Várva várt diákhét a Selye János Gimnáziumban

Idén is változatos, színes programokat kínált a Selye János Gimnázium diákjainak a hagyománnyá vált Diákhét. A tanév első negyedévének lezárása után különböző programokkal oldjuk fel a feszített tanulás okozta feszültségeket.

November 14-én tíz órától Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának docense tartotta meg előadását elsős diákjainknak és leendő tanulóink részére a komáromi Munka Utcai, Eötvös Utcai, Jókai Mór és a hetényi Tarczy Lajos Alapiskolából. A tanár úr ötvözi a bűnmegelőzést a baleset megelőzéssel. Mindenfajta preventív területet érint: a drogbűnözést, általában a bűncselekmények áldozatává válásának a problematikáját, hogy milyen veszélyforrások leselkednek a gyermekekre, akár az internet világában, akár a hétköznapokban, az iskolában. A rendőrtiszteket oktató szakember nem csak kiváló pedagógus, és nem mellesleg a kábítószerekből fakadó gondok és a közlekedési veszélyek szakértője, hanem kiváló showman is, aki olyan szenvedéllyel tud a szenvedélymentesség fontosságáról beszélni, hogy azzal fiatalt és időset egyaránt ámulatba ejt. Klobusitzky György előadásának célját úgy fogalmazta meg, hogy „ő nem rábeszélni akarja a hallgatóságot, hanem kedvet akar nekik csinálni ahhoz, hogy maguktól jöjjenek rá a szenvedélymentesség fontosságára. Ehhez persze meg kell őket hökkenteni.” Erre szolgál a rendkívül gazdag képbankja, a sok effektus, a sötétség és az ő különleges előadásmódja. Mint minden évben, most is kis ajándékokat hozott, és természetesen vastapssal zárult az előadás. A rendezvény támogatói Dékány Gábor mérnök, a DIMENSA kft. tulajdonosa és a Selye János Gimnázium Szülői Szövetsége voltak.
Még aznap a 18. életévüket betöltő diákok önkéntes véradására is sor került. A komáromi kórház idén is csatlakozott a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Diákvércsepp országos akcióhoz, amelynek mottója: „Tűrd fel az inged egy jó ügyért! – Te is adjál 4 decit!”. Diákjainkat évente megszólítják, s egyben megnyerik ennek a fontos, közügynek számító önkéntes tevékenységnek. Majd 25 diák adott vért, akik nemcsak másokon tudnak így segíteni, de biztosak lehetnek abban is, hogy egészségesek.
Másnap este, november 15-én a diákbálon a táncolni akarók egészen éjfélig rophatták gimnáziumunk aulájában.

November 16-án, csütörtökön hagyományos diáknappal zártuk a hetet. Reggel az elsős és kisprímós diákok hangosan énekelve érkeztek iskolánk udvarára, ahol a negyedikes diákok megfosztották hatalmától Andruskó Imre igazgatót, s az iskola kulcsát Pszota Máté, IV.A osztályos diákigazgató kapta meg. Elsőseink hangos énekszóval vonultak át a Klapka térre, ahol fogadta őket városunk polgármestere, Stubendek László mérnök úr is. Ezek után a Városi Sportcsarnokban folytatódott az avatás. A kerettörténet minden évben más és más, idén az Avatar – Aang és Korra legendájában (4 elem) kellett összemérniük ügyességüket. A sportjátékokon, ügyességi vetélkedőkön kívül a fiatalok szellemi fejlődéséről sem feledkeztek el a negyedikesek. A legnagyobb sikert – mint minden évben – az elsősök és a kis prímósok műsorai aratták. Mindenkinél látszott, hogy a megelőző heteket végiggyakorolták, s ennek eredményeként fergeteges előadásokat láthattunk. Minden osztályt vastapssal jutalmazott a közönség. A pontozás után eldőlt, holtversenyben az I.B és I.N (prímó) osztály diákjai lettek a legügyesebb, legkreatívabb, a legjobb műsor előadói. Az elsősök avatása hagyományosan eskütétellel ért véget. A napot a tanár-diák foci zárta, melyet a diákok csapata nyert meg, megszakítva ezzel a tanárok sokéves veretlenségi sorozatát. A győztes csapat Boros Anna, a Szülői Munkaközösség alelnökének látványos, focilabda alakú tortáját kapta jutalmul.
Ez évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó november 24. és 26. között Fonód Tibor szervezésében.

November 21-22-én, kedden és szerdán pedig a végzős alapiskolások és szüleik számára nyílt napokat tartunk majd. Tájékoztatjuk az érdeklődőket a gimnáziumunkban folyó oktató-nevelő munka, az itteni pedagógiai program és az érettségi rendszer részleteiről, valamint a továbbtanulási, étkezési és kollégiumi lehetőségekről. Leendő diákjainknak a Selye János Gimnázium 2018-as falinaptárát ajándékoztuk.

PaedDr. Králik Zsuzsanna

fotó: RNDr. Holczhei Árpád


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .