„A tehetség benned van”

A Katedra Irodalomverseny I. kategóriája országos döntőjének győztesei

A diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda tehetséges tanulói a 2016/17-es iskolai évet kiváló eredményekkel zárták. Ami a versenyeredményeket illeti, több kiemelkedő járási, megyei, sőt országos eredmény született. Ezek közül a szép eredmények közül kiemelném az országos Katedra Irodalmi Verseny I. kategóriájában megszerzett első helyezést, amelyre méltán büszkék vagyunk.
A Diósi Fürgék nevet viselő csapatunk – Varga Nóra, Sátor Bence, Nagy Fanni – a tavalyi második helyezés után bebizonyította, hogy szorgalmas, kitartó csapatmunkával minden elérhető.
A versenyzők hónapról hónapra kitartóan dolgoztak, az iskolai feladatok mellett zokszó nélkül olvasták Szabó Magda Sziget-kék című regényét, és oldották az ötfordulós levelezős verseny kreatív feladatait. Néha nem volt könnyű dolguk, hiszen voltak igényesebb feladatok, néha szócsatába keveredtek egymással, de végül mindig sikerült megegyezésre jutniuk a megoldásokat illetően. Ebben nagy szerepe volt Bencének, aki szinte a kis csapat „mozgató rugója” lett. Végül a kitartó munka meghozta gyümölcsét, csapatunk bejutott az országos döntőbe. Nagyon boldogok voltunk, de ezután következett csak az „igazi felkészülés” a nagy megmérettetésre.
Felkészítő pedagógusként és az említett tanulók osztályfőnökeként elmondhatom, hogy ezek a gyerekek hatodikosként a versenyre való felkészülés során felnőtteket meghazudtoló kitartásra tettek szert. Kiválóan működött a csapatmunka, az alkalmazott kooperatív módszerek segítségével megtanulták, hogy egy-egy szöveget, feladatot hányféleképpen lehet értelmezni, hányféle módja van a megjegyzésnek. Fontosnak tartottam, hogy a művet ne csak intellektuálisan szemléljék, ne csak a szereplők nevét, a mű cselekményét ismerjék, de megértsék azokat az emberi viszonyokat is, melyek az egyes szereplők tetteit motiválják, a cselekmény folyását meghatározzák. A tanulók élményekkel gazdagodtak, közel kerültek egy-egy szereplőhöz, bőrükbe bújva megtapasztalták egy, a sajátjuktól nagyon is különböző élet lehetőségét, kitágult előttük a világ. Ugyanakkor olyan valódi, mély emberi érzelmekkel, értékekkel találkoztak, amelyek gazdagították saját belső világukat.
A döntőre immár hagyományosan Dunaszerdahelyen került sor. A kezdeti izgalmat felváltotta az egészséges versenyszellem, a jókedv. Tanulóim velem együtt izgatottan várták az eredményhirdetést. Utolsóként hangzott el a Diósi Fürgék név, ami az első helyet jelentette számunkra. Tehát országos bajnokok lettünk az irodalmi versenyen!
S kik is valójában a siker kovácsai? Ők hárman, Varga Nóra, Sátor Bence, Nagy Fanni, akiket szeretnék bemutatni Önöknek. Mindhárman a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda hatodikosai, színjeles tanulók.

Varga Nóra
Nóra az egyik legsokoldalúbb tanulónk. Annak ellenére, hogy még csak hatodikos, már nagyon sok megmérettetésen vett részt. Elsős kora óta rendszeres szereplője a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenynek. Néhányszor eljutott Rimaszombatba, az országos döntőre, ahol ezüstsávos lett. Negyedikesként Kassán járt, az országos Szép Magyar Beszéd döntőjén. Alsóbb évfolyamokban a 7 mérföldes csizmában heted 7 határon át elnevezésű mesevetélkedő országos fordulójáig jutott. A tavalyi országos Katedra Irodalmi Versenyen csapattársaival 2. helyezést ért el.
Állandó szereplője az iskolai rendezvényeknek. Az énekkar oszlopos tagja. Szereti az irodalmat, nagyon szeret olvasni, szép a kiejtése, választékos a szókincse. Hogy még jobban csiszolja előadói képességét, a nyár elején részt vett a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett „verstáborban” Komáromban. Nóra elmondása szerint rengeteg újat tanult a táborban, és sok új barátra tett szert.
Szabad idejében szívesen rajzol, több rajzverseny díjazottja. Irodalomszeretete vetekszik az állatok iránti szeretetével. Nagy cicabarát, kertes házuk udvarán egész cicacsaládot gondoz.
A tanulmányi versenyek mellett sportversenyeken is képviseli iskolánkat. Nem csupán a versenyeken szerepel kiválóan, hanem az osztályközösség életéből is kiveszi a részét. Sokat segít gyengébb előmenetelű osztálytársainak. A dicsőség azonban nem szállt a fejébe, hiszen egy mindig vidám, mosolygós, tettekre kész, barátságos lányt ismerhetünk meg személyében.

Nagy Fanni
Fanni kis csapatunk következő lánytagja, Nóra legjobb barátnője. Talán Nóra rábeszélésének köszönhető, hogy vállalta a versenyen való részvételt. Nem okozott csalódást, hiszen a mindig napra kész, mindenre felkészült eminens tanuló „hozta a formáját”. Higgadt, okos hozzászólásaival, precíz megoldásaival, gyöngybetűs írásával a csapat méltó tagjává vált.
Fanni az olvasás mellett leginkább a sportot kedveli. Kézilabdázik az iskolai csapatban, emellett atlétikában is jeleskedik. Több atlétikai versenyen szerzett már érmet. Nagy DAC-rajongó, édesapjával minden hazai mérkőzésen jelen van.
Aktív tagja a Vöröskereszt iskolai csapatának, többször szerepelt eredményesen a járási versenyeken. Megbízható, komoly, példás viselkedésével az osztályközösség egyik legnépszerűbb diákja.
Szabadidejében szívesen kirándul családjával, szeret túrázni, fürödni, emellett van egy nyuszija, amit születésétől kezdve gondoz.
Fanni szerénységével, felkészültségével belopta magát mindenki szívébe.

Sátor Bence
A csapat mozgatója, irányítója, akár a focipályán. Kedvenc időtöltése a focizás. Tagja a község korosztályos futballcsapatának. Azon fiúk egyike, aki szívesen olvas. Kedvenc olvasmánya a Harry Potter, de előszeretettel lapozgatja a sportfolyóiratok focistákat bemutató oldalait is.
Rutinos versenyzőnek számít, ugyanis negyedikesként csapattársaival megnyerte a 7 mérföldes csizmában heted 7 határon át elnevezésű mesevetélkedő magyarországi döntőjét. Tagja volt a tavalyi Katedra Irodalmi Versenyen 2. helyezést elért csapatnak is. Ezenkívül a matematikai versenyek állandó résztvevője.
Az osztályközösség tevékeny tagja. Osztálytársai körében népszerű, sok barátja van, hallgatnak a véleményére. Minden tantárgyból a maximumot nyújtja. Számára a tanulás nem teher, hanem inkább szórakozás. Szeret új dolgokat kipróbálni, ezért kezdett el gitározni. Szívesen és ügyesen játszik a hangszeren.
Bence példás magaviseletű, tisztelettudó, önmagával szemben igényes, minden iránt érdeklődő fiatalember. Bizonyára sokat hallunk még róla.

Az iskolai év utolsó napján mindhárom tanuló átvehette intézményünk igazgatónőjétől, Mgr. Fekete Anikótól a megérdemelt igazgatói dicséretet és könyvjutalmat. Az igazgatónő ünnepi beszédében kiemelte, hogy a tehetség minden diákban ott van, csupán felszínre kell hozni. Most ez megtörtént. Köszönöm iskolánk vezetőségének, pedagógustársaimnak, és természetesen a szülőknek az anyagi, erkölcsi és mindennemű támogatást, amellyel hozzásegítették tanulóimat ehhez a szép sikerhez!

Orisko Éva, a Diósi Fürgék felkészítő tanára

Megjelent a Katedra folyóirat XXV/1. (szeptemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .