Testvérkedés Erdélyben

Iskolánk, a Selye János Gimnázium és a székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium már évek óta jó testvériskolai viszonynak örvend. Idén az osztályunk, a II.D is bekapcsolódott ebbe a programba, így megtaláltuk a mi kis testvérosztályunkat, akiket a hetekben meg is látogattunk.

2018. június 7-én csütörtökön az esti órákban útra keltünk, majd másnap délután 3 órakor érkeztünk meg. A hosszú út során több megállót is tartottunk, az egyik hosszabb pihenő Királyhágón volt, ahol mindenki elfogyaszthatta a reggelijét és gyönyörködhetett a kilátásban. A délutáni órákban megálltunk Parajdon, ahol lehetőségünk volt ebédelni, nézelődni, valamint pénzt váltani. Az utolsó megálló után egyenest Székelyudvarhelyre vezetett az utunk, ahol szívélyes fogadtatásban részesültünk a testvérosztály által. A kollégium elfoglalása után, csoportos játékok segítségével ismerkedtünk a másik osztály tanulóival, majd megajándékoztuk őket az általunk vitt apróságokkal. A játékot egy rövid városnézés követte és három csoportra osztva megnéztük a város különböző nevezetességeit, ezután következett a vacsora, amit egy kellemes hangulatú étteremben kaptuk, ahonnan mindenki elégedetten távozott. Látogatásunk egybeesett az Udvarhelyi napokkal, így este különféle koncerteken és programokon vehettünk részt. A nap végén fáradtan, de izgatottan tértünk vissza a szállásra, mivel szombatra egy egésznapos túrát szerveztek a számunkra.

Szombat reggel fél nyolckor megreggeliztünk és nekivágtunk az útnak. Elsőként a Békás-szoroshoz látogattunk el, ahol fél órás gyalogtúrát tettünk a Nagyhagymás Nemzeti Parkban, majd busszal tovább haladtunk, a Gyilkos-tóhoz. A tónál szabadprogram következett, így mindenki kedvére felfedezhette a vidéket. Néhányan a csónakázást is kipróbálták. Nem sokkal később megismerkedtünk Eszter legendájával is, amiről úgy tartják, hogy a tó névadója lehet. Hazaúton megálltunk Csíksomlyón, ahol megtekintettük a kegytemplomot, valamint távolból megfigyelhettük a Csíksomlyói búcsú helyszínét is. Hazaérve a vacsorát ismét az étteremben biztosították számunkra, majd ezt követően a testvérosztállyal kisebb csoportokra osztva kimenőt kaptunk a városba, valamint az Udvarhelyi napokra.

Vasárnap a reggelit a buszban fogyasztottuk el, ugyanis úton voltunk Farkaslakára, hogy megtekintsük Tamási Áron síremlékét, de nem maradhatott el a vásár nézés és az erdélyi kürtőskalács kóstolása sem. Következő megállónk Parajdon volt, ahol a Sóbányát látogattuk meg, innen pedig Korondra mentünk, ahol szabadprogram keretén belül mindenki bejárhatta a fazekas vásárt. Késő délután megérkeztünk Székelyszentkirályra, innen traktor és utánfutó segítségével kivittek minket a Jézus Szíve kilátóhoz, ami mindnyájunk számára óriási élmény maradt. A vacsorát nem messze a kilátótól egy kialakított pihenőhelyen kaptuk, az egyik család jóvoltából. Visszaérkezve a szállásra, mindenki előkészült és bepakolt a hosszú hazaútra.

Hétfő reggel bepakoltunk a buszba és még indulás előtt körbe vezettek bennünket a gimnázium épületében. A látogatásunk legvégéhez érve szomorúan, de búcsút kellett vennünk a testvérosztálytól. Az élményekkel gazdag és új barátságoktól megtelt három nap után elindultunk a hosszú hazavezető úton. Estére megérkeztünk Komáromba és mindenki hazaindult, hogy kipihenje magát a következő tanítási napra.

Köszönettel tartozunk a testvérosztálynak, valamint az osztályfőnöküknek, hogy ilyen szívélyes fogadtatásban részesítettek bennünket és jobbnál jobb programokat biztosítottak, amikkel sikerült egy feledhetetlen utazást szervezniük számunkra. Azt hiszem, az egész osztály nevében elmondhatom, hogy fantasztikusan éreztük magunkat és alig várjuk, hogy a jövő tanévben mi láthassuk őket vendégül, itt Komáromban.

Vrábel Vanessa (II.D)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .