Zolczer Péter: Nyelvtanulási stratégiák (7. rész)

Cikksorozatunk előző részeiben a nyelvtanulási stratégiákra helyeztük a hangsúlyt, rámutatva ezzel főként arra, hogy a nyelvtanulás rendkívül hatékonnyá és élvezetessé válhat, amennyiben az a nyelvtanuló egyéni preferenciái szerint történik. Ebben a cikkben konkrét technikák, módszerek és stratégiák ismertetése helyett azt nézzük meg, hogy milyen módon képes a nyelvtanulás szélesíteni a látókörünket. A téma körüljárásához Dr. Christopher McCormick konferencia-előadását vesszük alapul, amelyet egy Kambodzsa fővárosában, Phnompenben szervezett TEDx konferencián adott elő.
Dr. McCormick előadását egy élménybeszámolóval kezdte, melyben elmondta, hogy Kambodzsa kultúráját az ország hivatalos nyelvének, a khmernek az elsajátításán keresztül ismerte meg. Egy olyan szerzetes tanította őt és párját, akinek fogalma sem volt a nyelvtanításról, ezért gyakran olvadt össze a „nyelvóra” a nem tudatos kultúra-ismertetéssel. Az anekdota után elmondta, hogy szerinte a nyelvtanulás folyamata az által, hogy fejleszti az elmét és szélesíti a nézőpontunkat, lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a világot magunk körül, aminek hatására új lehetőségek tárulnak fel előttünk. Érvelését azzal kezdi, hogy a nyelv okosabbá tesz minket. A kétnyelvű, illetve többnyelvű környezetben végzett kutatások egyöntetűen kimutatták, hogy aki több nyelven beszél, jobban érti a nyelv működését, jobban ki tudja fejezni magát írásban és beszédben is, jobb a memóriája, jobb a tanulmányi teljesítménye, de ami a legfontosabb, sokkal empatikusabb viselkedést gyakorol mások iránt. Minél előbb kezd valaki nyelveket tanulni, annál jobb. A gyerekek könnyen tanulnak nyelveket, mivel játékként is fel tudják fogni a folyamatot, amely során kiélhetik kreativitásukat. A felnőtteknél ez a hozzáállás már nehezebben kivitelezhető, főleg mivel ekkorra már sokan elvesztették a kapcsolatot saját kreativitásukkal. Éppen ezért a felnőttek esetében a kreativitás újra megtalálására kell helyezni a hangsúlyt.
Dr. McCormick előadásának folytatásában a gyermekkorába tekintett vissza. A rövid történetekből kiderült, hogy a világ sok nemzetiségét magába foglaló amerikai olvasztótégelyben nőtt fel. Akkoriban nem mindenkinek adatott meg ez a lehetőség, viszont manapság már könnyen csatlakozni tudunk a világ legnagyobb olvasztótégelyéhez, az internethez, amely segítségével számtalan ország, nemzetiség és kultúra képviselőivel ismerkedhetünk meg. Elmondta azt is, hogy a szülőknek óriási szerepük van a gyermekeik kíváncsiságának fenntartásában, mely kulcsfontosságú lehet a fiatalkori nyelvtanulás szempontjából. A nyelvtanulás folyamatát rendkívül negatívan befolyásolja, ha a nyelvet a kultúrától elszigetelten tanuljuk. A kultúra és a nyelv szoros kölcsönhatása miatt a hatékony nyelvtanulás magával vonja új értékek, viselkedésminták és nézőpontok elsajátítását is. Mindez alakítja és bővíti a világról alkotott képünket.
Előadásában Dr. McCormick kiemelte, hogy a gazdaság globalizálódása már a legtöbb nemzetközi cég és vállalat emberi erőforrások részlegére is kihatással van; ma már a cégek is olyan embereket keresnek, akik anyanyelvük mellett legalább 1-2 idegennyelvet is beszélnek. Kutatócsoportjával Dr. McCormick közel 2 millió ember angol nyelvtudását tesztelte különböző országokban. A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy minél többen és minél magasabb szinten beszélnek angolul egy adott országban, annál jobb az ország gazdasági mutatója, az emberek egyéni tanulási készségei, valamint a bevételük is. Ezek az országok egytől egyig támogatják a többnyelvűséget, az oktatást, és korán kezdik a nyelvoktatást.
Nagy szükség van a nyelvtanulókra, viszont sajnos a legtöbb mai intézményben alkalmazott módszer és megközelítés ahelyett, hogy segítene, sokszor még vissza is tartja a nyelve(ke)t elsajátítani vágyókat. A jó hír az, hogy az intézményektől független és az egyéni nyelvtanulók tapasztalataiból tudjuk, hogy az internet és az információs technológiák rendkívül hatékony segédeszközök a nyelvtanulás folyamatában. Az új technológiák megnyitják a kaput a kreativitás felé, akár a nyelvtanuló, akár a nyelvtanár szempontjából. A nyelvtanulás nemcsak, hogy szélesíti látókörünket, de közelebb is hozza a világot, miközben folyamatosan kiaknázza a bennünk rejtőző potenciált. Nincs hát mire várni, kezdjünk nyelvet tanulni!

Források:
1. Dr. Christopher McCormick, Learning a Language Will Change your Life for Good, TEDxPhnomPenh, elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=CQX4mAaJBmE.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/5. (januári) számában

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .