Boldogság az órán, az iskolában

2017 májusában került meghirdetésre a BOLDOG ISKOLA program, melynek mecénása a Jobb Veled a Világ Alapítvány. A programba bármelyik iskola benevezhetett egy boldogság mozaik készítésével és motivációs levéllel, amiket elbíráltak és döntöttek a programba való bekerülésről. Iskolánk, az ógyallai speciális iskola tanulói Turančík Katalin tanító néni vezetésével megalkották a Mindenki ugyanazon a nyelven mosolyog címet viselő puzzlet, amit az alapítvány kuratóriuma dicsérő szavakkal és azzal a lehetőséggel díjazott, hogy az iskola bekerült a meghirdetett programba. Ki kell emelni, hogy iskolánk Szlovákia területén a mentálisan sérült gyerekekkel foglalkozó intézmények közül az első, amely részt vehet ebben a pozitív pszichológiai programban.
Az elismerést és részvételt igazoló oklevél átvételére egy jól szervezett szakmai nap keretén belül október 6-án Budapesten került sor. Az oklevelet BAGDI BELLA, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, életmódfejlesztő énekesnő, a Boldogságprogram megálmodója, elindítója és szakmai vezetője adta át.

Az ünnepélyes átadáson iskolánk képviseletében megjelent pedagógusok megkapták a segédanyagokat, melyekkel egész tanévben dolgozni fognak. A szépen kivitelezett könyvek és munkafüzetek az egyes korosztályok igényeinek megfelelően játékos, fejlesztő feladatokból vannak összeállítva. A kitűnő zenei CD pedig könnyen tanulható dalokat tartalmaz. Az egész tanévet lefedő, hónapokra bontott, egymásra épülő foglalkozások 10 témakört ölelnek fel:
1. Boldogságfokozó hála
2. Optimizmus gyakorlása
3. Kapcsolatok ápolása
4. Boldogító jócselekedetek
5. Célok kitűzése és elérése
6. Megküzdési stratégiák
7. Apró örömök élvezete
8. Megbocsátás
9. Testmozgás
10. Fenntartható boldogság

A BOLDOGSÁGÓRÁK során ötletesnél ötletesebb feladatok teszik lehetővé a gyerekek és a pedagógusok optimista, derűlátó összekovácsolódását. A sok kreatív, mozgásos, zenés játék folyamatosan fejleszti a gyerekek képzelőerejét, motorikáját, a mindennapokban egyre inkább megjelenik az érzelmek kifejezése, oldottabb a hangulat, jobbá válnak az emberi kapcsolatok.

Oktatási intézményünkben 6 csoportban folyik a munka. A csoportokat vezető pedagógusok pozitív hangnemben nyilatkoznak az órákról, csak dicsérni tudják a feladatok sokszínűségét. November végéig a hála, az optimizmus és a társas kapcsolatok témakörében merültek el a gyerekek. Minden egyes csoport ötletesen készítette el a foglalkozások során azt az alkotást, ami az adott témához kapcsolódóan hónap végére készült el. Nagy örömmel festették meg a hála tündért, boldogságfát, a társas kapcsolat madarait, az érem pozitív és negatív oldalát, vagy említhetném még a hála üvegét, melybe tanév végéig gyűjtögetik a hála mondatait.

Néhány csoportunk a novemberi hónap során a társas kapcsolatok témakörében az állati erősségeket választotta feldolgozásra, továbbgondolásra. Sanyi, Sandra, Roli és társaik egy külön világot álmodott meg. A Barátok Szigete nevet kapta a szép új világ, ahol az állati erősségek kerültek bemutatásra.

Az előzőleg már elkészült boldogságfára felekerültek a madárvilág tagjai, a fa alá pedig az ember hűséges társai, a macskák és a kutya. A barátságfa  figuráinak elkészítése során a gyerekek beleképzelték magukat egy-egy állat bőrébe. Mindenki mentalitásához illő állatot választott. Patrik a focista, a fürge mókust, Letícia a nyugodt macskát, Scarlett a kutyust, a mindig locsogó fecsegő Martin a papagájt választotta. A gyerekek összegyűjtötték ezen állatok jellemzőit, megbeszélték társaikkal a jó és rossz tulajdonságokat, majd eljátszották, hogyan is viselkedhetnek élelemszerzés, pihenés, játék közben. Az órákon volt sok vidám pillanat, hangos nevetés. Igazi boldogság óra kerekedett.
Iskolánk folytatja a megkezdett munkát, s a nagy sikerre való tekintettel szeretné megpályázni az Örökös Boldog Iskola címet.
Reméljük sikerül.

Turančík Katalin
Bathó Sylvia
pedagógusok


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .