Selyés sikerek a Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű szavalóversenyen

A Selye János Gimnáziumban mindig is célunk volt a tehetséggondozás, a szlovák nyelv minél magasabb szintű tanítása. Több szlovák szakkör is működik iskolánkban. Legügyesebb tanulóinkat igyekszünk úgy felkészíteni, hogy megállják a helyüket a szlovák nyelvű versenyeken is.

A Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóversenyt szinte minden szlovák ismeri, hiszen az egyik legfontosabb anyanyelvi versenyek közé tartozik. Idén, február végén került sor a körzeti fordulóra a Határőr utcai iskolában. A tanulóknak egy szabadon választott verset vagy prózát kellett elszavalniuk. Komárom város szinte minden szlovák nyelvű alap- és középiskolája képviseltette magát. Gimnazistáinknak sok ellenfele akadt, társaikat azonban megelőzve két 3. helyet, 6 második helyezést és egy első helyet értünk el. A járási fordulóban Gál Réka Ágota és Matyó Éva a 3. helyen, Fejes Vivien, Horváth Mónika, Bencsik Stefánia és Králik Máté a 2. helyen végeztek. Társait megelőzve vers kategóriában pedig a kvartós Bangha Roland kivívta magának az első helyet. Eredményes szereplésüket az emléklap mellett szóbeli dicsérettel is méltatta a zsűri. Roli tehát Léván képviselte gimnáziumunkat a kerületi fordulón, ahol megnyerte kategóriáját és egyedüli diákként, aki magyar tannyelvű iskolában tanul, maga mögé utasította a rendkívül ügyes szlovák szavalókat.

Óriási siker! Ha volt is, nagyon régen, de most mi képviseljük – magyar iskolaként – a Nyitrai kerületet majd Alsókubínban az országos versenyen. Gratulálok Rolinak, diákjaimnak, s az eredmények arra ösztönöznek, hogy folytassam tovább ezt a nemes munkát.

Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .