A Selye János Gimnázium diákjai Arany János nyomában

A II.D osztály izgatottan várta 2017. december 7-ét, ugyanis ekkor került megrendezésre egy tanulmányi kirándulás, mely során Budapestre látogattunk el. A társaság az Európa hotel előtt várta a reggeli csípős hidegben az autóbuszt. Mikor mindenki megérkezett, útra keltünk. A kiránduláson egy pályázat jóvoltából vehettünk részt, melyre Danczi Annamária tanárnő nevezett be. A Petőfi Irodalmi Múzeum írta ki az utaztatási pályázatot 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. Az elnyerésére általános és középiskolások egyaránt pályázhattak, az anyaországból és határon túlról is. A kirándulás során Arany János életével és műveivel ismerkedhettünk meg interaktív formában. Köszönjük a múzeumnak is a lehetőséget.
Az út gyorsan és zökkenőmentesen telt. Első állomásunk az Országos Széchényi Könyvtár volt, ahol rögtön kiderült, ez esetben miért írjuk két hosszú e-vel az ismert Széchenyi nevet. Az épületbe belépve megszabadultunk a felesleges kabátoktól és a nehéz hátizsákoktól, majd kezdetét vehette a tárlatvezetés. Az egész tanulmányi kirándulás középpontjában Arany János születésének 200. évfordulója állt. Ennek függvényében tekinthettük meg a kiállítást, ahol nagy élményt jelentett testközelből látni Arany kéziratait, jegyzeteit, rajzait, aláírását. A tárlatvezetőnknek köszönhetően interaktív módon közelebbről megismerhettük a balladáit, élete fontos mozzanatait. Többek közt megtudtuk azt is, hogy Arany egy rendkívül bölcs és szerethető ember volt. A tárlat részletes megtekintése után még volt időnk körülnézni a könyvtár többi helyiségében is.
A könyvtár után utunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba vezetett. Még a múzeumlátogatás előtt szívélyesen fogadtak és meleg ebéddel vártak minket a Károlyi étteremben. Amikor mindenki befejezte az étkezést, átvonultunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Egy nagyon szimpatikus és igazi „művészlélek” tárlatvezető várt ránk. Tudtuk, hogy nem fogunk unatkozni. Nem is csalódtunk. Csupa érdekes feladattal látott el minket. Volt, akiknek Ágnes asszony ügyéről kellett újra tárgyalást nyitni, egyesek képet elemeztek, míg mások a kiállítás egyes elemeit mutatták be közelebbről. Sok hasznos információval gazdagodtunk úgy Arany Jánossal, mint Petőfi Sándorral kapcsolatban. Egy külön szoba volt szentelve e két ember erős barátságának. Csak úgy pörögtek az események, minden percet hasznosan töltöttünk el. Nagy sikert aratott ez a múzeumlátogatás, garantálom, hogy senki sem unatkozott.
A kirándulás során kihasználtuk a budapesti tömegközlekedést is. Metróztunk és buszoztunk is. Közben szépen beesteledett, kigyúltak a gyönyörű ünnepi fények a városban. Következhetett az elmaradhatatlan karácsonyi vásár. Itt szabad utat kaptunk, mindenki oda ment és azt nézte meg, ahová és amit akart. Átjárt minket az igazi karácsonyi hangulat, sült gesztenyét ettünk és puncsot ittunk (persze alkoholmenteset).
Már csak egy program volt hátra, az esti színházi előadás. A Centrál Színházban tekintettük meg a New York-i komédia című Woody Allen-darabot. Az egész színház zengett a nevetéstől, egymást érték a jobbnál jobb poénok. Ennek köszönhetően kiengedtük a gőzt, kipihentük a nap fáradalmait.
A hazaút már csendesen telt. Sokan elaludtak, páran egymásnak mesélték el az aznap megélt vicces szituációkat, élményeket. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük szépen a lehetőséget!

Juhász Eszter, Vrábel Vanessa és Mezőszállási Márk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .