Beták Norbert: A digitális írástudás és az ECDL

Általánosságban elmondható, hogy korunk iskolapadját olyan típusú diákok koptatják, akik napi szinten igénylik a digitális eszközök használatát – legyen szó kapcsolattartási, szórakozási, vagy akár tanulási motívumok kielégítéséről. Az is egyelőre tény, hogy a megváltozott tanulási – és egyáltalában életviteli – folyamatok nem minden esetben igazodnak az oktatási rendszer néha túlzottan merev keretéhez. Nyilván vitatható, hogy ez esetben melyik fél részéről lenne szükséges az alkalmazkodási hajlam, viszont valószínűleg sokunk meggyőződése, hogy a fejlődést – legyen az technikai, technológiai vagy más jellegű – nem tisztünk megállítani, de még csak korlátozni sem. Az embernek önfejlesztő mechanizmusát karban tartva saját magának kell lépéselőnyt kovácsolnia a maga által létrehozott világának megismerésében és megértésében. Így van ez a digitális világ esetében is, mely egyre inkább bővülő életteret kínál polgárainak.

A benne megvalósuló létforma viszont egyfajta jártasságot, mondhatnánk, tapasztalatot kíván. A digitális írástudás növelésének érdekében nem kis erőfeszítések látnak napvilágot, s ezek többé-kevésbé a társadalom egészét próbálják megcélozni. Gyakran merül fel a kérdés, hogy a terület mely készségek elsajátítását, illetve meglétét tartja nélkülözhetetlennek. Ennek megválaszolására érdemes a különböző általános vagy speciális szabványok, standardok után nyúlni, melyek, ha komoly kutató és tervező munkák alapján jöttek létre, akkor nagymértékben tudnak egyfajta támpontként szolgálni – akár az oktatás területén is. Például a munkaerőpiac igényeire támaszkodó felmérések alapján előállított követelményrendszerek kiváló képet adhatnak a tudás-, képesség- és készségkeresletről. A következőkben egy, az előbbiekhez igazodó rendszert említünk, melynek fő célkitűzése az informatikai–digitális írástudás terjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember legyen képes az ún. információs (digitális) társadalom teljes értékű tagjává válni.

Mi az ECDL?

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az egész világon elfogadott módon tanúsítja, hogy rendelkezünk azokkal a korszerű munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, amelyek ma már nélkülözhetetlenek a munkaerőpiacon, de a mindennapi életben is. Európa határain kívül e jogosítványt ICDL-nek hívják. Már 1997-ben létrejött a nemzetközi ECDL Alapítvány, amely máig nagyjából 150 országban vezette be és felügyeli az ECDL rendszert. Szlovákiában 2004-ben nyílt meg az első akkreditált vizsgaközpont. Az Európiai Unió csaknem valamennyi kormánya elismeri az ECDL-bizonyítványt. Szlovákia számos felsőoktatási intézménye szintén csatlakozott az ECDL-oklevelet elfogadó intézmények egyre bővülő sorába. A számítógépes jogosítvány – és az azzal társuló digitális kompetenciák megléte – így már nem csupán a munkaerőpiac számára lehet fontos. Ez a fajta felismerés még inkább igazolja, hogy az élethosszig tartó tanulás egyik alapkomponense kell, hogy legyen a digitális írástudás rendszeres fejlesztése.

Az ECDL-oklevél megszerzéséhez vizsgát kell tenni valamely akkreditált vizsgaközpontban. A vizsgapéldák az adott sillabuszok alapján épülnek fel, valamint központilag adott feladatsorok és hozzá tartozó javítókulcs áll rendelkezésre. A bizonyítvány megszerzéséhez több lehetőség közül választhatunk. Az ECDL Standard megszerzéséhez hét vizsga sikeres letétele szükséges, az alábbi modulokból:

– számítógépes alapismeretek

– szövegszerkesztés

– online alapismeretek

– táblázatkezelés

– adatbázis-kezelés

– prezentációkészítés

– képszerkesztés

– IT-biztonság

A listából sorrendben az első négy kötelező, a többi közül szabadon választható a fennmaradó három. A következő lehetőség az ECDL Base-bizonyítvány, melyhez elegendő négy modulvizsga sikeres teljesítése. Ebben az esetben az előző listából az első négy a kötelező. Lehetőség nyílik továbbá ECDL Advanced-bizonyítvány megszerzésére, mely már magasabb szintet képvisel, és főleg a profi felhasználóknak ajánlott. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/7. (márciusi) számában jelent meg

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .