Médiasztár

A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola oszlopgaléria-termében 2018. április 10-én a The Töpörtyűk (Sipos Jázmin – zongora, Vörös Áron – dob, Matuš Dóra – basszusgitár, Matuš Lilla – fuvola, Majer Norina Sofia – ének) iskolai zenekartól felcsendülő dallamok jelezték, hogy a IX. Médiasztár országos tehetséggondozó verseny döntője kezdetét veszi.

A versenyen megjelent diákokat, felkészítő tanárokat és az értékelést végző neves szakmai zsűrit Szokol Dezső iskolaalapító-tulajdonos és Priskin Zoltán igazgató köszöntötte. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a versengés, ahol a levelező fordulók feladatait legjobban teljesítő diákok – kategóriánként 10 – felkészültségüket, ötletességüket és fantáziájukat mérhették össze. A délelőtt így még a munkáról, összpontosításról, feladatok megoldásáról, de a délután már a jól végzett munka öröméről, felszabadult mosolyokról és elégedett diákokról, tanárokról tanúskodott.

A verseny célja továbbra is az anyanyelv, a magyar nyelv ápolása. A versenyre elkészített feladatokkal megpróbáltuk az alkotásra, írásra ösztönözni a fiatal tehetségeket. A feladatokon keresztül a szabad véleménynyilvánítást is gyakorolhatták.
A Médiasztár versenyét idén 4 szekcióban hirdettük meg:
1. Az év diákújságírója
2. Az év diákriportere
3. Az év diákfotósa
4. Az év iskolaújsága
Idén 68 jelentkező kezdte meg a levelező fordulókat. Az év iskolaújsága kategóriában 8, diákok által szerkesztett lapot neveztek be.

Az év diákújságírója szekció versenyzői három kategóriában mérték össze tudásukat:

1. kategória: alapiskolák 5.-7. évfolyama
2. kategória: alapiskolák 8.-9. évfolyama
3. kategória: szakiskolák, szakközépiskolák, gimnáziumok, felépítményi osztályok és nyolcosztályos gimnáziumok 5.-8. évfolyamának tanulói

A meghirdetett szekciók közül csak hármat sikerült megvalósítani, a Pátria Rádió (Szlovák Rádió Magyar Szerkesztősége) közreműködésével tervezett Az év diákriportere szekció a jelentkezők hiánya miatt nem valósult meg.

Az év diákújságírója szekcióba bekapcsolódó diákok a levelező fordulók és a döntő alkalmával különböző sajtóműfajokkal ismerkedtek meg. A versenyfeladatok elkészítésekor arra összpontosítottunk, hogy azok nyelvileg igényesek, de szórakoztatók is legyenek. Az írások elkészítéséhez gyakran a logikus, kreatív gondolkodásra is szükség volt, így e készségek fejlesztéséhez is hozzájárultunk.
Az ifjú tollforgatók első kategóriáját Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő (Vasárnap), Borka Roland újságíró és Kürthy Irén pedagógus értékelte. A legjobbnak Vörös Zsófia (Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény) bizonyult, felkészítő tanára Mgr. Romada Rakottyay Katalin volt.

A második kategória versenyzőinek értékelése Hodossy Gyula (Lillium Aurum), Szalay Zoltán (Új Szó) és Derzsi Bernadett (Új Nő) feladata volt, s a kategória győztese Benyovszky Adél lett (Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár). Felkészítő tanára Benyovszky Ágnes volt.

A harmadik kategóriában a középiskolások mérték össze tudásukat. Az elkészített írásokat Fibi Sándor (Katedra), Ürge Tamás (Pátria Rádió) és Szénássy Tímea újságíró értékelte. A kategória győztese Pongrácz Emese lett (Közös Igazgatású Magyar Tannyelvű Iskola, Szenc), Szabó Eszter tanárnő felkészítésében.

Az év diákfotósa szekcióban minden versenyző megmutatta tehetségét, bizonyította kreativitását a hozzánk eljuttatott, illetve a döntőben bemutatott fotográfiáikkal. Minden pályamunka egyedi alkotása volt a versenyfeladatban meghatározott témának. A versenyfeladatok elkészítésében Pálmai László volt segítségünkre, az elkészített feladatok szakmai értékelését pedig Szabó László, Asztalos Árpád és Sedliak Pál fotográfusok végezték. A diákfotósok versengésében a legjobbnak Vörös Áron bizonyult (Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta)

Az év diákújsága szekcióban az alapiskolák és középiskolák által készített újságok kerültek összehasonlításra és értékelésre. Az értékelést ebben a szekcióban is szakmai zsűri végezte, név szerint Csóka Gábor újságíró, Olláry Ildikó és Bárány János. A beérkezett diáklapok közül a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola lapja, a Bakancs nyerte el az első helyezést.

A délelőtt gyorsan eltelt, s a jól végzett munka után az értékelés következett, mely nem csupán az elért eredmények felsorolásából és díjak átadásából, hanem szakmai értékelésből, hasznos tanácsok és tapasztalatok átadásából, pozitív élmények megosztásából állt. A szlovákiai magyar média neves képviselőinek értékeléséből nem csupán a diákok, tanárok, de a szervezők is sok pozitív visszajelzést kaptak.

A Médiasztár országos tehetséggondozó verseny szervezői szívből gratulálnak minden résztvevőnek, helyezettnek és minden versenyzőnek, tanárnak, akik idén is bekapcsolódtak versenyünkbe. Köszönjük munkájukat, hogy erőt és időt nem sajnálva foglalkoznak diákjaikkal. És köszönet az igényes és tartalmas alkotásokért, melyek élettel töltik meg versenyünket.

Bálint Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .