Tóth Tar Éva: Életek múlhatnak rajta – Az egészséges életmód oktatása alap- és középiskolások részére, 6. rész

Cikksorozatunk előző részeiben az elsősegélynyújtás alapjait foglaltuk össze, tematikus felbontásban 5 tanórára szétírva, példákkal, feladatokkal ábrázolva, lehetőséget adva a begyakorlásra, és egy tesztsorral leellenőrizve az elsajátított tudásanyagot. Ugyanilyen fontosnak tartom sok esetben, hogy ne csak a segítségnyújtásra, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessünk, hogy a gyerekek már fiatal korukban is megtanulják az egészséges életmód alapjait, amit aztán egész életükben természetes módon tudnak életvitelükbe beiktatni. Ezeket az alapelveket legegyszerűbben gyakorlatokkal, feladatokkal tudjuk szemléltetni, és a feladatokat az adott korosztály képességeihez egyszerűen tudjuk igazítani, formálni. A feladatok előtt célszerű elmondani egy-két teoretikus információt a témáról, ill. valamilyen érdekességet, mely felkelti az érdeklődésüket. Ajánlatos egy tornatanárral, akár a testnevelésóra keretein belül, játékos formában csinálni a feladatokat.

A jelszó: rizikófaktor
Szükségünk lesz 6 különböző színű labdára, és 6, a labdákkal megegyező színű bójára vagy karikára. Előre tisztázzuk, hogy melyik szín milyen rizikófaktornak felel meg (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, magas koleszterinszint). A játék lényege egy egyszerű kidobós játék, két csapat játszik egymás ellen, miközben el kell kerülni, hogy a másik csapat eltalálja az első csapat játékosait. Figyelni kell, hogy milyen színű labda találja el a játékost, a szerint kell a megfelelő rizikófaktor csapatába a megfelelő színnel ellátott bója mögé besorakozni. A felsorolt eszközökkel akár más játékot is ki lehet találni (pl. fogócska), ami által a játékosok elsajátítják a leggyakoribb rizikófaktorok megnevezéseit.

Vénák és artériák
Ehhez a feladathoz nincs szükségünk kellékekre. A felvezetésben tisztázni kell az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőket (elhízás, rossz táplálkozási szokások, magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód, stb.), és azt is, hogy ezek a faktorok hogyan váltják ki a vénák és artériák eltömődését, ezzel szívinfarktust vagy agyvérzést okozva. Képzeljük el, hogy a tornaterem a testünk, és a vonalak a talajon az érrendszerünk. Jelöljünk ki pár diákot, ők lesznek a fogók, ezáltal ők jelentik majd a szívbetegségek kockázati tényezőit. A többi diák feladata sétálni a vénákon és artériákon keresztül úgy, hogy lehetőleg ne kapják el őket. A fogók szabadon tudnak mozogni a teremben, viszont tudjuk szabályozni mindkét csoport mozgását egyszerre, mégpedig vezényszavakkal, mint pl. lassú séta, futás. Ha egy diákot a fogók elkapnak, „blokkoló” lesz belőle, ebben az esetben egy fordított „V” pózt vesz fel kb. 20 másodperc erejéig, azután visszatérhet a játékba. Amennyiben a mozgó játékos egy blokkolóhoz ér, át kell csúsznia a lábai között a folytatáshoz. Egy idő után cseréljük le a fogókat. A játék befejezéseként beszélgessünk el, milyen nehézségek merültek fel blokkolóként, illetve, hogy mennyire volt nehéz kikerülni az akadályokat. Pontosan ilyen nehéz dolga van a vérnek áthaladni az artériákon, abban az esetben, ha egy zsírmolekula blokkolja az útjukat. A szív ilyenkor sokkal nagyobb erőt fejt ki, ez vezethet a szívinfarktushoz.

Artériák és védelmezőik
A feladathoz „softball” labdák (lehet kötött fonallabda vagy papírlabda is), hullahopp karikák, bóják, frizbik szükségesek. Először magyarázzuk meg a diákoknak, hogy a fizikai aktivitás (gyerekeknél legalább 60 perc naponta) segít megelőzni a zsíros koleszterin lerakódását az érfalakon. Demonstráljuk a karikák segítségével (artériák) a vér áramlását és a helytelen táplálkozás által a koleszterin (labdák) lerakódását az érfalon. Osszuk két csoportra a diákokat. Állítsuk fel a bójákat a terem közepén elválasztó-vonalként. Helyezzük a karikákat (artériák) a terem két végébe. A diákok feladata beletalálni a labdákkal (zsír) az ellenfél hullahopp karikáiba. Az a csapat nyer, amelyik több labdát tudott a karikákba dobni.
A játék tovább folytatódik a második körrel. Válasszunk ki 3 diákot, akik a védők csapatát fogják alkotni, 6 karikával a hátuk mögött, majd a frizbik (pajzsok) segítségével kell kivédeniük a támadó labdákat. Ebben az esetben a pajzsok a fizikai aktivitást jelentik. Fontos megjegyezni, hogy a testünknek szüksége van a zsírokra, hogy biztosítsa a normális életfunkciókat, de a túl sok zsír súlyos problémákhoz vezet. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/9. (májusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .