… magyar szó a határ MENTÉN… – Dobó István Alapiskola, Nagyszelmenc

Egy község életében meghatározó szerepe van az iskolának. Gyermekközösséget alakít ki, segít a nevelésben, tudást ad, megalapozza az anyanyelv és más nyelvek szeretetét, táplálja a nemzeti identitást, toleranciára, szorgalomra, kitartásra, becsületességre nevel.
Nagyszelmencen 1886-ban nyitotta meg kapuit az első iskola.1956/57-es tanévben adták át az új iskolaépületet, amely a mai napig a nevelés színhelye, melyet fokozatosan építünk, szépítünk, korszerűsítünk a fejlődő oktatás szempontjai alapján.
A 2005/2006-os tanév nagy változást hozott az intézmény életében: felvette az egri hős, Dobó István nevét. A híres várkapitány mellszobra 2016 óta áll az iskola parkjában. Büszkén viseljük e nevet, és igyekszünk úgy dolgozni, hogy méltók legyünk a viselésére.
Nevelőtestületünk célja az értékálló tudás biztosítása, amelyet gyakorlatorientált, egészséges életszemléletű neveléssel, a művészetek iránti fogékonyság felkeltésével próbálunk megvalósítani. Az iskola minden alkalmazottja arra törekszik, hogy olyan iskolai légkört teremtsünk, mely egymás tiszteletén és szeretetén alapul. Mindezen célok és feladatok megvalósítását hivatásuknak elkötelezett, jól képzett pedagógusok végzik.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy az iskola, ahol a gyerekek szinte az egész napjukat töltik, olyan legyen, ahová szívesen jön mindenki. Az utóbbi évtizedben megtörtént az iskolaépület külső szigetelése és színezése, a nyílászárók és a radiátorok cseréje. Biztonságunk megóvása érdekében az épületet kültéri és beltéri térfigyelő kamerarendszerrel láttuk el. A tantermek, a folyosó és az öltöző is új arculatot kapott. Az osztálytermeink hangulatosak. Az ízléses dekorációk igazodnak az évszakokhoz, jeles ünnepekhez, aktuális eseményekhez, a gyermeki alkotások pedig személyessé, otthonossá teszik a helyiségeket.
Az intézmény tanszerellátottsága fokozatosan bővül, szertáraink is megfelelő segédeszközökkel vannak ellátva. Emellett informatikai hálózattal, számítógépes és természettudományi szaktanteremmel is rendelkezünk. A korszerű eszközök közül még digitális fényképezőgép, fénymásoló, video projektor, 4 interaktív tábla és néhány notebook segíti a diákok és a tanítók munkáját.
Könyvtárunk önálló helyiséggel, kb. 4000 kötettel és egyre bővülő CD- és videó anyaggal várja a tanulni vágyókat. Segít a tanítóknak és tanulóknak az iskolai munkához kapcsolódó irodalom kutatásában.
Az ebédlő 60 gyerek egyszerre történő étkezésére ad lehetőséget.

Tornatermünk szintén kielégít minden igényt. Így a gyerekeknek lehetőségük van a testnevelés órákon télen is az aktív sportra, sportversenyek lebonyolítására. Az iskola mellett pedig elkészült a műfüves pálya és a kisebbek számára kialakított játszótér és homokozó is.
Munkánk eredményességét talán az tükrözi a legjobban, hogy tanulóink sikeresen szerepelnek a hazai és a külföldi versenyeken: pl.: Szép magyar beszéd, Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, Tompa Mihály vers- és prózamondó verseny, Petőfi Sándor irodalmi verseny, „Poznaj slovenskú reč“, Nota bene, Dobó István emlékverseny, Szent László emlékverseny, történelem, matematika és sportversenyeken, és ezzel öregbítik iskolánk hírnevét.

Természetesen a tanórák után is zajlik az élet az iskolában, hisz olyankor kerül sor a szakköri foglalkozásokra. Egyes szakköröknek már hagyományuk van az iskolában, de minden tanévben próbálunk új lehetőségeket is kínálni diákjainknak.
Évtizedek óta működik a színjátszó szakkör, melyen a drámapedagógia segítségével játékosan segítjük hozzá a gyermekeket a harmonikus személyiségfejlődéshez, konfliktusaik, szorongásaik oldásához. Hisz a drámajáték alakítja a személyiséget, a közösség összetartozását, a gyermek empátiás képességét, toleranciáját. Megmutatjuk a srácoknak azt is, hogy szabadidejükben lehet mással is foglalkozni, mint a számítógép, a mobiltelefon vagy a televízió. A játék és móka mellett a szakköri munka sok kitartást és tanulást igényel. Az eredmények azonban mindig erőt adnak a folytatáshoz. Hisz nincs kellemesebb érzés annál, mint amikor a gyerekek látják az idősek napi műsoruk alatt a nagyik és dédik arcára csalt mosolyt, vagy anyák napján az édesanyák szemében csillogó könnyeket, karácsonykor az arcokra kiülő áhítatot, hallják társaik kacagását egy-egy színdarab előadása közben. Sőt a „társulatot” előszeretettel invitálják fellépésre a szomszéd községekbe is különböző ünnepi alkalmakkor.
A turisztika szakkör létrehozásával az volt a célunk, hogy a gyerekeket közelebb vigyük a természethez, hogy megismerjék, megszeressék és óvják szülőföldjük kincseit. A havonta egyszer sorra kerülő túrák során az ifjúság nem riad vissza semmitől, sem a tűző naptól, sem a csípős hidegtől. Élvezik a hosszú gyaloglást, a biciklizést, a szalonnasütést, a gulyásfőzést, a horgászatot, a fogócskázást, a korcsolyázást, a libegőzést.
A fiúk kedvence a sport szakkör. A szakkörvezető külön foglalkozik az alsó és a felső tagozatos diákokkal. Úgy tartja, a sport javítja a diákok közti kapcsolatokat, egészséges életmódra nevel, és remek kondíciót ad. Az utóbbi években a lányok körében is egyre népszerűbb a szakkör. Elkezdtek röplabdázni, és olyan jól megy nekik, hogy már versenyeket is nyertek.
Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a „retro főzősuli” elnevezésű főző szakkör. A tanulók a szakkörvezető irányítása alatt megtanulják a konyhaeszközök kezelését, a higiéniai szabályok betartását, az egyszerű, de egészséges ételek elkészítésének csínját-bínját. Legnagyobb örömükre a munka végeztével az elkészített ételeket közösen el is fogyasztják.
A hagyományos szakkörök mellett próbálunk évről-évre újakat is indítani. A 2016/2017-es tanévben megkezdte munkáját a honismereti és az újságírói szakkör, valamint megalakult a Dobó István Gyermekkórus és a Dobogó néptánccsoport.

A honismereti szakkör célja, hogy a tanulók többet megtudjanak szülőföldjük, szűkebb lakóhelyük: az Ung-vidék és községük múltjáról, az itt élő emberek múltbeli életéről és szokásairól, a vidék kulturális és történelmi értékeiről. A gyűjtőmunka, az idős emberekkel való beszélgetések, a gyűjtött anyag feldolgozása elnyerte a gyerekek tetszését, szívesen látogatják a szakkört. Nyáron két tanuló részt vett a XXXI. Kárpát-medencei honismereti ifjúsági találkozón (HONI) Mesztegnyőn. A meleg fogadtatás, az egyhetes gazdag program, a jó hangulat, a fejedelmi ellátás örökre a gyerekek lelkébe vésődött, és megfogadták, ezután minden nyáron foglalt lesz az augusztus 14. és 21. közötti hetük, hisz várja őket Mesztegnyő. Ami pedig külön öröm, hogy jövőre hat gyereket hívott meg a tábor vezetője.

Megkoszorúztuk az alapító, Kövesdi Tiborné mellszobrát

Étlap

A mesterszakács ínyencségei várják a táborlakókat

Az újságíró szakkör tagjai szerkesztik és nyomtatják a Dobósok(k) című iskolaújságot. Tájékoztatják a „nagyérdemű” olvasóközönséget az iskolában és a környéken zajló fontos eseményekről, köszöntik a születés- és névnapjukat ünneplő diákokat, pedagógusokat és alkalmazottakat, humoros írásokat, keresztrejtvényeket, vicceket közölnek társaik szórakoztatására.
Az idei tanév újítása az interaktív játékok köre, mely az alsó tagozatosokat ismerteti meg az élményszerű, játékos tanulás örömeivel.
Nagy hagyománya van iskolánkban számos rendezvénynek: ünnepélyes tanévnyitó, a népmese napja, Halloween, a drog elleni harc hete, úszótanfolyam, idősek napja, olvasómaraton, Mikulás ünnepség, karácsonyi kézműves foglalkozás, álarcosbál, Valentin-nap, sítanfolyam, elsősök ünnepélyes beíratása, március 15-i ünnepség, húsvéti kézműves foglalkozás, Dobó István és kora című irodalmi, történelmi verseny, anyák napja, gyermeknap, Dobó-kupa labdarúgó torna, erdei iskola, ballagás és ünnepélyes tanévzáró, nyári táborozások.

A színvonalas oktatás mellett a változatos diákélet is mérvadó. Egy intézmény legfontosabb alapköve az, hogy a diákok széles mosollyal és bátran lépjék át az iskola kapuját minden egyes nap. Éppen ezért nem elégszünk meg eddigi sikerekkel, így nem csak az oktatást, de az egyéb rendezvényeinket is próbáljuk színesíteni, gazdagítani. Az elmúlt tanévben karácsonyra nemcsak színes műsort készítettünk, hanem nagy sikerű karácsonyi vásárt is rendeztünk, melyre meghívtuk a környék óvodásait, kisiskolásait, szülőket, családtagokat, a község lakóit. Az osztályok standokat állítottak fel, ahol saját maguk készítette portékát árusítottak. Volt ott karácsonyfadísz, sütemény, könyvjelző, fürdősó, játékok és egyéb ötletes apróság. A befolyt pénzt a tanulók osztálykirándulásra, mozira, ajándékra, a nyolcadikosok pedig az év végén a ballagó osztály termének feldíszítésére költötték.

Minden tanévben szervezünk kirándulásokat is. Nehéz lenne felsorolni az összes helyet, ahol az utóbbi években jártunk, ezért ízelítőként csak néhány álljon itt: Borsi, Kassa, Betlér, Krasznahorka, Késmárk, Lőcse, Domica, Ochtina, Prága, Pozsony, Budapest, Eger, Nyíregyháza.

Nagy gondot fordítunk tanulóink kulturális nevelésére is. Ennek jegyében minden tanévben szervezünk színházlátogatást. Különböző darabokat láttunk az eperjesi J. Záborský, a kassai Thália, a nyíregyházi Móricz Zsigmond vagy a sátoraljaújhelyi Latabár Kálmán Színházban. De talán a legmaradandóbb élmény a Rómeó és Júlia című musical megtekintése volt a budapesti Operettszínházban.
Kitartó munkánk eredményeként az elmúlt időszakban egyre emelkedik a diákok létszáma. A 2017/18-as tanévben 155 diák látogatja a Dobó István Alapiskolát. Szerencsénkre két iskolabusz áll a diákok rendelkezésére, amely lehetővé teszi, hogy a környező településekről érkezők is gond nélkül eljuthassanak az iskolába.

Köszönjük a Szülőknek, hogy egyre többen megtisztelnek bennünket bizalmukkal, ránk bízzák legféltettebb kincseiket: a gyerekeiket.

-Kaszonyi Anita, Berczik Erzsébet-


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .