A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola elindította az ERASMUS+ nemzetközi pályázatát

2017 nyarán az iskola pályázatot nyújtott be az ERASMUS+ pályázati alaphoz, és el is nyerte azt. A három évre szóló B.R.E.A.D. (We build, we research, we experience, we adopt, we develop–Mi építünk, mi kutatunk, mi tapasztalunk, mi befogadunk, mi fejlődünk) nevű projektet több országgal karöltve dolgozzák ki az Európai Uniónak köszönhetően. Diákjaink és tanáraink külföldre látogatnak a projekt futamideje alatt. A pályázatnak köszönhetően az iskola 20 000 eurot nyert el. A Tompa Mihály Alapiskola már részt vett hasonló pályázatban, hiszen 2009–2011 között a COMENIUS-on belül Dániába, Finnországba és Spanyolországba látogattak a diákok. Az idei pályázatba iskolánk mellett bekapcsolódnak a franciaországi College Le Sacre-Coeur Ploermel, a törökországi Inonu Ilkokulu, a lengyelországi Zespol Szkol w Jankowie Przygodzkim és a romániai Colegiul Technic Energetic Dragomir Hurmuzescu nevű intézmények. Az első projektmegbeszélésre a lengyelországi Wroczlav mellett került sor 2017. november 26–30. között, ahol iskolánk igazgatója, Orosz István mellett részt vett Bohuš Mixtaj Judit angol szakos pedagógus is, a projekt iskolai koordinátora. Itt került sor a részletek megbeszélésére.

Iskolánk majd 2018 szeptemberében szervezi meg a projekttalálkozót. A következő találkozóra 2018 júniusában kerül sor a romániai Dévában. A projekt témája a kenyérkészítés. A gyerekek a nemzetközi pályázaton belül megismerkednek a kenyér készítésének hazai folyamatával, ill. megismerik a többi ország gyakorlatát. A téma az éhezésre mint globális problémára reflektál az EU-n belül. Vannak országok, ahol szárazság és éhínség van, mi ez ellen fogalmaznánk meg nyilatkozatot. A projekt angol megnevezése (B.R.E.A.D.) is a kenyérre utal. A diákok a kenyérről népdalokat gyűjtenek fel, karácsony közeledtével képeslapokat készítenek, melyeket az UNICEF-nek küldenek el, valamint elindítják a projekt internetes oldalát, amelyen kapcsolatban lehetnek napi szinten. Továbbá verseket írnak a kenyérről, összegyűjtik a kenyérkészítés receptjeit. A projekt által megismerkedhetnek más országok oktatási rendszerével és iskolával, kicserélhetik tapasztalataikat, és felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak. A tanárok megismerkedhetnek a többi ország oktatási gyakorlatával, iskolarendszerével stb.

Angyal László–Bohus Mixtaj Judit


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .