Esszéírói és előadói tehetségükkel bizonyítottak a selyések

„A szó: Izzó parázsa igaznak, szépnek. Vagy meggyújtod másoknak tűznek, fénynek vagy önlelkednek, meghal s megemészt.” (Kulcsár Tibor)

November 24-én Pozsony városa adott otthont a XIII. Országos Esszéíró Verseny ünnepélyes kiértékelésének. A Pozsonyi Magyar Intézetben megrendezett díjátadóra intézményünk 2. évfolyamos diákja, Oros Boglárka Sára is meghívást kapott.
Az esszéíróverseny célja a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életének, környezetének, gondolkodásának a föltérképezése. A további cél, hogy a fiatalok kritikusan szemléljék a virtuális világban keringő, őket gyakran manipulálni akaró információkat, valamint tudatosítsák az önkéntes munkában rejlő lehetőségeket.
Oros Boglárka Sára a reformáció elindulásának 500. éve kapcsán írta meg esszéjét, és olyan kérdésköröket boncolgatott, mint például magának a reformáció folyamatának értékei, a vallási közösségekhez való tartozás fontossága. Mit jelent a hit az itt élő magyarok számára? Egyáltalán szükségünk van-e a hitre? Elgondolkodtató kérdések ezek – Bogi saját családja körében megélt élményeinek hatására választotta ezt a témát. Igényesen felépített munkája Hitről hitre címmel kivívta a zsűri elismerését, kategóriájának győztese lett.

Az esszéíró versennyel egy időben zajlott a Kulcsár Tibor vers- és prózamondó verseny országos döntője, szintén az Intézet falai közt. Kategóriánként „szólaltak meg” a szlovákiai magyar irodalom alkotásai, többek közt a jubiláló szlovákiai magyar írók, költők versei, prózái. A Selye János Gimnáziumot Bangha Roland, Vince Erzsébet Melinda és Králik Máté képviselték, utóbbi az 50 éves jubiláló költő, Győry Attila Lázadás című versével kategóriájában az 1. helyet szerezte meg.
A Selye János Gimnázium diákjai ismét bizonyítottak a fővárosban előadói, esszéírói tehetségükkel, s mindezt országos szinten. Gratulálunk!

Dr. Farkas Adrianna
magyartanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .