Borvák Mária: Változni és változtatni

Az osztályfőnök szerepe az egyén kompetenciáinak tudatos fejlesztésében (1. rész)

A mai 15-18 éves diákok körében is nagy kérdés, hogy mi szerint rendezzék be életüket, mi szerint tudják eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz, mi az, ami még megengedett és mi az, ami már nem, hogyan lehetnek boldog fiatal felnőttek, és mitől válik életük olyanná, amely örömteli várakozással tölti el őket. Sok esetben ugyanezek a kérdések a pedagógusokat is mélyen foglalkoztatják, hiszen ők azok, akik felnőttként utat mutathatnak diákjaik számára. Egy működőképes osztályközösségben ezekről is szót tudnak ejteni a fiatalok, jobb esetben az osztályfőnök vezetésével, amennyiben arra mindkét fél nyitott, valamint egy olyan bizalmi légkört ápolnak, amely mindezt lehetővé teszi. Az ilyen minőségű légkör szerencsés esetben spontán is kialakul, de jellemzőbb, hogy kialakításához szükség van arra, hogy ezt az osztályfőnök tudatosan ápolja, finomítsa, alakítsa az iskolaév során. De vajon mi szükséges mindehhez?

Megváltozott pedagógusi szerepkészlet
Jogos a frusztráltság a pedagógusok részéről, hiszen az elmúlt pár évtizedben a pedagógusi szerep megítélése rengeteget változott társadalmi szinten. Amíg az 1950-es évekig a pedagógus tekintélyforrása a tudás kizárólagos birtoklásából, illetve a nevelői, mindent tudó szerepéből adódhatott, úgy mára ez eltolódott egyfajta szerephalmozódás felé. A mai pedagógusi szerep egyszerre foglalja magába a tudós tanári (tanítói), a hivatalnok (vagy bürokrata), illetve a nevelői szerep sajátosságait. Többször hallott és hallatott panasz, hogy az ösztönszerű személyközpontú, sajátélmény alapú, együttműködésre alapozó, problémamegoldás fókuszú tanítás helyét átveszi az okos eszközök tanítási órán belüli változatos használatának szükségessége, a tantárgyakban való kizárólagos gondolkodás, és a mérhetetlen mennyiségű adminisztrációs kötelezettség.

A pedagógiai képességek – velünk született vagy tanulható?
Dr. Sallai Éva nyomán tudjuk, hogy léteznek olyan, a pedagógiai munkát elősegítő képességek, amelyekre egy osztályfőnöknek alapvető szüksége van munkája során. Ezek többnyire olyan képességek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak mindannyiunkban, azonban jelentős változásokat lehet elérni ezen képességeink tudatos fejlesztésével. A diákokkal, szülőkkel és pedagóguskollégákkal való munka során kiemelt figyelmet érdemel a kommunikációs ügyesség, amely azt jelenti, hogy a „pedagógus a kommunikációs modell mindkét szerepében (üzenő, befogadó) hatékony tud lenni. Üzenőként a lehető legpontosabban képes kifejezni gondolatait, érzéseit, szükségleteit. Fogadóként pedig a lehető legpontosabban képes befogadni, megérteni az üzenő teljes kommunikációját, és ha szükséges, visszajelezni azt. S meg tudja teremteni azt a kontextuális feltételrendszert, amiben mód van a tiszta kommunikációra és tere van a kommunikációnak.”
Az eredményes pedagógiai munkának feltétele a gazdag és rugalmas viselkedésrepertoár, amely abban nyilvánul meg leginkább, hogy az adott helyzetben minél több viselkedési mód közül választhassa ki a pedagógus azt az eljárást, amelyet a leghatékonyabbnak ítél. A rugalmasság viszont azt jelenti, hogy a pedagógus mindig az adott tényekből indul ki, és ha azok változnak, akkor az ő viselkedése is változik. Nem viselkedési paneleket vagy előre elkészített és jól begyakorolt „konzerveket” használ, hanem a konkrét helyzet átélése, élménye határozza meg a viselkedését.
Ennek a képességnek a hatékony működtetéséhez, vagyis a gazdag viselkedésrepertoár megfelelő alkalmazásához szükség van a gyors helyzetfelismerés, a konstruktív helyzetalakítás képességére. A pedagógusnak át kell látnia a helyzetet, a lehetséges változtatási módokat és ezek következményeit. El kell tudnia dönteni, hogy mit tegyen, ha például egy érdekes feladat megragadja a tanulók figyelmét, szívesen foglalkoznak vele, de így fennáll a veszélye annak, hogy kifutnak az időből, és képtelenek elvégezni a továbbhaladáshoz szükséges anyagot. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/6. (februári) számában jelent meg

fotó: stocksnap.io


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .