A Selye János Gimnázium diákjainak kimagasló eredményei informatikából

Idén hagyományteremtő jelleggel nagyobb létszámban kapcsolódtunk be az iBobor – Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny magyarországi verziójába, az e-Hód versenybe, ahol alap- és középiskolás tanulók mérhetik össze tudásukat online.
A verseny célja, hogy rövid, gyorsan (kb. 3 perc alatt) megérthető és megoldható feladatokkal megvalósítsa az alábbiakat:
– felkeltse az érdeklődést az informatika iránt;
– feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket;
– megmutassa az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit.
A 15 feladatos online verseny alatt főleg igényes, logikai feladatokkal találkozhattak diákjaink, melyek megoldására összesen 45 perc állt a rendelkezésükre.

Rendkívül fontosnak tartottuk, hogy a Selye János Gimnázium idén nagy létszámban bekapcsolódjon a versenybe, hiszen anyanyelven megfogalmazott kérdésekkel a szokásos iBobor versenyek alkalmával nem találkoztak még diákjaink. Mivel időkorlátos versenyről beszélünk, a szlovákul megfogalmazott, kacifántos feladatok szakszerű fordítása és megértése időveszteséggel járt, ezzel szemben a magyarországi versenyen erre nem kellett külön időt fordítaniuk tanulóinknak.

A versenyen idén 164 iskola több mint 21 ezer diákja vett részt, és büszkén jelenthetjük, hogy már az első évünkben kiemelkedő eredményt értünk el a résztvevők száma és az elért átlagos pontszámok alapján is. Iskolánk a maga 311 nevezett tanulójával a 12. legaktívabb iskola lett, míg a 311 tanulónk átlagpontszáma jóval az iskolák összátlag pontszáma feletti lett, ami az összes iskolát tekintve a lista első 30 iskolája közé sorol minket.
Mivel idén sajnos csonka hétre esett a verseny, nem volt módunk több csoportot nevezni, de bízunk benne, hogy jövő évben sikerül a teljes iskolát ilyen értelemben „megmozgatni”. Lehetőségeinkhez mérten az összes kiírt életkor-kategóriában indítottunk tanulókat. Így az alapiskolás tanulóink kipróbálhatták magukat éles versenyhelyzetben, míg a középiskolás tanulóink ízelítőt kaphattak az érettségi körülményekből és a valódi vizsgakörülményekből.
Fontosnak tartjuk a következő években is folytatni a most elkezdett „hagyományt”, hiszen sok tanulónk rejtett tehetség, akik nem is sejtik, hogy informatikai versenyen sikeresen szerepelhetnek, de ez a verseny lehetőséget nyújt számukra megmérettetni magukat a többiekkel, sok esetben nagyon szép eredménnyel.

Kimagasló eredmények az idei e-Hód versenyen:
Kadét kategória, 5155 tanuló közül: Simonics Bence 1. hely, Keresztes Levente 4. hely.
Junior kategória, 7647 tanuló közül: Jánosdeák Márk (VI.N) 1. hely, Domonkos András (I.A) 1. hely, Vitálos Ágnes (I.A) 3. hely, Szabó Csilla (II.C) 3. hely, Farkas Csaba (II.A) 7. hely, Tóth Krisztián (I.A) 7. hely, Ölvecký Máté (II.C) 8. hely.
Senior kategória, 2027 tanuló közül: Markó Anna Erzsébet (III.A) 1. hely, Czöpek Valéria (IV.A) 3. hely, Dombi Gergely (III.A) 3. hely, Pongrácz Anna (IV.C) 3. hely, Bukor Benedek (VII.N) 4. hely, Édes Lili (IV.A) 6. hely, Hallman Gergely (III.A) 6. hely, Bánki Bence (IV.A) 8. hely, Kurcz Vanessa (III.B) 8. hely, Menyhárt Sára (III.A) 8. hely, Anyalai Richard (IV.A) 10. hely. (Az elért pontszám alapján több azonos helyezett is lett.)
Összefoglalva: diákjaink az e-Hód versenyen idén első alkalommal remekül helytálltak. Örülünk, hogy ilyen tehetséges diákjaink vannak, akik egy 21 ezres mezőnyben is kimagasló eredményeket tudnak elérni, ezzel is öregbítve iskolánk hírnevét.

Nagy András
informatikatanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .