Peternai Zsuzsanna: Az eTwinning pedagógus-továbbképzés lehetőségei

Az eTwinning program többféle szakmai fejlődésre ad lehetőséget, kezdve a helyi, szlovákiai kurzusokkal, folytatva az elektronikus konferenciákon, workshopokon keresztül egészen a nemzetközi találkozókig – és mindezeket ingyenesen. Az összes lehetőség részletes leírása elérhető az eTwinning honlapján az Iskolázások és szemináriumok menüpont alatt (http://www.etwinning.sk/index.php/skolenia-a-seminare).

Akkreditált továbbképzés

Az eTwinning projektek lebonyolításának egyik fontos feltétele, hogy a pedagógus be tudja-e illeszteni saját tanmenetébe a projektmunkát úgy, hogy ne térjen el a tantervi céloktól, illetve az, hogy mindehhez bírja-e az iskolavezetés szakmai támogatását vagy legalább hozzájárulását. Ezt a folyamatot leginkább egy olyan képzéssel tudja az eTwinning támogatni, amely illeszkedik a szlovákiai pedagógus továbbképzési rendszerbe. A 2010 novemberében indított 8 kreditpont értékű, 30 órás képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az eTwinning nemzetközi projektet és annak pedagógiai, módszertani és technológiai alkalmazási lehetőségeit az oktatási intézményekben.

A képzés specialitása, hogy az eTwinning projekt megismertetésén túl – ahhoz korszerű – az oktatás egyéb területeire is adaptálható pedagógiai-módszertani és IKT módszertani ismereteket is biztosít a résztvevők számára, mintegy eszközt adva a kezükbe, projektjeik sikeres megvalósításához. Fontos, hogy a résztvevők képesek legyenek az iskola helyi adottságainak és céljainak megfelelően kialakítani a projektet, alkalmazni a megismert eszközöket és módszereket. A képzés jelentős része gyakorlati jellegű, a portálokon túl több hasznos IKT eszközzel – online irodai szoftverekkel, a wiki lehetőségeivel, blogokkal, Google-dokumentumokkal, web2.0-ás alkalmazásokkal – megismertet, melyeket ki is lehet próbálni. A nemzetközi együttműködések során a pedagógusok a korszerű informatikai eszközökkel kapcsolatban is fontos tapasztalatokat szerezhetnek akár ugyanolyan, akár különböző típusú eszközökkel rendelkeznek a partnerek.

Az akkreditált képzésre az eTwinning honlapján keresztül lehet jelentkezni, megfelelő számú érdeklődő esetén a továbbképzés tartható akár egyenesen az adott iskolában is. Ezen igényt jelezhetik a pedagógusok, igazgatók egyenesen a lakhelyükhöz legközelebbi nagykövetnek is, kinek elérhetősége ugyancsak az eTwinning honlapján található meg.

Webinárium

A webináriumok délutáni vagy esti órákban megvalósuló online iskolázások. Szeretne valamit tenni saját magáért? Szeretne „in“ lenni vagy valami újat tanulni? Nehéz elszabadulni az iskolából a tanítás alatt? Inkább az otthon melegéből okosodna? Akkor a webinárium a tökéletes megoldás! Csatlakozzon kényelmesen otthonról, és képezze magát egy órán keresztül az eTwinning nagykövetek által! Nincs másra szüksége, mint számítógépre, notebookra vagy tabletre, esetleg fülhallgatókra és internetes hozzáférésre. A webináriumok is természetesen ingyenesek.

E-learning kurzus – nemzetközi együttműködés kialakítása lépésről lépésre

Nincs ideje az akkreditált képzésen részt venni, de szeretné megtanulni, hogyan lehet kialakítani nemzetközi eTwinning projekteket? Egy alternatívát ajánlunk – vegyen részt az eTwinning e-learning kurzusán.

A tízhetes képzést a szlovák és cseh nemzeti szolgáltatóközpontok (NSS) együttesen szervezik. Minden héten új témával foglalkoznak a résztvevők, és az adott feladatok kidolgozására hetente legalább két órára lesz szükségük. Gyakorlott vezetők segítik a munkát, melyet az eTwinning Live! virtuális térben közösen végeznek cseh tanárokkal. A kurzus folyamán megtanulják, hogyan kell felvenni a kapcsolatot külföldi partnerrel, hogyan lehet megírni a közös projektet és mi legyen annak tartalma, hol kell keresni inspirációt. A résztvevők azt is megtanulják, hogyan kell a TwinSpace felületben dolgozni, projektmunkát vezetni – és még sok-sok mást is.

A kurzust jóváhagyta az oktatási minisztérium, és ugyancsak ingyenes. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/8. (áprilisi) számában jelent meg


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .