Szíjártó Adrienn: MIÉRT-ekről a nyilvános beszédben

Szemléletmód és játékos gyakorlatok a prezentációs készségek fejlesztéséhez

Tanárok és diákok összefogása által egyre több olyan kezdeményezés indul el a középiskolákban és egyetemeken is, melyek újraélesztik a közösségben való történetmesélés varázsát. Ezen alkalmakkor a résztvevők bárki számára közérthető módon mutatják be, mivel is foglalkoznak, mi az a szelet, amit a világból ők felfedeznek, alakítanak, és ebbe másokat hogyan szeretnének bevonni. Az ilyen alkalmak nem az ego öncélú megcsillogtatására szolgálnak, hanem a közösségépítés, az együtt cselekvés fontosságára hívják fel a figyelmet. A saját élményeik, sikereik és kudarcaik megosztása által egymást támogatják és inspirálják. A szenvedélyesség és lelkesedés ezért is válnak nagyon fontos elemeivé ezeknek az előadásoknak. Itt nem elég a tudomány puszta leírása, a száraz információ-átadás. Az előadók igazi változást szeretnének elindítani és kiváltani a hallgatóságukban. Így világítanak rá ezek a kezdeményezések arra, hogy a nyilvánosság/közösség elé való kiállás nem egy szükséges kötelezettség, hanem egy lehetőség. Egy lehetőség arra, hogy a tudásunkat megosszuk másokkal, és ezáltal cselekvésre, változásra motiváljuk a környezetünket (Duarte, 2010). Felhívják a figyelmet arra is, hogy a retorikáról, a nyilvános beszédekről alkotott képünket érdemes leporolni. Ráadásul az iskolapadon túl az újra felismert történetmesélés a karrierépítésben és az önérvényesítésben is egyre nagyobb szerephez jut. Függetlenül attól, ki milyen területen folytatja tanulmányait, mely területen szeretne szakemberré válni, a prezentálás, a munkájának és eredményeinek képviselése, bemutatása és terjesztése senki számára nem elkerülhető. Az előadói készségek fejlesztése a nyelvi kompetenciafejlesztésen belül éppen ezért kiemelt szerepet érdemel.

Előadói készségfejlesztés – szemléletmód és gyakorlatok
A következőkben bemutatott gondolatmenet, a hozzájuk kapcsolódó önreflektáló kérdések, szituációs és egyéb játékos gyakorlatok által szeretném segíteni a prezentációs készségek fejlesztését. Az összeállított anyag elsősorban a saját belső motivációk megtalálását, a körülményekre reflektáló felkészülő munkát támogatja, melyek a sikeres és emlékezetes előadás legfontosabb alapkövei.

I. Az előadó MIÉRT-je – azaz a belső hang megtalálása
Az első blokk célja az előadó motivációjának feltárása, a téma iránti elkötelezettség erősítése. Legtöbb esetben a diákokat arra készítjük fel, „AMIT” el kell mondaniuk. A tények, az adatok, a kutatásuk „rideg” eredményeinek informatív, deskriptív jellegű átadására. Ez vezethet a személytelen, sablonelőadások sorozatához. Nancy Duarte, amerikai kommunikációs szakember megfigyelései azt bizonyították, hogy azok az előadók tudnak igazán hitelesek lenni a közönség számára, akik világosan kijelölt kommunikációs célt követnek, képesek hinni a saját témájukban, és tisztában vannak azzal, hogy mi az ő munkájuk relevanciája (Duarte 2010). Ez a felismerés teremtheti meg az elköteleződést és szenvedélyt a munkája iránt, ami majd képes lesz másokat is motiválni és inspirálni a befogadásban és továbbvitelben. Ez az, amit mi sokszor elnyomunk, mondván, ne személyeskedjünk, ne „sztorizgassunk” a tudomány nemes katedráján. Azonban be kell látni, hogy az alulról induló diákkezdeményezések a közösségi élménymegosztásról pont eme hiánypótlás miatt indultak el. Fontos az individuum, a lélek megjelenése az előadásban. Annak felismeréséhez, hogy milyen plusz hozadéka lehet mindennek a befogadás szempontjából, elég csak felidézni egy-két olyan hétköznapi példát, amikor egy diákunk a nem igazán kedvelt kötelező olvasmányról/feladatról vagy a kedvenc olvasmányáról/projektjéről tarthatott beszámolót. Volt-e különbség?
Támogató kérdések
Mitől válik egy előadó hitelessé? Miért fontos ez a téma számomra? Miért érdekel? Mi az, ami a leginkább foglalkoztat benne? Mit ad az én számomra?

II. Az előadás MIÉRT-je – az előadás céljának kijelölése
Az előadónak a hatékony üzenetátadás érdekében pontosan kijelölt céllal kell rendelkeznie. Minden előadás alapvetően egy változásra, változtatásra hívás. Az „A” állapotból szeretnénk a közönséget a „B” állapotba eljuttatni. A változás útja azonban nagyon sokféle célnak lehet alárendelve. A közönségünket informálhatjuk, inspirálhatjuk, motiválhatjuk, meggyőzhetjük, felvilágosíthatjuk, szórakoztathatjuk, cselekvésre ösztönözhetjük, döntési helyzetbe hozhatjuk és még tovább folytatható a sor. A célunk lehet a tanár meggyőzése a szakmai kompetenciánkról, a diák lelkesítése valamilyen ügy iránt, a környezetünk cselekvésre ösztönzése, hogy valamit együtt csináljunk, beszédet tarthatunk egy ösztöndíj elnyerése érdekében. Minden esetben meg kell mutatni, hogy az előadásunk hogyan válaszol a felállított célra. A kijelölt cél szem előtt tartása alapvető hatással lesz a téma anyagának szelektálására, a kulcsüzenet, a kulcsgondolat megtalálására.
Támogató kérdések
Mi motivál a kiállásra? Mit szeretnék elérni? Mi a célom az előadással? Mitől releváns a témám az adott közegben? (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/6. (februári) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .