Egyetemi börze a Selye János Gimnáziumban

Közeleg a nyári szünet, már a június is az utolsókat rúgja. Ebben a nyugodt, lelassult környezetben, ahol már mindenki felszabadult (vagy nem), amiért végül csak megkapta a jobbik jegyet matekból vagy épp kémiából, a Selye János Gimnázium egyetemi börzét tartott a harmadikosok számára.

A mi évfolyamunk számára döntő jelentőséget hordoz a jövő tanév, és erre már idejében megpróbál az iskolánk is felkészíteni. 2018. június 22-én, pénteken számos szlovákiai egyetem képviselői látogattak el hozzánk, hogy egy rövid prezentáció keretén belül bemutatkozzanak és megmutassák, mit is kínálhatnak ők a jövő főiskolásainak és egyetemistáinak.

A program délelőtt 9-kor kezdődött, Szinek Judit tanárnő, iskolánk pályaválasztási tanácsadója köszöntötte a jelenlévő előadókat, és rögtön ezután bele is csaptunk a közepébe. Elsőként a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem mutatkozott be. Az öt kart kínáló egyetem előnyeit a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja ecsetelte. Őt követte a helyi Selye János Egyetem, amelynek pedagógiai, gazdaságtudományi és teológiai karáról is kaphattunk bővebb információkat. A Szlovák Műszaki Egyetem (Slovenská technická univerzita), Szlovákia 2. legnagyobb egyeteme az építészeti és gépészmérnöki karáról beszélt részletesebben. Utánuk következett a legnagyobb és egyben legrégebbi szlovákiai felsőfokú intézmény, a Komenius Egyetem, ők a matematika-fizika-informatika irányzatukat emelték ki. Majd két magyarországi egyetem is képviseltette magát a börzén: a Kaposvári Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem. Végül, de nem utolsósorban a Diákhálózat képviselői is elláttak minket pár hasznos háttérinformációval a pezsgő egyetemi diákéletről; számos különböző programról, évenkénti összejövetelekről (mint pl. az amúgy is rendkívül népszerű Gombaszögi Nyári Tábor), gólyatáborokról (pl. A Gímesi Művelődési Tábor) szerezhettünk tudomást. Elvégre a főiskolai évek sem csak vizsgákból és szemeszterekből állnak, hanem szórakozásból is, így eggyel könnyebb szívvel gondolhatunk az előttünk álló komoly döntésre.

A prezentációk végeztével bárki odasélhatott a felvonult egyetemek, illetve a Diákhálózat standjához, és feltehették kérdéseiket, aztán szép lassan az utolsó diák is elszállingózott az aulából. Reméljük, minden harmadikos számára hasznosan telt ez a nap, és hogy a frissen kapott információkat majd kamatoztatni tudjuk a jövő tanévben meghozandó döntésünkkor is.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .