A kisebbségi bizottság is állást foglalt a Minority Safepack mellett

Nyilatkozatban foglalt állást pénteki ülésén a kisebbségi bizottság a Minority Safepack kapcsán. A bizottság, mely áttételesen több, az őshonos nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok európai ernyőszervezeteként működő FUEN-tagszervezettel is kapcsolatban van, hivatalos határozatot is hozott a polgári jogi kezdeményezést illetően. „Az őshonos nemzeti kisebbségek az Európai Unió elválaszthatatlan részét képezik és jelentős mértékben hozzájárulnak a kulturális sokszínűséghez, a modern demokratikus társadalomhoz, nyelvi és kulturális gazdagságuk pedig olyan alapérték, melyet szükséges védeni” – mutatott rá a testület. A dokumentum elfogadását Bukovszky László kormánybiztos és a bizottság magyar nemzetiségű jelöltjei, köztük Bauer Edit, Bárdos Gyula, Szekeres Klaudia, Tóth Tibor és Tokár Géza egyaránt szorgalmazták. A bizottság állásfoglalásában üdvözli és támogatja a kezdeményezést és azt, hogy létrejöjjön egy olyan jogi környezet, ami hozzájárul a régiós és kisebbségi nyelvek terén a kultúrában és több más fontos területen is jelentkező sokszínűséghez. A bizottság az összes szlovák állampolgár és a nemzeti kisebbségek tagjainak figyelmébe ajánlotta a kezdeményezés aláírását, melyet a magyar kisebbség tagjai a jogaink.sk honlapon keresztül tehetnek meg, s itt is tölthetik le a vonatkozó íveket.
A kisebbségi bizottság ülésén határozat született arról is, hogy megváltozik a testület alapszabálya. Bukovszky László az ülésen kifejtette, a változásokat indokolja, hogy a bizottság hatáskörei megváltoznak és a kulturális támogatások rendszerével már nem foglalkozik. A két legfontosabb változás, hogy a testület kétkamarássá válik, bizonyos esetekben az állami szervek is szavazati jogot kapnak, ugyanakkor visszaállítják a kisebbségek arányos szavazatait, ami azt jelenti, hogy a magyar kisebbség egy egységes voks helyett öt szavazattal bír majd. Egyes fontos témákban, melyek csak egy-egy kisebbséget érintenek, az adott közösség képviselőin kívül másnak nem lesz szavazati joga. Az elfogadott változásokat a kormány emberi jogi tanácsának is jóvá kell még hagynia. A magyar kisebbségi jelöltek megszavazták a változásokat, ugyanakkor hangot adtak fenntartásuknak – megállapításuk szerint a kisebbségvédelmi keretegyezmény által meghatározott céloknak továbbra sem tesz eleget a testület a jelenlegi formájában, mivel csak tanácsadói hatáskörei vannak. A kormánytól további lépéseket várnak, melyek az ország nemzetközi kötelezettségeiből adódnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .