Nagy Kitti – Jurík Tünde: A levelek megfigyelése

A különböző levéltípusok az egyes éghajlatokhoz való alkalmazkodás során jöttek létre. A lomblevelek érzékenyebbek a hőmérsékletre és évente cserélődnek, míg a tűlevelek ugyanolyan jól bírják a forró szárazságot és a téli hideget is.

I. kísérlet: Levélváz megfigyelése I.

Feladat: Ha el tudjuk távolítani a levél lágy részeit, könnyedén megfigyelhetjük a levélnyelet és az erezetet is – a fő- és mellékereket is.
Eszközök: serpenyő, mosószóda, víz, különféle lehullott levelek
Munkamenet:
1. Töltsünk vizet egy serpenyőbe, és adjunk hozzá literenként 40 g, vagyis kb. 4 kávéskanálnyi mosószódát. Ezután melegítsük az oldatot majdnem forrásig. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyük bele a leveleket 30 percre.
2. Ha letelt a 30 perc, tegyük a serpenyőt a csap alá, és engedjünk rá hideg vizet, de óvatosan, nehogy fröcsköljön a víz, hiszen a mosószóda akár ki is marhatja a bőrünket.
Kiértékelés: Látható, hogy a levél lágy részeit sikerült ezzel a módszerrel eltávolítanunk, így a megmaradt vázat megszárítva megvizsgálhatjuk azt.

Levélváz megfigyelése II.

Feladat: Levélváz megfigyelése
Eszközök: száraz levél, kefe, puha alátét
Munkamenet:
1. A levelek vázát nagyon könnyen megvizsgálhatjuk, ha egy száraz levelet keresünk, pl. tölgyfalevelet. Helyezzük ezt egy puha alátétre, és egy finom kefe vagy ecset segítségével távolítsuk el a levélerezet közti részeket.
Kiértékelés: Ha ezt elvégeztük, a visszamaradt vázat könnyedén megfigyelhetjük, és rajz segítségével füzetben is rögzíthetjük.

II. kísérlet: A víz elpárolgása a levelekből I.

Feladat: Egy kis megfigyelés és matematika segítségével megállapítható, hogy egy ág levelein keresztül mennyi víz párolog el.
Eszközök: főzőpohár, leveles ág, víz, étolaj, zsírkréta, négyzethálós papír
Munkamenet:
1. Helyezzünk egy levelet a négyzethálós papírra és rajzoljuk körbe. Úgy kapjuk meg az egységnyi felületre jutó vízveszteséget, ha az összes elpárologtatott víz mennyiségét elosztjuk a négyzetek számával. A képeken látható, hogy bármilyen levéllel elvégezhetjük a feladatot. Mi fiatal diófa ágát használtuk.
2. Két főzőpohárra lesz szükségünk, mindkettőre készítsünk beosztást. Töltsük meg őket félig vízzel, és a vízre öntsünk egy rétegnyi olajat. Az egyik pohárba helyezzük bele az ágat.
3. Fontos, hogy mindkét poháron jelöljük meg a vízszintet. Miután világos helyre tettük a poharakat, 8 órán át állni hagyjuk őket. Ha letelt ez az idő, újra megmérjük a vízszintet, hiszen így megtudjuk, mennyi víz párologhatott el a poharakból.
Kiértékelés: Mivel az olajon keresztül a víz nem tud párologni, ezért nyilvánvaló, hogy csak a leveleken keresztül párologhatott el a hiányzó vízmennyiség. A képeken kijelöltük, hogy mennyi víz párolgott el az üvegből.

A víz elpárolgása a levelekből II.

Feladat: Ez a gyakorlat arra szolgál, hogy bemutassuk, a víz a növények leveleiből vízpára formájában kerül ki a környezetbe. Ha ez a távozó vízpára látható lenne, akkor úgy tűnne, mintha a növényeket köd venné körül.
Eszközök: gally, edény, víz, növényolaj, nagyobb befőttes üveg
Munkamenet:
1. Egy növény levágott gallyát – tetszőleges fáról (mi diófa ágát használtuk) vízzel telt edénybe helyezzük. Azért, hogy a víz ne párologhasson el, a felszínére egy kis növényolajat öntünk. Fedjük le az edényt a növénnyel együtt egy nagy befőttes üveggel.
Kiértékelés: Ha vízcseppek jelennek meg a befőttes üveg belső falán, láthatóvá válik, hogy a víz csak a növényből kerülhet ki, hiszen az edényből az olaj miatt nem párologhat.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/9. (májusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .