Életre szóló élmények Ausztriában

A komáromi Selye János Gimnázium 45 diákja némettanárnői kíséretében Salzkammergut régióban tett tartalmas tanulmányi kirándulást.

Május 9-én a kora reggeli órákban indult csapatunk a Traunsee partján található Gmunden városkába, ahol megtekintettük a tavon található romantikus kastélyt, mely egy közkedvelt osztrák tévésorozat helyszíne. Egy kedves osztrák ismerősünk tartott itt élményszerű idegenvezetést. Utunkat Bad Ischl-ben folytattuk, ahol szintén német nyelven ismertették meg velünk a császári nyári rezidencia igencsak gazdag történelmét. További úti célunk a festői szépségű, kedvelt üdülőhely, St. Wolfgang volt. Salzburgi szálláshelyünk elfoglalása után még élveztük a város esti hangulatát, fényeit és a zene városára oly jellemző koncertek egyikét a Mirabell kertben.

A második nap Mozart szülővárosáról, Salzburgról szólt, amely az UNESCO-világörökség egyik ékköve. A szakavatott helyi idegenvezetővel való séta olyan volt, mintha egy Ausztria történetéről szóló könyv lapjai elevenedtek volna meg a szemünk előtt. Megcsodáltuk az érseki palotát, a dómot, a műhelyt, ahol az első, eredeti Mozart-golyó készült, az 5. századi katakombákat és további számos nevezetességet. A város régies hangulatát még színesebbé teszik a fiákerek és a népviseletbe öltözött helyi lakosok. Délután a város szélén található, vízi játékairól híres hellbrunni püspöki kastély ejtett ámulatba bennünket. A legváratlanabb pontokról előszökő vízsugarak, misztikus barlangok, víz által mozgatott figurák mosolyt csaltak a diákok arcára. A vacsora után úgy éreztük: „Salzburg megér még egy estet!” – és kellemes hangulatban búcsúztunk el a várostól.

A Bajor Alpokban lévő berchtesgaden-i sóbánya meglátogatása a háromnapos út egyik legszebb élménye marad. A só történetét elénk táró bánya mélyén egy különleges világ várt bennünket. A mai napig működő sóbányába való belépés előtt védőruhát öltöttünk, majd kisvonattal mentünk le a mélybe, ahol megtekintettük a só katedrálist, a só laboratóriumot, a tükörtavat és egyéb különlegességeket. Ugyancsak felejthetetlen élmény marad az 1800 m magasan fekvő Kehlsteinhaus, az egykori „Sasfészek”, amely a II. világháború alatt vált hírhedtté. A kirándulás utolsó programpontja a legromantikusabb osztrák kisváros, a szintén a világörökséghez tartozó Hallstatt megtekintése volt. Kattogtak a fényképezőgépek a tóparton, a sziklafal oldalában szűk helyen egymásra épült házak között, a templom oltárképe előtt és a bizarr csontházban is.

Diákjaink személyes élményeikre hagyatkozva elmondhatják, hogy megéri németül tanulni, hiszen Ausztria és Németország rengeteg természeti szépséget és épített műemléket kínál és könnyen elérhető számunkra. Az évtizedek óta szervezett ausztriai, németországi és svájci útjaink igazolják, hogy érdemes felkeresni az itt található gyönyörű helyeket és közben megtapasztalni a nyelv birtoklása nyújtotta sikerélményt.

Már most készülünk a jövő tanév végén újra megvalósuló bécsi projekthétre, amely az osztrák állam támogatásával tavaly már nagy sikert aratott németeseink között.

Szénássy Edit és Fekete Judit, a tanulmányi kirándulás szervezői


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .