Szakmai napok

Változó világunk minden téren, így az óvodákban is a mindennapi munkánk korszerűsítését, innoválásának szükségességét vonzza magával, teszi szükségessé. Ezeket a változásokat gyakran mindenféle külső segítség nélkül kell megvalósítanunk, önállóan, kisebb szakmai közösségek segítségével, esetleg intézményeink kollektíváiban közös együttműködéssel fejlesztve szakmai tudásunkat, ismereteinket.
Ilyen alkalomnak adott színhelyt már két alkalommal a Tündérkert Óvoda Gútán, amikor a környékbeli óvodák óvónőit láttuk vendégül szakmai beszélgetésre.
A Comenius Pedagógiai Intézet szakmai kistérségi találkozó-sorozatot indított, melynek első állomása volt a mi óvodánk. Az első találkozó alkalmával a Comenius Pedagógiai Intézet részéről Fodor Attila és Markovics Tímea ismertették a találkozók célját, ami a szakmai párbeszéd elindítása az egyes régiók magyar nyelvű óvodáiban.  Felszínre kerültek az óvodák igényei, elsősorban az Állami Művelődési Program 2016 pontos értelmezése, és a szakkifejezések egységesítése. A vitaindító előadás során Marosi Marianna, óvodánk pedagógusa ismertette a 2016-tól érvényes Állami művelődési programot, és összehasonlítást mutatott be az ezelőtt használt ISCED 0–hoz képest. Sok esetben állapítottuk meg, hogy csak formai különbségek, és szerkezeti eltérések vannak, amiket így közösen megbeszélve könnyebben veszünk észre. Ezért a Comenius Pedagógiai Intézet terve, hogy az egyes nevelési területekre vonatkozó szakmai napokat, megbeszéléseket, metodikai bemutatókat tartsunk, ahol megvalósulhat az egymástól való tanulás elve és a tapasztalatcsere. Ennek első állomása volt a Képzőművészeti nevelés az óvodában című módszertani nap, amire még több óvónő látogatott el, mint az első találkozóra. Fontos számunkra, hogy helyesen használjuk anyanyelvünket az óvodáskorú gyermekek előtt, hiszen mi vagyunk számukra a példa. Sok esetben értjük, tudjuk mit jelentenek a programban használt szakkifejezések, de nem minden esetben ismerjük a helyes magyar megfelelőjét. Ehhez is sok segítséget tudunk egymásnak nyújtani. Magyarics Szépe Ildikó aprólékosan vette sorra az egyes képzőművészeti technikákat, eszközöket, azok felhasználásának lehetőségeit, valamint fejlesztőhatásukat a gyermekek személyiségére. Az elméleten kívül teret kapott a gyakorlat is, hiszen minden óvónő a csoportja gyermekeinek munkáival érkezett, melyeket bemutattak és megbeszéltük szakmai hozadékukat a gyermekek fejlődésében.

1 4

A szakmai beszélgetés lényege, hogy könnyebben tájékozódjunk az egyes dokumentumok útvesztőjében, és összefüggéseiben lássuk munkánkat, hisz mi „csak“ rajzolunk, vagy éppen festünk a gyermekkel, s közben felsorolhatatlan mennyiségű fejlesztést végzünk, példát mutatunk, szépérzéket alakítunk, személyiséget fejlesztünk, a finommotorika fejlesztését és az ismeretek közvetítését már nem is sorolom, hisz nekünk ez természetes.
A találkozók az mellett, hogy ismeretet közvetítünk a kollégák számára, tapasztalatcserére adnak lehetőséget, bemutathatunk egymásnak általunk kipróbált, működő tevékenységeket, esetleg megoldási javaslatokat kérhetünk egymástól egy-egy felmerülő problémára. A legnagyobb pozitívum számunkra, hogy nagyon jó hangulatban személyes kapcsolatok alakulnak ki szakemberek között, amelynek minden óvoda számára pozitív hozama lehet, hiszen szakmai fejlődésünk a legfőbb célunk.

A sikeres vitaindító már több térség óvónőihez is eljutott, és bízunk benne, hogy a képzőművészeti neveléssel foglakozó szakmai megbeszélésre sor kerül több helyen.

Tóth Szilvia
 a Tündérkert Óvoda igazgatónője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .