21 nap az egészségért

A Jobb Veled a Világ alapítvány május elején meghirdette a 21 napos kihívás az egészségedért elnevezésű programját. A mindennapi mozgás különböző fajtáit május 8-tól lehetett nyomon követni az alapítvány közösségi oldalán. A programba rengetegen kapcsolódtak be, s napi rendszerességgel töltötték fel a képeket rövid gondolatokkal kiegészítve a közös oldalra.
Az ógyallai speciális iskola tanulói Turančík Katalin tanító néni vezetésével aktív résztvevői voltak a kihívásnak. A tanulók minden nap időt szakítottak a mozgásos tevékenységre, melynek során különböző sportokat űztek. Az első pár alkalommal a futásé volt a főszerep, majd fokozatosan egyre több tevékenység került elő, s bizony ahogy a napok teltek, a tanulók már maguk is javaslatokat tettek a mozgás fajtáira. Nagy lelkesedéssel űzték a kosárlabdát, hangosan számlálva, kinek hány alkalommal landolt a labda a kosárban. A gyakorlottak többször találtak a hálóba, de egy-két dobás mindenkinek rezegtette a gyűrűt. Olyan gyerek nem volt, aki legalább egy pontot ne szerzett volna. A fiúk részéről a minden sportok sportja, a ,,foci” a legfontosabb, töretlen lelkesedéssel kergették a kapu felé a labdát. Ilyenkor a lányok kidobóst játszottak vagy aerobikoztak. Az iskola udvarán a zene ritmusa és a focisták csatakiáltásai keveredtek. A hangzavart senki nem tette szóvá, hisz a mozgás volt a fontos. Ahogy teltek a napok, a rendszeresen sportoló tanulók csoportjához egyre újabb és újabb gyerkőcök csatlakoztak, egymásnak mondták el, hogy milyen jó az együtt sportolás.

A gyerekek serege minden reggel érdeklődött a napi program iránt. Türelmetlenül várták a tanítás végét, hogy sportos ruhába bújhassanak és rohanhassanak a pályára. Akinek esetlegesen nem volt sportos felszerelése, az semmivel sem törődve farmerban állt be a többiek közé. Hiába a figyelmeztetés, hogy esetleg piszkos lesz a ruha vagy kiszakad. Nem igazán érdekelt senkit. A napi tevékenységekről minden alkalommal fotó készült, amit a tanító néni rendszeresen elküldött a Jobb Veled a Világ alapítványnak, ezzel is dokumentálva a programban való részvételt. A gyerekek sok esetben maguk választották ki, melyik fotó legyen elküldve, ez erősítette bennük az összetartozást, az elvégzett munka fontosságát. A rengeteg fotón láthatóak voltak, miközben bemelegítettek, futottak, ügyességi és fejlesztő játékokban vettek részt, labdával játszottak, de egy-egy jól megragadott pillanat is megörökítésre került: pihenés a földön, hasalás a színes autógumikon.
A program lezárása után minden résztvevő oklevelet kapott az alapítványtól, mely igazolja, hogy végig tornáztak 21 napot az egészségért. Az iskola részére kiállított oklevél felkerült a falra, s minden nap mosolyra fakasztja a tanulókat: Ezt mi érdemeltük ki!!!
Annak ellenére, hogy maga a program befejeződött, ez nem jelenti azt, hogy a tanulók befejezték a napi mozgást. Azóta is naponta együtt mozognak az egészségért. Ezzel pedig jó példát mutatnak másoknak is.

Bathó Sylvia
pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .