Tanuljunk az Új Szóval a globalizációs problémákról

Az Új Szó napilap évente több alkalommal meghirdeti projektjét, mely a Tanuljunk az Új Szóval címet viseli, s mindig más-más témakört ölel fel. A projektekbe bármelyik iskola benevezhet, s a szerencsés kiválasztottak egy hónapig ingyen kapják az újságot, amiből a munkafüzet feladatait tudják megoldani. A novemberi hónap során a globalizációs problémák, a környezet károsítása volt terítéken.

A szépen kivitelezett munkafüzet felkeltette a gyerekek érdeklődését, s nagy lelkesedéssel dolgoztak a egyes feladatokon. Honismeret, környezetismeret, földrajz, etika, polgári nevelés órán is találtak olyan cikkeket, melyeket társíthattak az aktuális tananyaghoz. Szinte versengve lapozták az oldalakat, mindenki iparkodott első lenni, hogy elmondhassa: Én találtam meg az anyagot.
A tanulókat leginkább a szeméttel foglalkozó rész, a hulladék szelektálás kötötte le, s ez bizony nem volt véletlen. Iskolánk tanulói évek óta gyűjtik a kupakokat, ezzel támogatják a Vidám Tappancs társulást, mely a helyi állatmenhelyet üzemelteti. Tavasszal és ősszel az iskola területén a zöldhulladékot kupacra hordják, ebből lesz a komposzt. A papírhulladékot dobozokba gyűjtik a pedagógusokkal együtt, és évente kétszer az egyik tanító bácsi a helyi alapiskolában a papírgyűjtésben leadja.

Sok gyerek véleménye szerint nagy gondot okoz a parkok rendetlen állapota. Szemét itt, szemét ott, bizony nem szép látvány. Különösen a műanyag flakonok okoznak gondot, ezek a talajba bekerülve évtizedekig szennyezőforrások. Ezért minden tanévben több alakalommal az iskola tanulói brigádot szerveznek, s kivonulnak a Kápolna-dombra, ahol zsákokba gyűjtik a hulladékot, kupacokra gereblyézik a sok lehullott levelet, s az ősz során a gesztenyék is dobozokba kerülnek. Ezt a vadászok kapják meg, télen a vadakat etetik vele.

A feladatok feldolgozása során a gyerekek egymásnak tartottak előadást a hulladék újrahasznosításról, a víz tisztaságának fontosságáról, a faültetés nagy hasznáról és még lehetne sorolni. Sandra az ivóvízről beszélt, kiemelte, hogy ez a legegészségesebb ital, de a világon sok helyen a legdrágább is. Ami nekünk természetes és szinte értéktelennek tűnik, az máshol életeket ment, drágább az aranynál. Sanyi a papír feldolgozást mutatta be. Sokat olvasott az erdők kipusztításáról, ezek következményeit is elmondta a többieknek. Az előadások végén kérdezz- felelek formában ismételték át az elhangzottakat, sőt interaktív játékkal is kiegészítették a tanultakat.
Hetente egy oldalnyi összeállítást is találtak az újságban, ami szorosan kapcsolódott a feldolgozandó problematikához. Ezeket az oldalakat eltették, tavaszra a Föld napjára tablót, plakátot készítenek majd belőle.
Az egy hónap során számos új információval gazdagodott a gyerekek tudástára. Az élmény alapú oktatás során beléjük rögzült a környezet tudatosság, s a továbbiakban tudatosan védik majd a mindennapokban saját környezetüket.
Hát így tanultak az ógyallai speciális iskola diákjai a globális problémákról.

Bathó Sylvia
ógyallai speciális iskola


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .