Beták Norbert – Soóky Zoltán: Fejlesztések a természettudományok oktatásában

A természettudományok világában való jártasság különös figyelmet érdemel – ez nem csupán a mai kor tükrének képében igaz, de a mindenkori tudományos fejlődésvonulat megtartásának és növelésének érdekében is. Ez az a tudás ugyanis, amely táptalaját képezi az olyan, alkalmazott természettudományi területeknek, mint például a mérnöki tudományok vagy az orvostudomány. Kétséget kizáróan jelen társadalmunk elvárásai és igényei nagymértékben az említett szektorok irányába fogalmazódnak meg. Ezzel egyöntetűen az iskolai oktatás mint a tudás, az ismeretek és a készségek legfőbb szolgáltató-közvetítő rendszere hivatott arra a célra, hogy meghatározó részt vállaljon a felnövekvő nemzedék ez irányú képzésében. Az átfogó digitalizálás velejárójává vált az emberiség gondolkodásának és viselkedésének átalakulása, melynek megnyilvánulási formái az iskolapadokban helyet foglaló diákokon is szembetűnőek. Különböző technológiák segítségét hívják munkájuk elvégzéséhez a tanárok, de a tanulók sem restek körülvenni magukat a digitális eszközökkel. A hatékonyság egyfajta mércéjévé vált az infokommunikációs rendszerek használata. Itt viszont meg kell említeni, hogy megfelelő módszer is szükséges annak érdekében, hogy oktatást segítő környezetet tudjunk kialakítani. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az oktatási célú robotikai eszközök. Ezek alkalmazása nem korlátozódik a szakközépiskolák területére, hanem az alapiskolai oktatás és a főiskolai/egyetemi képzések rendszerébe is beépül. Amennyiben hívei vagyunk tanítási hivatásunk (módszereink, eszközeink) fejlesztésének, bátran építsük be tanóráink menetébe s alkalmazzuk diákjaink javára. Az írás további részében szeretnénk röviden bemutatni két olyan tevékenységet, amely gimnáziumunk természettudományos képzésének megerősítését szolgálja.
Az Erasmus+ program keretén belül valósult meg a „Together in Europe” (Együtt Európában) elnevezésű tanár-továbbképzési projekt. Ennek köszönhetően három pedagógus hatnapos kurzuson vehetett részt Máltán robotprogramozás és táblagéphasználat a tanórákon témakörben. A továbbképzésen a tabletek segítségével különböző alkalmazásokkal ismerkedtek meg, amelyekkel élményszerűbbé, interaktívabbá tehető az oktatási-nevelési folyamat. A robotprogramozás során a következő robotokkal dolgoztak a pedagógusok: LEGO MINDSTORMS (EV3), LEGO WeDo 2.0, Parrot MINIDRONES, SPRK+. A kurzus folyamán az oktatást vezetők nemcsak a robotok alapértelmezett működtetésére fektették a hangsúlyt, hanem azok programozására is. Célirányosan oktatták a résztvevő tanárokat, akik elsősorban a grafikus programozás segítségével hoztak létre új algoritmusokat, programokat. A továbbképzés végére olyan képességekkel lettek gazdagabbak, amelyeket az új tanév kezdetétől beépíthetnek az oktatásba.
A debreceni székhellyel rendelkező National Instruments (NI Hungary Kft.) nemzetközi nagyvállalat évente mentorprogramot hirdet. A pályázati program fő célja a National Instruments és LEGO MINDSTORMS eszközök segítségével a programozási és természettudományos ismeretek átadása a felnövekvő nemzedékeknek. Ezzel összhangban főképp az algoritmikus gondolkodásmód elsajátítását, valamint a természettudományos kutatói munka alapjainak lefektetését határozta meg feladatául. Az idei iskolaévben sikeresen pályázók meghívást kaptak a Tanévnyitó Konferenciára, melyet a debreceni AGÓRA Tudományos Élményközpontban tartottak. Oktatással kapcsolatos előadások és szakmai képzések tették lebilincselővé a rendezvényt mind a magyarországi, mind a határon túlról érkezett pedagógusok és egyéb érdeklődők számára. Lehetőség nyílt azonban tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre is, melyeket bizonyára a jövőben sikerül majd kamatoztatnunk.  „Sohasem lesz már olyan lassú a világ, mint most, mert mindig csak gyorsul.” – hangoztatta dr. Ábrahám László (ügyvezető igazgató, NI Hungary Kft.), s ez a kijelentés magába foglalja a mai iskolák egyik óriási kihívását.
Nem könnyű a rohamos fejlődéshez történő felzárkózás, sőt néhány esetben talán teljesíthetetlen küldetésnek is tűnhet. Viszont tenni kell – még ha kis lépéseket is – annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az oktatás fejlesztéséhez, s ezáltal minél kisebb legyen a szakadék, mely a valódi élet és az iskolai realitás közt tátong.

Megjelent a Katedra folyóirat XXV/4. (decemberi) számában

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .