A mobiltechnológiával támogatott tanulás és tanítás módszerei

A mobileszközök széleskörű elterjedése nagy változást hozott a magánéletben, az üzleti életben és az oktatásban egyaránt. A STATISTA 2019-es adatai szerint ma már 5,15 milliárd embernek van valamilyen mobileszköze. Ez a számadat a népesség 66,77%-át jelenti, és a szám egyre csak növekszik (https://www.bankmycell.com/blog/how-many-phones-are-in-the-world).

Bár a mobileszközök ma már mindenütt jelen vannak, használatának pozitív megítélése a tanítási órákon még mindig megoszlik. Éppen ezért szeretném írásomban felhívni a figyelmet Dr. Abonyi-Tóth Andor – Dr. Turcsányi-Szabó Márta A mobiltechnológiával támogatott tanulás és tanítás módszere című kötetére (Digitális Pedagógiai Osztály, IKT Módszertani Iroda, Budapest, 2015), amely alapul szolgálhat minden pedagógusnak, aki szeretné közelebbről megismerni a mobiltanulás nyújtotta lehetőségeket. A kiadvány teljes terjedelmében elérhető az alábbi linken: https://www.educatio.hu/pub_bin/download/tamop311_II/eredmenyek/m_learning/mlearning_kotet.pdf.

A kötet a mobiltanulás feltételeit és módszertani eszközeit ismerteti. A tananyagfejlesztés hátterét biztosító kutatások adatait a szerzők a 2013/2014-es tanévben gyűjtötték össze 614 diák és 12 tanár segítségével. Négy különböző órán – földrajz, kémia, irodalom, biológia – tesztelték az okostelefonokra letölthető ingyenes applikációkat.

A kiadvány négy fő részre tagolódik. Az első ezek közül bevezetést nyújt a mobileszközök használatának oktatásban való használatára. Bevezetés alatt azt értem, hogy tényleg az alapoktól indít, rögtön a mobileszközök típusainak bemutatásával, az alapfogalmak magyarázatával. Kiemeli és kritikusan reflektál a mobileszközök külső és belső tulajdonságaira a tanulás-tanítás szempontjából. Bemutatja a pedagógiai tesztelés folyamatát, továbbá segítséget nyújt abban, hogyan lehet kezdeményezni a mobileszközök oktatási segédeszközként történő, intézményszintű bevezetését, valamint a diákok megismertetését ezzel az újfajta tanulási módszerrel. Természetesen a kiadvány felhívja a figyelmet arra, hogy a mobileszközök oktatási célokra való felhasználását a szülőknek is jóvá kell hagyniuk. Részletesen tárgyalja a Bring Your Own Device (BYOD), azaz a Hozd a saját eszközöd intézményszintű bevezetését, és a programmal kapcsolatos lehetséges kérdéseket, problémákat és teendőket.

A második rész a mobileszközök használatának témáját járja körül. Az olvasó megismerheti a különböző kategóriájú mobiltelefonokat, a három mobileszközt és a rajtuk futó operációs rendszereket, amelyek részt vettek a kutatásban (iOS 7.1.2, Google Android v4.0, Windows Phone 8). A fejezet segít elsajátítani a mobileszközök leggyakrabban használt gesztusait, mint például a duplakoppintás (duple tap), csippentés (pinch) funkcióját. Ahhoz, hogy a mobileszközöket bevezessük a tanórán, fontos felhívni a diákok figyelmét a biztonságos eszközhasználatra, védve ezzel személyes adataikat és a telefont a vírusoktól.

A harmadik fejezet a tanórákon használt alkalmazásokat mutatja be. Ilyen például a Socrative, amelyben kérdőíveket hozhatunk létre, esetleg tesztelhetjük a diákok tudását. A Tintapad segítségével a tanulók egy közös tartalmat alakíthatnak ki és szerkeszthetik azt. Ez mindenképp jó ötlet, ha csoportmunkára szeretnénk ösztönözni a diákokat, és szeretnénk elkerülni a módosított dokumentum oda-vissza küldözgetését. Az olvasó részletes leírást kap a QR-kódok felhasználási lehetőségeiről és a tanítási óra szervezéséről. Ezenkívül olvashatunk az internetes böngészés sokoldalúságáról, a tanári dokumentációról, valamint az e-portfolió készítéséről. A fejezet részét képezik a 3D és a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) használó alkalmazások is.

A negyedik fejezetben találhatók az egyes órákon használt óravázlatok bizonyos részei. Az összes óravázlat teljes egészében nem található meg a könyvben, de a részletes óravázlatok és segédanyagok elérhetők a könyvben megadott linken, amelyhez természetesen készült egy QR-kód is.

A kiadvány az olvasót nagyon hasznos és részletes információkkal látja el, és ami különösen pozitív tulajdonsága, hogy nem feltételezi a mobiltechnológia általi tanulás és tanítás meglevő ismeretét, hanem inkább meg akarja tanítani az olvasót arra. Mindegy egyes leírás, magyarázat érhető és példákkal alátámasztott. A könyv nagyon hasznos lehet azoknak a tanároknak, akik még csak most próbálnak megismerkedni ezzel az újfajta tanulási-tanítási módszerrel.

Kollár Krisztina


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .