Az Állami Pedagógiai Intézetben workshopot szerveztek az iskolairányítás minőségének emeléséről

Az Állami Pedagógiai Intézetben (ÁPI – ŠPU9) workshopot rendeztek az intézményvezetés, iskolaigazgatás minőségének a javításáról – különös tekintettel az irányítás demokratikus és inkluzív eljárásaira, amelyek kiindulópontjai az autonóm iskola kialakításának. Az ÁPI szakdolgozói és menedzsmentje, az alap- és főiskolák pedagógusai és a pedagógiai kutatás jelenlévő szakemberei megegyeztek abban, hogy az autonóm iskola csak akkor lehet működőképes, ha folyamatosan meg tud újulni, képes folyamatosan fejleszteni az oktatási programját. „A folyamatosan megújuló iskola modelljének alapelvei az autonóm és a fokozatosan fejlődő, azonos hullámhosszon lévő, azonos értékrendet valló egyének iskolai környezetében gyökereznek. Valósággá azonban csak a tanulásban személy szerint is támogatott, segített egyének igényeivel összhangban, a saját tudásukért önként és tudatosan vállalt felelősség tudatában, valamint a szülőknek az oktatás folyamatába való ugyancsak tudatos bekapcsolása és tudáspotenciáljuk kiaknázása révén válhatnak. Tehát csak a kölcsönösen toleráns demokratikus társadalom tagjainak együttműködése hozhatja meg ezen a téren a várt eredményt. Ennek a modellnek a társadalmi hozadéka egyfajta szociális tőke megteremtése, melynek lényege a valóban kölcsönösen toleráns demokratikus társadalom, az autentikus vállalási készségek és szokások fejlesztése, mások igényeinek a felismerése, megértése, tolerálása és a legjobb válasz, a legigazabb reagálás meglelése.“ – foglalta össze a workshop lényegét Ľudovít Hajduk, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy a Poprádi Egyesített Iskola napjainkban a legjobb példaként szolgálhat a gyermekek oktatásának és nevelésének modern, inkluzív megközelítéséhez. Ezt a városi alapítású és önkormányzati hatáskörben működő iskolát nagyon sok roma gyermek is látogatja. A tantestület lényegében egy fedél alatt neveli és tanítja a gyermekeket azok három éves korától az óvodában, illetve ezt folytatva az alapiskolában és a művészeti alapiskolában, vagyis a gyermekek az iskolában szerzett tudásukat ráépítik a velük született adottságokra és tehetségükre, és mindezt tovább fejlesztik a művészeti alapiskolában – természetesen már a tanítás utáni szabadidejük rovására. „Meggyőződésem, hogy ez nagyon jó modell, különösen abból a szempontból, hogyan segíthetik, támogathatják a pedagógusok a gyermekek, a tanulók fejlődését, az egyes kompetenciák, illetve azok típusainak a kiérlelését, hogyan használhatják ki a művészetet mint az ész és a szív felkészítésének az eszközét. Ez a modell megérdemli, hogy hatékonyan támogassuk. Támogassák az egyetemi karok, az iskolaügyi tárca, de főképpen az Állami Pedagógiai Intézet. Információim szerint Szlovákiában már több tíz olyan iskola van, amelyek érdeklődnek és alkalmazni is szeretnék saját iskolájukban ezt vagy az ehhez hasonló modelleket, tehát a mi feladatunk segíteni őket ezen igyekezetük megvalósításában. Minden bizonnyal ezzel a döntésünkkel pozitív jelzést küldenénk a pedagógusoknak, hogy az iskolaügyben is van értelme a folyamatos megújulásnak, a tanulók érdekében kellő lelkesedéssel végzett munkának, a mindannyiunk érdekében kifejtett elkötelezett hivatásgyakorlásnak, amely természetesen megérdemli a jogos elismerést és értékelést“ – jelentette ki Ľudovít Hajduk, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/5. (januári) számának Házunk tája rovatában

fotó: www.statpedu.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .