. Tim a legfiatalabb többnyelvű, összesen 23 nyelven beszél. Egy 2014-es, saját nyelvtanulási stratégiájáról szóló előadását azzal kezdte, hogy elmondta, a sajtó rendkívüli mértékben felfigyelt rá, de már néhány interjú után azt érezte, hogy cirkuszi bolondot csináltak belőle, mivel semmi mást nem kértek tőle, mint hogy mondjon pár mondatot különböző nyelveken. A lényegre, hogy miért és hogyan tanulta meg ezt a sok nyelvet, senki sem volt kíváncsi. Tim azonban azt mondja, hogy a nyelvtanulás a miérttel és a hogyannal van leginkább összefüggésben. Sok ismerőse megkérdezte már tőle, miért tanul idegen nyelveket Amerikában, ahol szinte mindenki beszéli az angolt. Tim erre mindig azzal válaszol, hogy azért tanul nyelveket, mert szeret nyelveket tanulni, élvezi a nyelvtanulás folyamatát már az első lépéstől kezdve. Ez az a pont, ahol Tim Doner és Benny Lewis közös nevezőre találnak. Mindketten hangsúlyozzák a motivációt, mely szerintük akkor lehet igazán erős, ha nem (csak) egy külső tényező váltja ki (pl. kötelező nyelvtanulás az iskola vagy a munka miatt), hanem belülről fakad. Mindkét poliglott szerint akkor tudunk igazán hatékonyan nyelvet tanulni, ha belső motivációnk hatására örömünket is nyerjük a nyelvtanulás folyamatában.
A fő mozgatórugón kívül Tim és Benny másban is megegyeznek, már ami a személyre szabott nyelvtanulási stratégiát illeti. Ez pedig nem más, mint belemerülni az élő, aktív nyelvhasználatba, már a nyelvtanulás kezdetétől fogva. Tim 15 éves volt, mikor feltöltött egy videót a youtube-ra, melyen arabul próbált meg beszélni. Ez indította be nála a nyelvtanulás iránti rendkívüli érdeklődést, ugyanis rengeteg visszajelzést kapott a videóra megjegyzések formájában, melyek között nagyon sok tanács is volt a kiejtés, nyelvtan vagy épp a szóhasználat finomítását illetően. Tim tehát anyanyelvi nyelvtanárokra lelt a youtube segítségével, minek hatására a nyelvtanulás számára egy individuális elfoglaltságból egyszeriben egy mások által is nyomon követhető, és ami a legfontosabb, befolyásolható tevékenységgé alakult.
Timtől legtöbbször azt kérdezik, hogy miként nem keveri össze azon nyelvek szavait, melyeken egyszerre tanul. A poliglott szókincsfejlesztő módszere viszonylag egyszerűen leírható. A szavakat nem „elszigetelt” fogalmakként próbálja megjegyezni, hanem szinte kivétel nélkül megpróbál hozzájuk olyan kontextust rendelni, melyet még ha akarna sem tudna elfelejteni. Tim egy nagyon egyszerű példán magyarázza módszerét. Tegyük fel, hogy becsukott szemmel elképzeli, amint sétál a Union Square parkban, az egyik kedvenc helyén. A park minden egyes pontjához, amelyik élesen él a fejében, Tim hozzárendel egy idegen szót. Pl.: Sétálok a parkban. A sétálni japánul iku. Egy kicsit tovább megyek, majd jobbra fordulok, ahol inni tudok a szökőkútból. Inni japánul nomu. Közvetlenül előttem fákat látok, amelyeket kivághatok. Vágni japánul kiru. Ezzel a módszerrel Tim nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan tud új szavakat tanulni, és mivel különböző kontextusokhoz különböző nyelveket társít, így az adott nyelvek szavai sosem keverednek össze. (Erre a koncepcióra épít a memrise online szókincsfejlesztő szoftver is; elérhető: www.memrise.com.)
Tim szerint a nyelvtanulás folyamatának talán legérdekesebb része az, hogy a rengetegféle elérhető módszer közül kedvünkre csemegézhetünk és kísérletezhetünk, amíg meg nem találjuk azt, amelyik az adott nyelv elsajátításához számunkra a leghatékonyabb. Tim előadását egy Nelson Mandela idézettel zárja, mely éppen elég gondolatébresztő ahhoz, hogy cikkünk végét is jelezze egyben: „Ha olyan nyelven szólsz egy emberhez, amelyet ért, azt az eszével érti. Ha a saját nyelvén szólsz hozzá, az eljut a szívéig.”

Források:
1. Timothy Doner, Breaking the language barrier at TEDxTeen 2014, elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=xNmf-G81Irs.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/10. (júniusi) számában

fotó: pixabay.com

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .