„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”

Lassan a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó versenyek – eljutva az országos vagy a Kárpát-medencei fordulókhoz – befejeződnek.
2017. április 20-22-én rendezték meg Kassán a Szép magyar beszéd verseny utolsó, országos fordulóját, melynek – mint minden évben – a Selye János Gimnázium diákjai is résztvevői voltak.
Sok diákunk vallja magáénak Lénárd Sándor gondolatát: „A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer: aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell.”
A hangszer szerelmeseiből pedig nincs hiány iskolánkban, inkább évente azzal a nehéz gonddal szembesülünk, hogy ki legyen az az egy „kisgimis”, és ki az a két „nagygimis” diák, akik az iskolai fordulóból tovább jutva folytatják a versenyzést. A Selye gimiből idén az alapiskolások II. kategóriában a nyolcosztályos kisgimnazista, Fekete Lujza (I. N), a középiskolások III. kategóriájában pedig Bagócsi Lilla (II.C) és Csóka Dávid (II.D) kerültek be a kerületi fordulóba.
A színvonalas kerületi forduló eredményei a következőképpen alakultak: Fekete Lujza az 1. helyen végzett (felkészítője: Spátay Adriana), Bagócsi Lilla szintén kerületi 1. helyezett lett (felkészítője: Spátay Adriana), Csóka Dávid (felkészítője: Farkas Adrianna) pedig a 4. helyről várta a verseny folytatását.
A sok gyakorlás, munka meghozta gyümölcsét. Idén a Szép magyar beszéd verseny középiskolások kategóriájának Bagócsi Lilla lett a győztese, kis prímósunk, Fekete Lujza pedig a 3. helyen végzett.
Mindkét diákomnak szívből gratulálok, mindketten anyanyelvük kiváló ismerői és használói.
Ugyanezen időpontban zajlott Győrött a Kazinczy-verseny Kárpát-medencei fordulója, ahol Szebellai Dániel (IV. D, tanára: Farkas Adrianna) Kazinczy-érmes lett – folytatva ezzel gimnáziumunk hagyományát, s immár 11-re emelve a Selye János Gimnázium diákjai által elnyert Kazinczy-érmek számát. Dánielnek és tanárának, osztályfőnökének szívből gratulálunk a sikerhez!
Kisgimnazista helyesíróinkért is izgulhattunk az elmúlt hetekben. A secundós Gerencséri Barbara és Sereghy Csenge (felkészítőjük: Spátay Adriana) a komáromi körzeti forduló után Érsekújvárott, az országos fordulóban is kitűnően szerepeltek. Gerencséri Barbara országos 3. helyezettként május 20-án Budapesten, a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny Kárpát-medencei fordulójában ad számot tudásáról.
Minden versenyzőnknek gratulálok, és további sikeres munkát kívánok!

Spátay Adriana, magyartanár, a szakmai munkaközösség vezetője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .