Tehetségek: Megtörtént a csoda

Évek óta rendszeresen bekapcsolódunk a Katedra magyarversenyeibe. Kezdődött az irodalommal, aztán csatlakoztunk az anyanyelvi, majd az alsó tagozatosok versenyéhez is. A levelezős fordulókban csapataink általában az élmezőnyben szerepelnek, ennek köszönhetően többször voltunk Dunaszerdahelyen az országos döntőn, mindhárom versenyben.
A feladatok megoldása alapos odafigyelést, kutatómunkát igényel. A levelezőverseny során a szórakozás, játszva tanulás mellett a kitartás is mérvadó. Felelevenítettük a szólásokat, közmondásokat, szavak jelentését értelmeztük, kutattuk. Több feladat fantáziajátékot igényelt, nyakatekert, ugyanakkor értelmes mondatokat alkottunk, miközben gyakoroltuk a helyesírást. Tanulóink több gyűjtőmunkát is végeztek, szorgalmuknak köszönhetően az élre kerültek. Dunaszerdahelyen, az országos döntőn csak a tudásukra, leleményességükre számíthatnak. Ott a gyorsaság, a logikus gondolkodás, szókincsgazdagság a legfontosabb. Sokrétű, játékos, ötletes feladatokat oldottak meg a csapatok, melyek megmozgatták a fantáziát. A Lázadók harcias lánycsapat:

csenge

Jókai Csenge – humán érdeklődésű, kedvenc tantárgyai is erre utalnak – magyar nyelv és irodalom, történelem, valamint az idegen nyelvek, kedvence az angol. Iskolánkon rendszeresen bekapcsolódik a különböző versenyekbe, kultúrműsorokba, sőt vezette is ezeket. Falunk szülötte Nehéz Ferenc, író, közéleti személyiség tiszteletére, emlékére alkotásaiból versenyt rendezünk, melyre a környező iskolák tanulóit is meghívjuk. E rendezvény Csenge felső tagozatos éveit végig kísérte. Sikeres, aktív csapattag volt. Csapatunk többször is győzött. Szívesen oldotta meg 7. osztálytól a Médiasztár elnevezésű országos tehetséggondozó verseny feladatait, induláskor, 2014-ben az első kategóriában legjobbnak bizonyult, országos első helyezett lett az év diákújságírója versenyben. A Katedra-versenybe 8. osztályosként kapcsolódott be, akkor az irodalmat választotta, ám mivel iskolánkról több csapat indult, az akkori kilencedikesek megelőzték. Nem adta fel. Kitartó, elszánt lány, mindenképp szeretett volna eljutni Dunaszerdahelyre, az országos döntőre. Szorgalmas, megbízható, addig gyakorol, amíg meg nem tanulja. Nem csügged, ha valami nem sikerül, céltudatosan megy tovább előre, figyel a jó tanácsokra. Csendes, visszahúzódó, megfontolt, higgadt. Tudatosan készült, oldotta meg a feladatokat, sőt próbálta irányítani csapattársait is, hisz ők hetedikesek. Szabadidejében szívesen olvas, 10 éves korától rendszeresen, olvasmányaira a sokrétűség jellemző. Mostanában a komolyabb könyvek érdeklik, pl. Tolsztoj Anna Karenina című regénye. A Katedra-győzelem számára a felvételin 20 pontot jelentett. Sajnos szeptembertől már nem az iskolánk tanulója, hanem a komáromi Selye János Gimnázium diákja, tervei között szerepel az egyetemi végzettség megszerzése. Ehhez sok sikert kívánunk.

eniko

Antal Enikő – szintén nagyon szeret olvasni, kedveli a misztikus történeteket, valamint az iskolákban játszódóakat. Ha a komoly gondolatoktól szabadulni szeretne, a foci jelenti a felfrissülést számára. A művészetek világában is tájékozott, másik kedvenc hobbija a festés. Sok időt tölt a szabadban, hogy minél több ötletet merítsen. Főleg tájképeket fest. Naponta fest és rajzol. Óvodás korától rengeteg időt töltött a nagymamájával, aki nagyon gyakran használja a szólásokat, közmondásokat. Neki köszönheti, hogy sokat ismer ezekből. Az iskolában szívesen ír fogalmazást, időnként figyelmeztet, sürget, már rég írtunk. Szívesen tanul nyelveket, az angol, spanyol, német tudását szeretné továbbfejleszteni. Iskolánk kulturális életének aktív részese. Ebben az iskolai évben kapcsolódott be a Médiasztárba, ahol az országos döntőn is sikeresen szerepelt, tudását bebizonyíthatta, hisz ötletes fogalmazást írt szólások, közmondások felhasználásával. A környező iskolák rendszeresen szerveznek műveltségi vetélkedőket, Madaron csapatversenyben az első lett, mely témája a sport, az olimpia volt. Az iskolai csapatversenyben szintén volt első, itt a környezetvédelem témájában jeleskedett. Az igazi sikert a 2016-os Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő Katedra-verseny országos első helyezése jelentette számára. Helyi rendezvényeken szívesen szerepel, erős hangja mindenki számára érthető. Szókimondó, bátor, őszinte, elismeri, sőt beismeri hibáit, kritikusan gondolkodik önmagával és másokkal szemben is, az igazságtalanságot nehezen viseli. Ami szívemen, a számon, inkább kimondja a véleményét, nem szereti az alakoskodást, tettetést, mesterkéltséget.

fanny

Sztyehlík Fanny – szintén szeret olvasni és fogalmazást írni, ugyancsak sok időt töltött a mamájával, tőle sok közmondást, szólást megismert. Szereti a történelmet, ezért az órákon is mindig figyel. Régi korok életmódja érdekli, szívesen hallgatja a tanító néni történeteit, s történelmi tárgyú könyveket olvas, valamint fantasztikus könyveket. Nem mindennapos, hogy 7. osztályban kedvencének tartja Petőfi, Kosztolányi, József Attila és Ady Endre verseit. Szeret a szabad természetben lenni, ezért sokat sétál és görkorcsolyázik. Az állatokat szintén szereti, nagy kedvenc a cicus. A falu és iskolánk rendezvényeibe szívesen bekapcsolódik. Ugyancsak szókimondó, bátor, segítőkész, szorgalmas, irányító típus. A Katedra-versenyre sokat gyakorolt egyedül is. Az anagrammákat ránézésre gyorsan megoldotta, sok közmondást, szólást gyűjtött. Határozott, elszánt, várja a jövő évi anyanyelvi vetélkedő feladatait.

imag0807

A feladatok megoldásakor csapatmunka és az önálló gyűjtőmunka szintén jelen volt. Dolgoztak a világháló, különböző szótárak, feladatlapok, kézikönyvek segítségével. Mivel öt csapattal foglalkoztam, az irodalom összetettebb volt, így ők jelentős mértékben önállósodtak. S ez az önállóságra nevelés az országos döntőn beérett.
Iskolánk büszke a sikerre, hisz osztályaink kis létszámúak, s bizony kevesebb gyerek között kevesebb a kitartó, szorgalmas, tehetséges tanuló is, általában ugyanazok a tanulók több mindenben is aktívan részt vesznek, ezért sokszor nehezebb az élre törni. Csenge volt a húzóerő, hozzáállásában szeptembertől jelen volt az elhatározás – ott akarok lenni, és ott is leszek a döntőn. Fanny és Enikő hetedik osztályba járnak. Mindkét lányt magával ragadta Csenge lelkesedése, mivel érdeklődési körük hasonló. Ők ketten alsó tagozatos koruktól rendszeresen járnak bibliaversenyre, Jókára és Martosra, ahol általában sikeresen szerepeltek. Szentpéteren, az alapiskola műveltségi vetélkedőjén első alkalommal sikeresen részt vettek, a feladatok között anyanyelvi és irodalmi kérdések is voltak, a felkészülés során a falu szülöttjével, Kossányi József költővel, verseivel ismerkedtek meg. Most már ők keresik és meg is találták a leendő harmadik csapattagot. Mindketten határozottak, harciasak, elszántak.

20160511_131854

Az olvasás, anyanyelvünk ápolása, szeretete, a múlt értékeihez, a tágabb és szűkebb szülőföldhöz való kötődés mindhárom lányra jellemző. „A játék komoly dolog – olvassuk Kosztolányi Dezső Aranysárkány c. regényében –, mindig az életet jelképezi. Ez vezeti be a gyereket az életbe. Csak játszva tanulhatunk.“ Ezt tettük, s tesszük évek óta kisebb-nagyobb sikerrel. Megtiszteltetés, elismerés az országos döntőn a részvétel. Ezért dolgozni kell, feladatokat kell jól, sőt nagyon jól teljesíteni. Aki részt vesz, csak győztes lehet. Dunaszerdahely, május 11-e A Lázadók csapatnak (Jókai Csenge, Sztyehlík  Fanny, Antal Enikő) emlékezetes nap, 1. helyezettek lettek. A Dunamocsi Alapiskola történetében is a legnagyobb sikert jelenti, tanulmányi csapatversenyben országos döntőn a lányok győztek. Reménykedünk és bízunk a visszatérésben.

Bacskor Katalin

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/3. (novemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .