A Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének értékelése

Kedves olvasók, a Vámbéry Polgári Társulás és a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola közös szervezésében 2017. március 24-én sikeresen lezajlott a XVII. Vámbéry Napok keretén belül a Vámbér Ármin Földrajzverseny országos döntője, melyre a levelező verseny első tíz helyezettje kapott meghívást. A döntőt nagy izgalommal várta minden csapat és felkészítő tanár, melyre az idei évben is Dunaszerdahelyen, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola falai közt került sor.
Az országos döntő megnyitójára kilenc órakor került sor, ahol Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója és Masszi János, a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója üdvözölte a versenyzőket és tanáraikat. A rövid köszöntő után a csapatok elfoglalták helyüket és Török Benedek vezetésével megkezdődött a várva-várt megmérettetés. A küzdelmet a háromtagú zsűri felügyelte, majd értékelte. Ezalatt jómagam a felkészítő tanárokkal a levelező forduló és a döntő feladatait elemeztük, értékeltük, láttuk el egymást jó tanáccsal, ötletekkel a következő évad feladataival kapcsolatban.
Az idei döntő kérdései és feladatai a levelező verseny feladatsoraira épülve álltak össze, melyek alább tekinthetők meg. A döntő öt fordulóból állt. Elsőként Vámbéry Ármin életével, utazásaival, munkásságával, valamint a keleti világgal kapcsolatos keresztrejtvényt kellett a versenyző csapatoknak helyesen megoldaniuk. A továbbiakban az Őrvidékhez és Perzsiához tartozó meghatározások alapján kellett a vaktérképeket helyesen kitölteni. A következő fordulóban Vámbéry Ármin életével kapcsolatos képek szerepeltek, melyek kitakart részleteit kellett felismerni, megnevezni. Utolsó fordulóként egy nehéznek bizonyuló keresztrejtvényt kaptak a versenyző csapatok a zsűritől, amely kemény diónak bizonyult még a legfelkészültebbek számára is. A vaktérképek kitöltése az idei évben is megnehezítette a csoportok pontszerzését, de örömmel állapíthatom meg, hogy az alapos felkészülésnek köszönhetően magabiztos és felkészült hozzáállásról és hozzáértésről tettek a diákok tanúbizonyságot a térképismeret és térképhasználat terén.
Mialatt a csapatok a feladatokkal küzdöttek, a zsűri már a javítással foglalta el magát, és mint utóbb kiderült, nehéz dolga akadt. A rengeteg jó válasz és megoldás sok javítani valót, de még több számolni valót biztosított. A csapatok kimagasló felkészültségéről tett tanúbizonyságot, hogy rendkívül szoros lett a döntő eredménye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az utolsó négy csapat holtversenyben a hatodik helyen végzett. Az ötödik helyet két csapat szintén holtversenyben érte el. A többi csapat között szinte minimális volt a pontkülönbség, csak az első helyet megszerző csapat tudott magabiztos előnyre szert tenni a többiekhez képest. A feladatok eredményeként a következő sorrend alakult ki:

helyezés csapatnév csapattagok felkészítő tanár iskola pontszám
1. Napsugarak Almási Réka, Antalics Dóra,
Kiss Enikő
Domonkos Tímea Vámbéry Ármin Alapiskola – Dunaszerdahely 81
2. Bartókosok Gódány Balázs, Szabó Bence, Litavecz Fanni Ing. Fábrik Annamária Bartók Béla MTNY Alapiskola – Nagymegyer 68
3. A Karaván Édes Árpád,
Édes Krisztián,
Tóth Gergely
Zahorcsek Mária Édes Gergely MTNY Alapiskola – Madar 65
4. Kis felfedezők Mikle Viktória, Száraz Viktória, Dienes Viktória Mgr. Bartos Boglárka Alapiskola Nagycétény 62
5. Gútai dervisek Kalmár Annabella, Mahor Márk Mihály, Szulcsányi Viktor PaedDr. Varga Tamás II. Rákóczi Ferenc Alapiskola – Gúta 55
5. Aranycsapat Baka Olivér, Hajtman Márk, Molnár Ferenc Pallér Péter Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda – Ógyalla 55
6. Föcisták Téglás Panna,
Simon Boglárka, Szalay Mátyás
Kovács Zsuzsanna Munka Utcai MTNY Alapiskola Komárom 51
6. Világutazók Marczibál Bence, Menyhárt Márton, Lukács Réka Ing. Szabó Ferenc Nádszegi MTNY Alapiskola és Óvoda 51
6. Gekkósok Szabó Bence, Hoffmann Andor, Varga Lujza Szolár Géhry Mónika Czuczor Gergely Alapiskola – Érsekújvár 51
6. Perzsiai hercegnők Csintalan Dóra,
Kovács Kinga, Markovics Krisztina
Mgr. Simonics Katalin Eötvös Utcai MTNY Alapiskola – Komárom 51

A feladatokkal szemben tanúsított hősies küzdelem után finom ebéddel vendégelték meg a döntősöket az iskola éttermében. Ezt követően került sor a verseny hivatalos kiértékelésére és az ünnepélyes eredményhirdetésre. Fibi Sándor a zsűri elnökeként értékelte ki az országos döntő feladatait, megköszönte a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak a felkészülést, a sok energiát és erőfeszítést, majd kihirdette a végeredményt. Minden csapat elismerő oklevélben részesült, értékes ajándékcsomaggal, valamint könyvjutalommal és természetesen nem kevés tapasztalattal, élménnyel gazdagodott. Az izgalmas délelőttre és a nagyszerű eredményekre Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzási ünnepsége tette fel a koronát, ahol neves tudósok, keletkutatók, tisztviselők mellett a versenyzők is koszorúikkal és főhajtással tisztelegtek Vámbéry emléke előtt.

Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének értékelése_2017

A levelező fordulók alkalmával beküldött térképek:

Tóth Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .