Kodály Zoltán halálának 50., születésének 135. évfordulójára emlékeztek a Bélyi MTNY Alapiskolában

A Bélyi MTNY Alapiskola tanulói a Kodály-emlékév kapcsán egy kulturális-ismeretterjesztő emlékműsoron vettek részt a helyi kultúrotthonban, ahol a zeneszerző életével és munkásságával ismerkedhettek, a tananyagban foglaltaknál kicsit bővebben.
Az alsó és felső tagozatos tanulók számára egyaránt prezentációs vetítést tartottunk. A vetített képi, zenei és írott anyagot élő előadások egészítették ki a színpadon. A vetített anyag a zenetudós életének legfontosabb állomásait, tanulmányait, magánéletének jelentősebb eseményeit, szüleit mutatta be. A tanulók számos képen megtekinthették Kodály kecskeméti szülőházát, sírját, feleségeit, életének további meghatározó személyiségeit. Az életrajzi alapinformációkat követően a zeneszerző műveiből közvetítettünk részleteket. A zeneszerző népdalgyűjtése kapcsán a bemutatott korabeli gramofonok különleges érdeklődést váltottak ki a tanulókban. A hanganyag ismertetése után Pekarik Enikő elénekelte a „Tizenhárom fodor van a szoknyámon” kezdetű dalt Kodály Zoltán gyűjtéséből.

A zeneszerző színpadi műveiből a „Székelyfonó” részletének bemutatása élő tánccal történt, melyet a nyolcadikos lányok tanultak be Smajda Márta tanító néni segítségével. Ezt követte a mára már nagyon híres „A csitári hegyek alatt”, Ficzu Anettka tanuló előadása. A Háry János daljáték ismertetését szintén élő színpadkép kísérte: a „Toborzó” katonatáncát iskolánk derék, sudár legényei ropták derekasan kis színpadunkon. Három jó hangú fiú (Szmolyák Péter, Jáger Adrián, Szilvási Attila) viszont arról adott tanúbizonyságot, hogy ha felcsendül énekük, arra bizony oda kell figyelni. Bátor előadásban katonadalokat hallhattunk tőlük. A felkészülésben Nagy Katalin tanító néni segítette őket.

A tanulók műsorát követően felnőtt előadásában is felcsendült néhány Kodály-mű. A kórusművekből „Az esti dal”, Kodály zenekari alkotásaiból pedig a „Felszállott a páva” hangzott el. E két dalt a Nagy Katalin által vezetett iskolai énekkar is bemutatta, hogy hallhassák intézményünk pedagógusai és tanulói, mily csodaszép a gyermekhang.

Kodály első művéből, a Nyári estéből kiragadott részlet után a kórusvezető tanító néni megénekeltette a közönséget is egy kis szolmizációs gyakorlattal, kihangsúlyozva a Kodály Zoltán által elterjedt módszert. Mivel a Kodály-emlékműsor közel két órásra sikeredett, már csak az ellenőrző kérdések maradtak hátra. A szervezők által feltett kérdések közül tízre sikerült a gyerekeknek válaszolniuk, melyekért egy-egy cukorka repült a helyes megfejtőnek.

Végül iskolánk igazgatója, PaedDr. Kalinák Szabolcs megköszönte a tanulók figyelmét, Ing. Oltman Lászlónak a technika működtetését, valamint Mgr. Nagy Katalinnak, az emlékműsor elkészítőjének a tartalmas délelőtti időtöltést.

Nagy Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .