Március 15. – projektnap az iskolában

Tavasszal az alapiskolák mindennapjait nagymértékben befolyásolják a különböző tanulmányi versenyeken való megmérettetések. Ám a sok-sok felkészülés közepette a magyar tannyelvű iskolák különös figyelemmel készülnek 1848. március 15-e méltó megünneplésére is. Nincs ez másképp nálunk sem, Nemesócsán, a Móra Ferenc Alapiskolában.
Ebben a tanévben rendhagyó módon, projektnap keretében emlékeztünk meg a szabadságharcról. A tantárgybizottság az igazgatósággal egyeztetve határozta meg az egyes tevékenységeket. A projektnap célja új ismeretek szerzése közösen végzett tevékenység által, jó csapatszellem építése az osztályokban, s nem utolsósorban magyarságtudatra nevelés.

4 8

Napokkal az ünnep előtt az osztályokban a faliújságokon megjelentek a történelmi esemény legfontosabb mozzanatai. Március 15-én a gyerekek többsége kokárdával érkezett az iskolába. 2 óra tanulás után kezdődtek projektnapi tevékenységeink. Közös ünnepségen méltatta a nap jelentőségét Majer Anna igazgatónő, majd a 7.osztály megemlékezése után kezdődött a munka általi tanulás.
A feladatokkal már napokkal előbb megismerkedtek az osztályfőnökök, így módjukban állt jól felkészülni, hogy az osztályuk eredményesen dolgozhasson. Minden osztálynak egy 12 pontos ún. Petőfi minimumot kellett írnia, s ezt a nap hangulatát hűen visszatükröző kézzel írt plakáton megjeleníteni. A további feladat egy emléksarok készítése volt az osztályban március 15-e nevezetes színtereiből. Kreatív módon berendezték a Pilvax kávéházat, Landerer nyomdáját, a Nemzeti Múzeum bejáratát, hadsereget lovas huszárokkal együtt. Az egyes helyszíneken korabeli személyek képei, sajtótermékek, rajzok, korabeli szövegek, legóból megalkotott csatajelenet is látható volt.

2 5 6 7

Iskolánk udvarán áll a megemlékezések kopjafája, ahol ebben az évben kivételesen nem koszorút helyeztünk el ezen a napon, hanem a gyerekek által készített nemzeti színű virágokat tűztük le.
A felsősöknek prezentációt is kellett készíteniük Petőfi költészetének különböző megközelítése szerint. Ezek bemutatásával zárult iskolánkban a szabadságharc tiszteletére szervezett projektnap.
Ezen a napon tanulóink 1848-ról szerzett ismeretei az általuk végzett élményszerű tevékenység által bővültek, ez is a tanulás egyik formája.

Magyarics Erika
Móra Ferenc Alapiskola, Nemesócsa


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .