Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékversenye

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége immár negyedik alkalommal hirdette meg az „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékversenye” elnevezésű, az általános és középiskolásoknak szóló versenyét.
A verseny elsődleges célja – az elmúlt évekhez hasonlóan – az volt, hogy a diákság körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást. Játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. Továbbá ily módon is szerettek volna a közelmúltban elhunyt felvidéki magyar íróra, Mács Józsefre emlékezni, akinek rendkívül fontos volt az anyanyelv megtartása és annak ápolása.
A nyelvileg és tudásszinten is nagyon igényes, alapos felkészültséget, olvasottságot, bő szókincset kívánó verseny sokszínű és kreatív feladataival nehéz próba elé állította a versenyzőket.
A szó- és szövegalkotási feladatok többek közt régi magyar szavak, szólások és közmondások jelentésének ismeretét és pontos használatát célozta meg; a diákoknak tisztában kellett lenniük tájszavak, sportnyelvi kifejező eszközök és idegen eredetű szavak jelentésével; a feladatok közt szerepeltek képrejtvények, keresztrejtvények, szinonimák, homonimák, anagrammák, palindromok stb.
Emellett kommunikációs játékokkal is készültek a szervezők: (verbális, nonverbális módon), helyzetgyakorlatok, activity, rögtönzött mesemondás, villámkérdések, nyelvtörők szerepeltek a feladatok közt.
A Selye János Gimnáziumot két csapat képviselte: Danczi Annamária tanárnő csapata: Juhász Eszter, Dékány Barbara, Vrábel Vanessa, Terbák Enikő (II.D), ill. Gažík Viktória, Finta Viktória (III.A), Szeder Enikő és Leszkó Dárius (VII.N) Spátay Adriana tanárnő felkészítettjei.
A Felvidék középdöntői 3 helyszínen – földrajzi elvek szerint – zajlottak, ahonnan kategóriánként (általános és középiskolások) 1-1 csapat jutott a döntőbe.
Iskolánk diákjai 2017. december 12-én Nagymegyeren mérkőztek meg, összesen 15 középiskolai csapat versengett az ország három helyszínén. Az összesítés utáni eredmény alapján Szlovákiát a középiskolások kategóriájában Spátay Adriana tanárnő csapata – Gažík Viktória, Finta Viktória, Szeder Enikő és Leszkó Dárius – képviseli majd a magyarországi döntőben, mely Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában lesz 2018. március 9-én.
Diákjainknak gratulálunk, további lelkes munkát és a döntőben sok sikert kívánunk!

Spátay Adriana


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .