Éjszaka az Ipariban

2018. február 22-én a komáromi Ipari Szakközépiskolában érdekes programok sokasága várta a látogatókat. Az éjszakába nyúló rendezvényen az iskola folyosóit, tantermeit és laboratóriumait elözönlötték az érdeklődők. A jelenlegi diákokon, szüleiken és hozzátartozóikon kívül szép számban jelentek meg az általános iskolák pedagógusai és pályaválasztási tanácsadói is. A nagysikerű rendezvény nem kerülte el a kilencedikes diákok figyelmét sem, de az iskola egykori tanulói, az „öregdiákok” is kíváncsiak voltak a változásokra, az újdonságokra.
Vetter János iskolaigazgató szerint a rendezvénynek kettős célja volt. Az egyik mindenképpen az, hogy több, mint 25 helyszínen, gazdag programok által kerüljön bemutatásra az intézményben folyó munka. A másik pedig munkaidőn kívül, a szélesebb rétegek számára is lehetővé tenni a nézelődést, teret adni a  beszélgetéseknek, a találkozásoknak. A kötetlen program, a sok helyszín, a hangulatos séta az iskola falai között az érdeklődőknek kellemes időtöltést nyújtott. Az intézmény immár harmadszor engedett az éjszakába nyúlóan betekintést képzési tematikájába és abba a miliőbe, amely az iparit Iparivá tette.
Már az előcsarnokban egy csodálatos világ tárult a látogatók elé. A diákok jóvoltából ötletes rajzok, ábrák hirdették a látnivalókat, a gondos szervezők pedig süteményekkel és frissítőkkel igyekeztek kedveskedni a vendégeknek. A gazdagon összeállított program felölelte a szakok bemutatását, a „nyitott laboratóriumok” segítségével a látogatók betekintést kaptak a szaktantárgyak oktatásába. Mivel a közgazdaságtan egyik komoly témája a sikeres vállalkozóvá válás, ezért e területen az iskolában működő diákvállalkozások is bemutatkozhattak. A diákcégek maguk készítette, érdekes ajándék- és emléktárgyaikat mutatták be, amelyeket akár meg is lehetett vásárolni.
A gépészet iránt érdeklődők a kovácsműhelyben, az esztergályos műhelyben és a CNC-szaktanteremben tett látogatás után megtekinthették a 3D-s nyomtatót is. Az ilyen típusú nyomtatás technológiájának oktatása az iskolában 2010-ben indult útjára azzal az elképzeléssel, hogy az itt végzett diákok magasabb szakmai felkészüléssel vágjanak neki az életnek. A térbeli nyomtatás eszközét nagy érdeklődés övezte. A jelenlevők az elkészült tárgyakat (fogaskerekek, csapágy) megvizsgálták és néhányan meg is tarthatták. Ugyanezen a helyszínen megismerkedhettek a FESTO építőelemes pneumatikus rendszer alapjaival is. A bemutatón megjelent vállalatok is nagy meglepetéssel konstatálták az intézmény ilyen irányú felszereltségét és színvonalát.
Az elektrotechnika és a programozás területén is rengeteg újdonság várta a látogatókat. Az elektrotechnikai és az automatizációs laboratóriumok megtekintésén kívül a vendégek belekóstolhattak a programozás játékos formáiba is. Az Arduino mikrovezérlő, a Rapsberry Pi számítógépek és az Apple alkalmazások – mint megannyi újdonság – különösképpen lekötötték az informatika iránt érdeklődők figyelmét. A szaktanárok készségesen mutatták be, mivel foglalkoznak a diákok a tanítási órákon.
Sokak figyelmét lekötötte az informatikai múzeum, ahol a látogatók testközelből láthatták, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az informatika a múlt század nyolcvanas éveitől a napjainkig. A múzeum tárgyai között akadnak számítógépek, játékkonzolok, televíziók. A gyűjtemény legrégebbi darabja 1979-ből származik, ez volt a legelső konzolok egyike.
A nyelvtanítást illetően bemutatásra kerültek azok a korszerű, modern módszerek, melyek az adott nyelv elsajátításának szempontjából beváltak és ez alkalommal a játékos, interaktív formái kaptak zöld utat. Az angol nyelvű foglalkozáson az adott nyelvterületre jellemző édességeket is meg lehetett kóstolni. A nyelvek elsajátításának hatékony módszereit bemutató pedagógusok segítségével pedig kiderült, a játékos, kreativitást igénylő feladatok a nyelvtanuláson túl kellemes perceket is szerezhetnek. A látogatók tájékoztatást kaptak az iskolában nyíló szakokról, a tanulók szakgyakorlatáról és az intézmény távlati terveiről. Megismerkedhettek az iskolatévének (Tower TV) a munkájával és megtekinthették egy kiállítás formájában a legszínvonalasabb diákmunkákat.
Az éjszaka során lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre az iskola volt pedagógusaival is. „Volt egyszer egy tantestület“ elnevezést kapta az a kezdeményezés, mely során az ipari korábbi tanáraival személyesen is találkozhattak az évekkel ezelőtt végzett diákok. A sok-sok régi emlék, nem ritkán diákcsíny felelevenítése remek lehetőséget nyújtott a nosztalgiázásra, a régi idők felidézésére.
A természettudományi tantárgyak iránt érdeklődők is mérlegre tehették tudásukat, ugyanis érdekes matematikapéldák, fejtörők várták a vállalkozó kedvű megoldókat. Azok pedig, akik sikeresen megbirkóztak a fizikatesztek feladataival, tudásuk elismeréseként névre szóló tanúsítványt kaptak.
Az iskola díszterme adott otthont az Ipari Kávéháznak, melynek vendégei az Ipari Szakközépiskola volt diákjai, Matusek Attila színművész és Mészáros Tamás színész-énekes voltak. Az érdeklődők betekinthettek a VISZTA csapatának, azaz az intézmény színjátszó körének munkájába is.
A programokban gazdag tájékozódás után a testedzés sem maradhatott el. Az iskola tornaterme a sportolni vágyók rendelkezésére állt. Az itt tartott kempo-bemutatóba is szép számmal bekapcsolódtak.
A jól sikerült rendezvény minden résztvevője találhatott kedvére valót a gazdag kínálatból, melyből a kollégiumi élet bemutatása sem hiányzott. A nagy érdeklődés, a remek hangulat, a vendégsereg elégedettsége arra engednek következtetni, hogy a már hagyománnyá vált „Éjszaka az Ipariban” teljesítette küldetését.

PaedDr. Tóth Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .