Múltidéző

A Batthyány-Strattmann László Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában, Felbáron tavaly október 28-án múltidéző napot tartottak.
A rendezvény célja a falu, az iskola történetének megismertetése, komplex információszerzés, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek, jobban megismerjék környezetük értékeit és hagyományait, ezzel is gyarapítsák ismereteiket. A kiállítás anyagának gyűjtése során a tanulók tanúbizonyságot tehettek kommunikációs készségükről, önállóságukról, kreativitásukról, emberi kapcsolataik elmélyítéséről.

091105

Az eseményt gondos előkészítés előzte meg. Október elején tanulóink közt meghirdettük A múlt emlékei című kiállítás anyagának gyűjtését. Régi tárgyak, fényképek, dokumentumok felderítését, összegyűjtését vártuk. Számos értékes fotó, könyv, ruhadarab, féltve őrzött kincs került elő a szekrények mélyéből, régi beporosodott használati tárgy a padlások rejtekéből. Az iskola tanulóinak apraja-nagyja lelkesen bekapcsolódott a kiállítási tárgyak beszerzésébe, felkutatásába. Régi történetek, mesék felkutatását is feladatul kapták a gyerekek.
A kiállítás része volt iskolánk története, amelyet kolléganőnk, Csémy Ildikó vállalt magára, visszanyúlva a kezdetekhez, korhű dokumentumokkal illusztrálva, régi tankönyveket bemutatva.
A múltidéző napunkra meghívtuk Bugár Árpádot, a falu krónikását, aki Felbár első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából egy kis könyvecskét állított össze a falu történetéről.
Megemlékeztük Batthyány-Strattmann Lászlóról, iskolánk névadójáról is a múltidéző nap folyamán. A neves doktor, akit a szegények orvosának is neveztek, a 19. század végén – 20. század elején gyakran tartózkodott Felbáron, a Batthyány család kastélyában. Életével, munkásságával példát mutatott emberségből, hitből, szeretetből.
Végül a felső tagozatos tanulók vetélkedő keretén belül bizonyították, hogy jól ismerik falunk múltját, iskolánk névadójának élettörténetét, s érdekes történeteknek sem voltak híján.
Ez a rendezvény hozzásegített bennünket ahhoz, hogy még jobban tiszteljük az ősök hagyományait, jobban megbecsüljük a jelenkor vívmányait, és tudatosítsuk, múlt nélkül nincs jövő.

116 1131

A múltidéző nap programja:
9.00 – A múlt emlékei című kiállítás megnyitója
9.45 – Felbár története: Bugár Árpád előadása
10.00 – Koszorúzás: tisztelgés Felbár neves személyiségei előtt
11.30 – Vetélkedő
12.00 – A vetélkedő értékelése

A rendezvény előkészítésének feladatai:
1. A rendezvény programjának előkészítése, a feladatok szétosztása a munkaértekezleten
2. Az előadó felkérése, időpont-egyeztetés
3. A kiállítás anyagának begyűjtése
4. A vetélkedő anyagának összeállítása
5. A vetélkedő díjainak beszerzése
6. Meghívók elkészítése, elküldése
7. Koszorú beszerzése
8. A kiállítás összeállítása
9. A vetélkedő helyszínének kialakítása

Varga Eleonóra


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .