A Selye gimnazisták a szlovák versenyeken is eredményesek

A szlovák nyelvi versenyek között az Ismerd meg a szlovák nyelvet verseny járási fordulója volt az első a sorban, ahonnan Csémy Marianna tanárnő két tanulója jutott tovább a kerületi versenyre. Majd következett a Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű szavalóverseny, melyen a Komáromi járás szinte minden szlovák nyelvű alapiskolája képviseltette magát. Igazi büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy idén két diákunk, vers kategóriában a kvintós Bangha Roland és prózában pedig a 3.C osztályos Králik Máté, a szlovák tanítási nyelvű középiskolák diákjait megelőzve az 1. helyen végeztek a szavalóverseny járási fordulójában, ahonnan csak az első helyezettek jutnak a lévai kerületi döntőbe. Fiala Tímea kvartós diákunk épphogy lecsúszott az első helyről, a nagyon szép második helyen végzett a harmadik kategóriában. A „nagygimiseink“ is helytálltak: Száraz Viktória a második helyen, Bencz Bálint és Szabó Alexandra pedig a harmadik helyen végzett.

A Dobré slovo – Jó szó járási fordulójára, amely a Nyitrai kerület magyar alapiskoláinak szlovák nyelvű szavalóversenye, március 21-én, a tavasz első napján került sor. Gimnáziumunkat négy kisgimis képviselte, ahol a szakmai zsűri szintén a szövegválasztást, a kiejtést, a hangsúlyozást, és nem utolsósorban az előadás összhatását értékelte. Elárulom, a gyerekeknek igazán „fel kell kötniük a nadrágot“, idén a szavalók nagyon kitettek magukért. Egyik előadás jobb volt a másiknál. Büszkén írhatom, itt is a legjobbak között voltunk, Hevesi Dániel prímós és Stirber Bianka terciós diákunk a második helyet, Fiala Tímea kvartós diákunk pedig a harmadik helyet tudhatja magáénak. Tehát áprilisban várnak ránk az újabb megmérettetések.

A magyar iskolák annak ellenére érnek el újra és újra kiváló eredményeket, hogy hátrányban vannak a szlovák anyanyelvűekkel szemben. Ez egy újabb érv arra, hogy a magyar iskolában is lehet megfelelő a szlovákoktatás szintje, fel tudjuk venni a versenyt a szlovák iskolákkal még a szavalóversenyeken is. Gratulálok diákjainknak, további sikereket kívánva

Králik Zsuzsanna felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .