Pozsonyban a szakképzés vonzóbbá tételének a lehetőségeiről tárgyaltak

2016. október 19-én és 20-án – Szlovákia EU tanácsi elnökségének meghatározott programpontjaként – az egyes országok kompetens minisztériumainak a szakképzést és a felnőttek képzését irányító felelős vezetői Pozsonyban tárgyaltak. Többek között értékelték az eddigi reformok eredményeit és a szakmunkásképzést szabályozó politikai koncepciók eddigi hatékonyságát. A tanácskozást 2016. október 18-án Peter Plavčan Szlovákia oktatási minisztere és Richard van Rijssen, Hollandia szlovákiai nagykövete nyitották meg. Peter Plavčan hangsúlyozta, hogy napjainkban a szakképzés, a szakmunkások, szakemberek felkészítése az Európai Unió legjelentősebb prioritásai közé tartozik. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a kérdés fontosságát külön kiemeli az a tény, hogy lényegében az utánunk következő generációk jövőjét meghatározó ügyről van szó, hiszen értékeket teremteni megfelelő szakemberek, vagyis szakképzés nélkül lehetetlen. Ezért is tartja kiemelkedően fontosnak a szakképzésért felelős minisztériumi vezetők munkáját és felelősségét. Hangsúlyozta, hogy az említett minisztériumi vezető szakemberek feladata a hazai prioritásokat európai szintre emelni, összhangba hozni az európai elvárásokkal. Természetesnek tartja, hogy ezek a vezető beosztású szakemberek – mint az adott terület minden bizonnyal legkiválóbb szakértői – sikeresen hozzá tudnak járulni az európai szakképzés helyzetének, színvonalának a javításához is.
Az adott minisztériumok szakképzésért felelős vezérigazgatói státuszban dolgozó vezetőinek plenáris ülésén megvitatták az „Új készségek Európáért“ c. kezdeményezést és a hozzá kapcsolódó „Az alacsony képesítéssel rendelkező felnőttek készségfejlesztésének tényleges biztosítékai“ címen előterjesztett dokumentumot. A jelenlévő vezérigazgatók mindezek mellett megismerhették az e témakörben Rigában tartott tanácskozás határozatainak a  mindennapi gyakorlatba történő inplementációjának eredményességét taglaló tájékoztatást is – beleértve a szakképzés nagyon sajátos feladatait a migránsok sikeres integrációjának megvalósításában. Az ötlet- és véleménycserék során a résztvevők képet kaptak a Szlovákiában megvalósuló duális képzés bevezetésének jelenlegi állapotáról, megvitatták a szaktantárgyakat tanító pedagógusok és a szakképzést biztosító mesterek munkáját segítő eljárásokat, valamint a szakképzés realizálásának új és újabb, hatékonyabb formáinak, továbbá a posztszekundáris képzésnek a lehetőségeit is. A workshopok eredményei az Európai Unió tagországai számára jó példaként hasznosíthatók a szakmunkások képzésének igényes munkájában, de értékes alapanyagként lesznek felhasználhatók az Európai Bizottság által 2017-ben rendezendő tanácskozáson is, ahol a felnőttek képzésének szakmai kérdéseit vitatják meg.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/4. (decemberi) számának Házunk tája rovatában

fotó: www.minedu.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .