Tetejetlen fa – az anyanyelv hete a Móra Ferenc Alapiskolában

Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig.“  Nagy László

Immáron 9. alkalommal rendeztük meg április hónapban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli. Rendezvényünk célja, hogy diákjainkban megerősítsük az anyanyelv és irodalmunk szeretetét, tiszteletét. Az, hogy a hét napjain játékos irodalmi és nyelvtani feladatokat oldanak meg, elveszi a tanulás élét. Felső tagozatos tanulóink örömmel tesznek eleget a különböző kihívásoknak, vállalnak el sok pluszmunkát igénylő feladatot. Ez most sem volt másként, idén is sok szép, megható pillanatnak voltunk tanúi.

Hagyományainkhoz híven anyanyelvi hetünket a költészet napján indítottuk el. Szavalással és énekszóval fejeztük ki tiszteletünket költőink, íróink munkássága előtt.

A 2. napon az irodalomé volt a főszerep. Plusz pontok gyűjtésére is volt lehetőség, apróhirdetéseket lehetett írni egy-egy irodalmi hős nevében. Összesen 86 hirdetés született az órák közti szünetekben. Íme néhány jól sikerült közülük:

  • A tanár úr elvette a gittünket, ablakost keresünk, aki hozna nekünk. Előre is megköszönjük!

  • Fel kell építenünk Déva várát, de nem sikerül. Aki meg tudja törni az átkot, jöjjön az építkezésre!

  • Nevelőanyára lenne szükségem, mert az igazi otthagyott a kukoricában!

  • Eltűnt a bárányom, a Cukri. Egy tulipános ládán vitte el az ár. Ha valaki látta, kérem, hozza vissza!

A 3. napon az osztályok nyelvtani és nyelvhelyességi fejtörőket oldottak meg nagyon ügyesen. Még egy pontgyűjtő lehetőséget kaptak a tanulók: Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója alkalmából a költő verseit lehetett szavalni plusz pontokért. Nagy-nagy örömünkre szinte az egész felső tagozat felvette a kesztyűt, és az osztályok egymást túlszárnyalva ontották a Petőfi verseket. Összesen 562 versrészlet (az idő rövidsége miatt 2 versszakot kellett elmondani egy-egy versből) hangzott el 51 Petőfi versből. A leggyakrabban elszavalt versek: Nemzeti dal, Anyám tyúkja, Füstbe ment terv, János vitéz, Falu végén kurta kocsma, Fa leszek, ha…, stb. De elhangzott jópár olyan vers is, amelyek nem az iskolai tananyag részei, a gyerekeknek csupán megtetszettek, és így megtanulták őket, pl: Tintásüveg, Távolból, Bírom végre Juliskámat, Csatadal, Vándorlegény, A jó tanító, Szerelemnek rózsafája, Európa csendes, Farkasok dala… 2 tanuló kivételével az egész felső tagozat mondott egypár verset, de voltak igazán kiemelkedő teljesítmények, akiknek szorgalmát a kiértékelésen külön jutalmaztuk. A legtöbbet, 21 verset Antal Bianka, 7. osztályos tanulónk adta elő.

Persze, idén sem maradhatott el az anyanyelvi hét talán legkedveltebb játéka, az irodalmi párkereső, ismét nagy sikert aratva. Az utolsó napon, a kiértékelésen megjutalmaztuk a legtöbb magyar 1-est gyűjtő diákokat is. Az 1. helyen 27 egyessel Kósa Lilla végzett. Elmondhattuk, hogy újra tartalmas anyanyelvi hetet zártunk a Tetejetlen fa körül sorakozva. Kiderült, hogy melyik osztály teljesített a legjobban, kik voltak azok, akik szívvel-lélekkel oldották meg a feladatokat és teljesítették a különböző próbákat. Nagy meglepetésre a legkisebbek, az ötödikesek nyerték el a vándorkupát. És bár első hely csak egy van, mindenki nyert valamit, aki részt vett a játékban, hiszen többet, újat tudhatott meg anyanyelvünkről, irodalmunkról, és nem utolsó sorban saját tudásáról és szorgalmáról. Véget ért anyanyelvi hetünk, de a Tetejetlen fa jövőre újra kivirágzik.

Fodor Anikó tanító néni, az anyanyelvi hét szervezője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .