„Gyertek, gyertek, játsszunk együtt, vár a deszka, dobogó!”

Sokan azt gondolják, napjainkban szinte nincs is olyan játék, amit pénzért ne lehetne megvásárolni. Nagyanyáink meséléséből azonban tudjuk, hogy a két kezünkkel létrehozott játéknak nincs ára, azt nem lehet megfizetni. Bezzeg az ő idejükben alig vettek üzletben babát, lovacskát, labdát. Aki ilyet akart, az maradék rongyból varrta meg, fából faragta ki. Hulladékból született a játék.

Ezt a régi hagyományt elevenítették fel a tanulók a „Gyertek, gyertek, játsszunk együtt, vár a deszka, dobogó” című, „Rázzuk a rongyot” alcímet viselő projektnapon. A fő feladat az volt, hogy mindenféle hulladékból bábok készüljenek, s egy-egy rövid produkció is megszülethessen a nap végén. Ezen pályázatot a Szitakötő folyóirat írta ki, alkotásra buzdítva mindenkit.

A projektnapra vendégeket is hívtunk. Az Ógyallai Speciális Alapiskola és a Feszty Árpád Alapiskola tanulói közösen vágtak bele a tennivalókba. Ráhangolódásként a rövid megnyitó után közösen megtekintették a Hajnali gondolatok című bábjátékot, mely 2015-ben sikeresen szerepelt a Duna Menti Tavaszon, majd egy verses kifestő találta meg a színeit. A kezdeti merevség egyre inkább oldódott, itt-ott már felhangzott a halk kacagás, duruzsolás töltötte meg a termet.

A ráhangolódás után kezdetét vette az igazi nagy alkotómunka. Az asztalokra felhalmozott üres konzervdobozok, a régi zoknik, harisnyák, öreg gombok, zacskók, papírgurigák, ringy-rongy, tömőanyagok kupacát lelkesen túrta a sok gyerek. Mindenki megragadta a már előre kinézett darabokat, s tervezni kezdett. Alakultak a zoknibábok, papírguriga-marionettfigurák, harisnyaszörnyek. Egyik ötletet követte a másik, formálódtak a bábok. Életre kelt egy zoknirénszarvas, számos zokninyúl és -kutya, bajszos harisnyasárkányok, harisnyakukac, rongyszörnyecskék. Mind más és más volt, mindegyik magán hordozta alkotója fantáziáját és kreativitását. Tarka gombok teltek meg élettel, szemekké váltak. Drótból, pamutból haj, bajusz, száj lett, rongyokból nyelvek, fülek. Még csak készült a sok figura, de már kezdték mozgatni, élettel megtölteni a gyerekek. A nyúl makogott, a sárkányok üvöltöttek, a szörnyecske rémisztő hangot adott ki. Zsibongott a sok gyerkőc, mindenki belefeledkezett a munkába. Mire elkészült a sok figura, vége is lett az első résznek. Kicsit összetakarítottak, hogy legyen hely a következő rész alkotásainak. A rongybábok az egyik padon sorakoztak fel, s pihenve várták, amíg újra rájuk nem került a sor.

A második szakasz során konzervdobozokból és zacskókból alkottak az ügyes kezek. Pár hasznos tanács elhangzása után ismét ötleteltek, terveztek a tanulók, majd belevetették magukat a fúr-farag-ragaszt munkákba. Életre kelt egy unikornis, egy robot, felszállt az űrhajó, nem olvadó hóember kerekedett, a zacskóbúvár is növekedett. Jó egy órán keresztül zajlott az alkotómunka, mire mindenki elkészítette a saját figuráját. Ezek a figurák is helyet foglaltak az egyik padon, várták a produkciót. Ehhez azonban rendre volt szükség, így nagyon gyorsan összetakarított a sok alkotó, közben a tanító nénik felállították a színházat.

A gyerekek csoportokba tömörültek, zenét választottak, és mindenkit várt a deszka, dobogó. Öt csoportban mutatták be pár perces darabjaikat. A szégyenlősebbek hang nélkül táncoltatták a bábokat. Két bátor csoport történetet is rögtönzött. Az egyikből mindenki megtanulhatta, hogy bátorságpróba során nem szabad csalni, mert akkor a királykisasszony keze másé lesz, hiába adott a rozmár varázsitalt. A másik történetben a dühöngő fősárkány azt próbálta kinyomozni, ki ette meg és miért a krumplilevesét. Jól elnáspángolta az alsárkányokat, de azok semmit nem árultak el a krumplilevesről.

Befejezésként elkészültek a csoportképek, mindenki elrakta a saját bábját, búcsút intettek egymásnak, és nagyon boldogan hazaindultak.

A nap tanulsága pedig: Egy saját kezűleg készített bábbal minden varázslat gyerekközelivé válik, csak játszani is engedjük őket, s akkor: „…együtt sír a fabábuval és a végén jót nevet.”

Bathó Sylvia, ógyallai Speciális Iskola


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .