Peternai Zsuzsanna: Konstruktív és projektpedagógiai módszerek (nemcsak az eTwinningben), 1. rész

Az utóbbi évek, de főleg a kreditrendszer bevezetése, lehetővé tették, hogy a pedagógusok különböző továbbképzések keretében fejlesszék pedagógiai, módszertani tudásukat. Az így megszerzett tudás, módszertani eszköztár egy nemzetközi projekt megvalósításakor is nagyon hasznos a résztvevők számára. Az eTwinninges továbbképzések során igyekszünk egyrészt felhasználni ezeket az ismereteket és készségeket, másrészt lehetőséget biztosítunk arra, hogy a résztvevők ebben a tekintetben is tovább fejleszthessék tanári kompetenciájukat. Az viszont, hogy a módszertani eszköztár használatában ki mennyire képzett és gyakorlott, egy-egy eTwinning-képzés alkalmával nagyon eltérő lehet. Vannak, akik 30, 60, esetleg 120 óra keretében ismerkedtek már különböző módszertani lehetőségekkel és vannak, akik még hasonló képzéseken egyáltalán nem vettek részt, és tudjuk, hogy a képzéseken elsajátított tudásanyag is különbözőképpen épül be a mindennapok gyakorlatába. Bármely eTwinning-projekt működtetésének alapfeltétele az IKT-eszközök használata. Ezért képzéseink jelentős részében olyan alkalmazásokkal ismerkedhetnek meg, amelyek jól használhatók különböző projektek megvalósításához. Az IKT-eszközök használata segíti a projektek megvalósítását, és nem célja a projekteknek. Ezért nagyon fontos az eszközök tudatos kiválasztása, melyet többek között az is meghatároz, hogy milyen a résztvevő gyerekek tudása, életkori sajátosságai, milyen a csoport összetétele (pl. heterogén érdeklődési kör, eltérő korosztály, stb.), a résztvevők találkozási lehetőségeinek módja, gyakorisága (nem a projektpartnerrel), tanórai és/vagy tanórán kívüli tevékenység a projektben való részvételhez kapcsolódó munka, vagy esetleg mely eszközök támogatják leghatékonyabban a projekt képzési–nevelési céljait. Fontos szempont az is, hogy a projektünkben résztvevő diákok mindegyike kapjon valamilyen deklarált feladatot, szerepet a projekt végrehajtásában az ő tudásának megfelelően.

Az eTwinning-projekt sikeres megvalósítása kétségtelenül többlet energia-befektetést kíván a tanártól, és persze a tanulóktól is, különösen akkor, ha az tanítási óra keretein kívül valósítható meg.

IKT alapú projektek és Web 2.0 az oktatásban

Az új fejlesztések célja, hogy az eTwinning a napjainkra elterjedt web 2.0-s technológiák, eszközök bevonásával szélesítse a lehetőségek körét, továbbra is megtartva azt az alapvető elképzelést, hogy egy zárt, ellenőrzött felületen dolgozhassanak pedagógusok és diákok.

A web 2.0-s eszközök új platformot teremtenek az együttműködésre, egy virtuális felületet biztosítva felkínálják a lehetőséget közös tartalmak létrehozására. A mára létrejött, felhasználók által kipróbált, használt és a tapasztalatok eredményeképpen egyre kifinomultabb eszközök rendkívül praktikusak. Oktatási célra használva lehetőségek széles körét kínálják arra, hogy megújítsuk pedagógiai eszköztárunkat.

A web 2.0  fő pillérei a tartalommegosztás, az együttműködés, a közösségi hálózatok. Mindezek, igaz, más megközelítésben, a tanítás–tanulás folyamatának hagyományosan is hangsúlyos elemei. A diákok pedig ebben a virtuális térben mozognak. Az eTwinning TestvérTér legújabb fejlesztései ugyanezeket az ismert eszközöket biztosítják, a kommunikáció és a közös munka folyamán. Az elindulása óta eltelt egy évtized során az eTwinning-program kétségtelenül rengeteget fejlődött a pedagógiai együttműködés terén.

A web 2.0 címkét magukon viselő internetes alkalmazások olyanok, melyek akkor igazán értékesek, sikeresek, ha minél többen használják őket. A közösségi érdektelenség a legkreatívabb webkettes megoldást is térdre kényszeríti. A webkettes divat ma már azt jelenti, hogy minden új, web-alapú szolgáltatást igyekeznek ezzel a címkével eladni. Nem árt tudni, hogy melyek a legalapvetőbb és legismertebb szolgáltatások, melyek webkettesnek tekinthetők. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Online irodai szoftverek

A saját számítógépen futtatott szoftverek mellett ma már elérhetők olyan internetes, online módon használható szolgáltatások, melyek ugyanazokat a feladatokat oldják meg, de nem a saját gépünk memóriáját terhelik. Ezek között találhatók online módon használható, webes szövegszerkesztők, táblázatkezelők, sőt prezentációkészítők is. Ezek használata egyszerű, a legtöbb esetben ingyenes és a tárolt tartalmaink bárhonnan elérhetők anélkül, hogy adathordozón (pl. DVD, pendrive – USB, memóriakártya) vinnénk magunkkal. Az online irodai szoftverek általában lényegesen egyszerűbbek, mint az elterjedt irodai szoftvermonstrumok, de tudásuk a legtöbb, az oktatásban felmerülő feladat megoldásához bőségesen elegendő. Az elkészített dokumentumok, táblázatok és bemutatók nem a saját számítógépünkre kerülnek, hanem az online irodai alkalmazáshoz kapcsolódó tárhelyre. Ezek a helyek jelszóval védett, csak általunk elérhető helyek, mégis fel kell adnunk az adott fájlok kizárólagos birtoklásának érzését. Cserébe bárhonnan elérhetjük vagy kinyomtathatjuk a dokumentumokat, egy csoport tagjai pedig közösen szerkeszthetnek szövegeket, táblázatokat, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjáról léptek be. A szerkesztés során könnyen nyomon követhető, hogy ki milyen változtatást végzett munkája során. Ez a tanár számára nem csupán a nyomon követést, hanem az értékelést is segíti. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/9. (májusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .