Toborzó – Nyitva lesz az „aranykapu”, csak bújjatok rajta

„Az a magyar társadalom, mely kitűnően ismeri a fajbor és a kocsisbor közti különbséget, zenei kocsisboron él.”
Kodály Zoltán

Az idézett megállapítás Kodály Zoltán 1929-ben írott dolgozatában olvasható. Bár azóta sok víz folyt le a Dunán, azt tapasztaljuk, a „helyzet” nem sokat változott, ha csak annyit nem, hogy bővült a borszakértők s a borivók tábora.
Kodály mesternél maradva: „Mi tehát a teendő? Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek … a legjárhatóbb útja? A karéneklés. (…) Egészen más viszonyban lesz a zenével, akinek már a nagyapja benne volt a városi énekkarban és benső lelki kapcsolatban élt a nagy zenei szellemek alkotásaival. (…) Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban, tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig.”
Mi, a Komáromi Városi Művelődési Központ (Vmk) és a Jókai Mór Alapiskola idén 15 éves GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese, az előbbi „üzenetek” tudatában és szellemében szólítunk meg benneteket – a volt II. lakótelepi, majd Béke utcai, ma Jókai Mór Alapiskola gyermekkarának egykori tagjait –: Gyertek énekeljünk, muzsikáljunk együtt, idézzük fel a gyermekkori énekkarozás izgalmait és szépségeit! Felnőttként is énekeljünk – muzsikáljunk örömmel, azaz gaudiummal! Hozzátok magatokkal (ha más iskolába járt is) énekelni szerető – tudó kedves ismerőseiteket, barátaitokat is!
A GAUDIUM csapata szeretettel vár mindenkit, aki úgy érzi képes a kórusban való éneklésre.
Mint eleddig, az idei (2016/2017) évadban is bőven volt lehetőségünk tapasztalni a kodályi üzenet igazát: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” Ebben az évadban is megvalósultak már hagyományos saját rendezvényeink, és a megtisztelő meghívásoknak is sikeresen eleget tudtunk tenni. A következő fellépéseink voltak: december 4-én Adventi hangverseny Dél-Komáromban; 11-én a 25 éves Zoboralja női kart köszöntöttük Zsérén; 16-án Adventi hangversenyünk a Tiszti pavilonban; január 21-én a „Jókais” szülők bálja az iskola aulájában; február 24-én a Komáromi Szekeresgazdák Egyesülete évzáró közgyűlése a református templomban; április 7-én XVI. VOX HUMANA – a komáromi kórusok fesztiválja a Vmk-ban; május14-én Dobi Géza emlékest – közösen a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesülettel – a Kultúrpalotában; június 2-án a komáromi Kantantína női kamarakórus ünnepi hangversenye, fennállásának 20. évfordulója alkalmából; június 17-én Míg megszólal a nagy Harmónia – III. Nemzetközi Kórustalálkozó a GAUDIUM fennállásának 15. évfordulója alkalmából – közösen a Regionális Népművelési Központtal; augusztus 27. és szeptember 2. között Székelyföldre utazott a GAUDIUM csapata.
Munkánk támogatását tisztelettel köszönjük fenntartóinknak: a Vmk-nak, Varga Anna igazgatónővel az élen és a Jókai Mór Alapiskolának, élen Mátyás Katalin igazgatónővel; Komárom város polgármesterének, Stubendek Lászlónak, a város képviselőtestületének és a Regionális Népművelési Központnak, élen Viera Vlčková igazgatónővel. Köszönet jár továbbá a GAUDIUM szakmai munkáját önzetlenül segítőknek: a Komáromi Művészeti Alapiskolának František Petr igazgató úrral az élen, az iskola Kamarazenekarának, és a rendezvényeink fényét emelő vendégszólistáknak: Becse-Szabó Ilona énekművésznek, Pfeiferlik Tamásnak, a Concordia vegyes kar szólistájának, Grassl Ferdinándnak, a GAUDIUM állandó szólistájának. S csakúgy köszönjük a helyi magánvállalkozók – Barthalos István, Bott Frigyes, Csicsó Péter mérnök, Földes István, Kis Zoltán, Pfeiferlik Lajos mérnök – támogatását és kedves közönségünknek kitartó érdeklődését.
Jómagam tisztelettel köszönöm minden kedves énekesnek és hangszeres zenésznek velem való önzetlen együtt munkálkodását.

Stirber Lajos

A fényképen:
Alsó sor (balról): Szabó Anna, Szi Bohunyi Judit, Kis Krastenics Anita, Rigó Csilla, Chovan Szabados Erzsébet, Stirber Lajos, Bálint Albert, Nagy János László, Bathó János
Középső sor: Kolozsi Ildikó, Fábik Kántor Krisztina, Lacza Nóra, Krizsan Szabados Irén, Barthalos István, Pipper László, Nagy Ferenc
Felső sor: Pfeiferlik Kobza Erzsébet, Rigó Paluska Katalin, Anda Dávid, Grassl Ferdinánd, Pfeiferlik Tamás m. v.
A képről hiányzók: Csontos Ambláczky Katalin, Fekete Éva, Mellék Haris Szilvia, Szabadszállási Horváth Hajnalka, Krajcsi Julianna, Szabó Boglárka, Nagy Péter, Vass Pál, Siposs Jenő, Kulin Eduard


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .