Pázmány Annamária: Labdázni jó!

Egyre gyakrabban jelennek meg különböző cikkek, felhívások a rendszeres mozgás fontosságáról. Ez nem véletlen, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen negatív hozadéka lehet a sportolás, mozgás háttérbe szorításának. A pedagógusok tisztában vannak azzal, hogy a gyermek rendszeres testmozgása biztosítja az optimális fejlődést, a testi-lelki egészséget. Gyermekkorban alapozhatjuk meg az egész életen át fenntartó aktív életmódot. A mozgás fokozza a teljesítőképességet, fejleszti a kitartást, a koncentrációképességet, az állóképességet. A harmonikus mozgás hat a gondolkodás fejlődésére, ezen felül örömélményt, érzelmi hatásokat vált ki. Az aktív sportos életmód csökkentheti a gyermekkori elhízást, a fiatalok agresszivitását, sőt a sportolás révén elkerülhető és csökkenthető a későbbi krónikus betegségek kialakulása.

Az óvodás gyermek nagy mozgásigényű, szeret mozogni. Nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy a mozgásfejlesztő eszközök és tornaszerek gazdag kínálatából jól választva, céltudatosan szervezve tegyük érdekessé, élményszerűvé a mozgásos tevékenységet. Ebben az írásomban néhány olyan ötletet gyűjtöttem össze, amely a labda kreatív használatához kapcsolható.

Miért éppen a labda? A labdával már egészen kicsi korban találkoznak a gyerekek, érdekli és leköti őket. A labda lehet kicsi, nagy, könnyű és nehéz, kemény vagy akár puha is. A labdával való játék ügyesít, sokoldalúan fejleszt. Játszhatunk vele egyedül, párban és csapatban is. A gyerekek elsajátítják általa a  gurítás, dobás, elkapás, vezetés helyes technikáját, és különböző, labdán végezhető gyakorlatokkal is megismerkednek.

I. Néhány gyakorlat a labdagurítás gyakorlására és játékok a fogásbiztonság fejlesztésére

– A gyerekek egyenes vonalban kigurítják talajon a labdát, futással a labda mögé kerülve elkapják, majd visszafutnak vele a kezdőpontra. Végezhető egyenként, felsorakozva vagy csoportosan, egymás mellé sorakozva.

– Ferde pad segítségével is gyakorolhatjuk a gurítást és elkapást. Egy gyerek leengedi a labdát a padról, egy másik gyerek pedig a pad végén elkapja. Egyedül is végezhető a gyakorlat, ebben az esetben gyorsan a pad végéhez kell érnie a gurító gyereknek, hogy el tudja kapni a labdát.

– A labdát guríthatjuk akadályok, tekebábok között szlalomban, kézzel, majd lábbal is.

Labdaadogatós (páros gyakorlás)

– Két gyerek egymásnak háttal ülve vagy állva átadja a labdát először jobb irányba kezdve, majd balra kezdve.

– Két gyerek egymásnak háttal állva, terpeszállásban adja át a labdát. Az egyik gyerek előrehajolva a láb között nyújtja, a másik, aki átvette, felemeli a labdát, és fej fölött adja vissza társának.

Labdaadogatós (csoportos gyakorlás)

– A gyerekek körben állnak, szorosan egymás mellett. Adott jelre a labdát előre meghatározott irányba elkezdik körbe adogatni. A  jel elhangzása után a labdát a másik irányba adogatjuk tovább. A gyerekeknek pontosan át kell adni és venni a labdát, figyelniük kell a jelet, amire reagálni kell. Ha már egy labdával gyorsan megy a játék, nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy több labdát is beleteszünk a játékba, vagy kisebb labdákat is használunk. Játszhatjuk verseny formájában is: aki hibázik, kiesik a játékból.

– A gyerekek egymás mögött állnak, kezük magas tartásban, a fejük felett adogatják a labdát. Az utolsó gyerek visszafut a labdával a sor elejére, és kezdődik elölről az adogatás. A gyakorlat verseny formájában is játszható, két csapatot alakítva. A labdát a lábak között is guríthatjuk.

– Pókfoci: Két csapatra osztjuk a gyerekeket. Ülő helyzetben tenyerükön és talpukon támaszkodnak. A feneket nem engedik a talajra. Lábbal adogatják egymásnak a labdát, és igyekeznek a kapuba találni.

– Labdagyűjtögető: A játéktéren sok labdát szórunk szét. Szerepelhet közöttük kisebb-nagyobb labda, gumilabda, teniszlabda, szivacslabda, focilabda, sőt még pingponglabda is – az a jó, ha minél többféle méretűvel dolgozunk. A gyerekek egy bizonyos helyről indulnak (tapsra vagy sípszóra), és minél több labdát megpróbálnak összegyűjteni a saját zsákjukba, vödrükbe vagy egy erre kijelölt helyre. Az a győztes, aki a legtöbb labdát gyűjtötte. Ennél a játéknál ne legyen nagy életkori különbség a játékosok között!

(…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/5. (januári) számában jelent meg

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .