„Kiállok érted” – ifjúsági előadás a Selye János Gimnáziumban

Gimnáziumunkba látogatott a KV Társulat Budapestről, mely 2007 óta működik folyamatosan; alapítók és művészeti vezetők Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina.

A társulatuk profiljának fő jellemzői: a női látás- és gondolkodásmód meghatározó szerepe a téma- és darabválasztásokban, kizárólag kortárs, főként saját szövegeken alapuló előadások, társadalmi érzékenyítés.

Az iskolánkban bemutatott darab témája a fiatalkorúak prostitúciója volt.

Magyarországon 36 000 áldozata van az emberkereskedelemnek, amely európai viszonylatban a harmadik helyet jelenti. Az áldozatok közt a nők és a gyermekek felülreprezentáltak.

Az előadásaik központjában a prostitúcióra kényszerített fiatal áldozatok lelki és fizikai kiszolgáltatottsága áll. Többségük gyerekkorában sokszor családon belül bántalmazott, elhanyagolt, sok esetben nevelőotthonokból kikerülő érzelmileg sérült fiatal lány, akiket a futtatók érzelmi manipulációval vesznek rá a prostitúcióra.

A Kiállok érted c. előadás színházi eszközökkel, de kutatási tapasztalatok alapján készült. A társulat a téma szakértőivel, az áldozatokkal interjúkat készítő szakemberekkel dolgozott együtt. Az előkészítő anyaggyűjtési szakasz együttműködő partnere a Névtelen Utak alapítvány volt, rajtuk keresztül a rehabilitált áldozatokkal is felvették a kapcsolatot.

A színészek improvizációi alapján Bíró Bence dramaturg segítségével készült a darab szövegkönyve.

Közép- és Kelet-Európa számára a rendszerváltás óta máig egy külön világot jelent minden, ami mind földrajzilag, mind pedig történelmileg nyugaton van. Jobbak az életkörülmények, az emberek többet keresnek és a többi… De vajon tényleg ennyire éteri lenne a nyugati világ?

Egy kis tájékozottság is elég ahhoz, hogy tudjuk a választ. Sehol sincs kolbászból a kerítés, a jobb élet reményében pedig nagyon sokan mégis nekivágnak az ismeretlennek. A németországi, svájci és egyéb országok híres piros lámpás negyedeinek kétharmadában magyar lányokat foglalkoztatnak, akik vagy pénzszerzés céljából, saját döntésükből, vagy csapdába esve, tudatmódosító szerek hatása alatt kerülnek ki nyugatra. Sokuk még fiatalkorú.

Ezt a problémát dolgozta fel az általunk látott darab is. A történet nagy része egy, a Nyugatiba tartó vonaton játszódik. A két főszereplő lány, Kitti és Alexandra – amint a vagonba lépnek – egyből feltűnést keltenek kissé alpári viselkedésükkel és kinézetükkel. Alexandra tizenhét, Kitti már tizennyolc éves, egy gyermekotthonból ismerik egymást. Kitti épp „kiszabadítja” barátnőjét a kegyetlen nevelőnők és az állam kezei közül. Hollandiába mennek, Márió, Kitti barátja várja őket a Nyugati pályaudvaron. Kitti a hosszú úton újból elmeséli Alexandra, becenevén Sandy kedvenc történetét, melyet a lány már az otthonban is számtalanszor meghallgatott barátnőjétől. Azonban ez nem átlagos történet. Egy Marlenka nevű lányról szól, akinek viszontagságokkal teli élete teljes valójában mutatja be lehetséges előzményeit annak az elhatározásnak, ami miatt a két lány a vonaton ül. Marlenka ugyanis Kitti – a történet róla szólt. Az, hogy éheztették, megalázták, szexuálisan bántalmazták, mind közrejátszott abban, hogy új életet akarjon kezdeni egy ismeretlen országban, magával rángatva a még kiskorú barátnőjét is. A velük egy vagonban utazó nő hallva, hogy miről beszélnek a lányok, próbál a lelkükre hatni, minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a katasztrófát. Egy rövid ideig Kitti volt kedvenc nevelőnője is velük utazik, de neki sem lehet befolyása a történtekre. A Nyugatiba érve idősebb útitársuk tesz még egy utolsó próbát, hogy meggyőzze a lányokat, Sandynek még a telefonszámát is megadja. Azonban Márió már ott várta őket, és pár perc múlva el is tűntek az állomás forgatagában. Sandy történetének végét is megismerhettük. Háttal állva a közönségnek beszélte el, hogy csodával határos módon kiszabadult a holland éjszakai életből, a kiszolgáltatottságból, a drogoktól mámoros világból, amelybe naivitása miatt belecsöppent. Szerencsés volt, legtöbbjüknek ez nem sikerül. Nem élik túl a rájuk váró megpróbáltatásokat.

A darab sokkolóan hatott ránk, megviselt arcok köszönték meg vastapssal a színészek remek munkáját. A társulat gondolt ránk, így egy tanítási óra erejéig még pár feladat keretében megbeszéltük a látottakat, elmondhattuk véleményünket, kérdezhettünk. Megtudtuk, hogy Magyarországon ez egy nagyon komoly probléma, amely már régóta jelen van a társadalomban, ám nincs elég ember és pénz a bajba jutottak megsegítésére.

Véleményem szerint egy nagyszerű előadást láthattunk, amely számos tanulsággal szolgált, a társulat pedig remek munkát végzett. Bízom benne, hogy idővel sikerül megoldást találni és segítséget nyújtani azoknak, akiknek szüksége van rá.

Czirfusz Viktória (III.C)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .