Ma rám talál a boldogság

A boldogság keresése egyidős az emberiséggel. A különböző társadalmak tagjainak szemében mást és mást jelent a boldogság mibenléte. Apró örömök, kisebb mosolyok, kirobbanó nevetések – ezek mind a boldogság jelei. Kinek az egészsége, kinek a munkahelyi sikerek, kinek gyermekei, kinek egy illatos virág létezés adja meg a boldogság érzetét.
Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át, mivel a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.
A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.
A Jobb Veled a Világ alapítvány felkért minden boldogságórát tartó pedagógust, iskolát, közösséget, hogy csatlakozzon egy nagy közös énekléshez a Boldogság Napján.

Iskolánk, az ógyallai speciális iskola pedagógusai lelkesen fogadták a felkérést, rögvest kikérték a gyerekek véleményét, majd közösen döntöttek arról, hogy bekapcsolódnak a meghirdetett mozgalomba. Turančík Katalin tanító néni vezetésével napokon keresztül tanulták Bagdi Bella: Ma rám talál a boldogság című dalát, s minden nap összegyűltek gyakorolni a tanítás után. Kezdetben voltak páran, akik bizony nem akartak énekelni. Ahogy azonban múltak a napok, a jó hangulatú énekléseknek híre szaladt, a kezdeti vonakodók is társultak a sokasághoz. Minden egyes énekléssel eltöltött óra boldogságóra is volt. A dal tanulása mellett szeretetkuponokat, szívecskéket, smile-kat készítettek azzal a céllal, hogy a közös éneklés után ezekkel ajándékozzák meg egymást. Sokat beszélgettek miközben színeztek, nyírtak, mindenki elmondta, hogy ki mitől boldog. Nagy viták is kerekedtek, hisz a boldogság egy igazán behatárolhatatlan, megfoghatatlan dolog. A vélemények ütköztetése után megértették és elfogadták a megállapítást: mindenki mástól lesz boldog.
2018. március 20-án a lelkes gyereksereg felsorakozott, és a tanító nénikkel közösen hangosan zengték a boldogság dalát. Minden énekes kezében ott volt az elkészített kupon, szív, smile, s rajtuk a felirat, ki adja kinek. Miután elhangzott a dal, gazdára találtak a pici ajándékok is. Ezután közösen követelték, hogy még egyszer legyen elénekelve a dal, ami nagyon a szívükhöz nőtt. Többen kifejezték abbéli óhajukat, hogy a tanévzáró műsorban is elhangozhasson a boldogság dala.

Bathó Sylvia
pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .