N. Juhász Tamás: „Egyszer volt…” – A kincsesláda – recenzió

Fellinger Károly A kincsesláda című kötete 2017-ben jelent meg az AB-Art Kiadó gondozásában. Ahogy azt a kötet végén olvashatjuk (Kovács Jolánka szavaival), a szerző a mátyusföldi népmeséket gyűjtötte össze, majd dolgozta fel. A kötetben olvasható mesék valóban hozzák a klasszikus formátumot, tehát az „egyszer volt, hol nem volt” formula megtalálható.
A kérdés az, hogy a mai felhozatalban szükség van-e az ilyen jellegű népies mesékre? Véleményem szerint mindenképpen, ugyanis megvan a maga bája annak, hogy ezekkel a formulákkal találkozhatunk – gondoljunk csak arra, hogy más megafranchise-ok is a népi motívumokból építkeznek: „réges-rég egy messzi-messzi galaxisban”. Ez pedig minket, felnőtteket is visszavihet a gyermekkorunk még nyugodt világába. Schall Eszter rajzai tökéletesen passzolnak a tematikához, ügyesen megidézve a hagyományosabb népmesei gyűjteményekben látható illusztrációkat, bár tegyük azért hozzá, hogy ez a kötet nem feltétlenül a legfiatalabbaknak szól. Talán ennek is köszönhető, hogy a rajzok alkalmanként kissé sötétek, és kevésbé szolgálják a kicsik vizuális igényeit. Ez nem feltétlenül baj, mert igazán értékelni azok fogják, akik már találkoztak a népmesékkel.
De miért is lehet érdekes számunkra ez a kötet? A válasz egészen egyszerű: a kötetben nem csupán magyar nyelven olvashatóak ezek a mesék, hanem angolul is, ez pedig olyan előny, amely mellett nem szabad elmenni. Részben azért, mert manapság számtalan olyan animátor dolgozik, amely más ország népmeséit is felhasználja – ezzel pedig könnyebb hozzáférhetőséget biztosít az alapanyagnak, másrészt pedig a nyelvtanulásban is kifejezetten előnyös, hogy mindkét nyelven olvashatjuk az adott szöveget: ezeket pedig akár össze is hasonlíthatjuk.
Aki tehát kézbe veszi Fellinger Károly mesekönyvét, megtalálhatja a maga kis kincsét benne.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .