Beszámoló az idei 55. Kazinczy-versenyről

„… ha az ember vigyáz a nyelvére, és figyel a beszédére, maga a világ lesz szebb és boldogabb.” (Nyiri Péter)

Ebben a tanévben a kialakult járványhelyzet az egész életünket felülírta. Október közepétől távoktatásra tértek át az iskolák, s egy ideig még reménykedtünk abban, hogy pár hét után visszatér minden a megszokott kerékvágásba. Reménykedtünk, de idővel világossá vált mindenki előtt, hogy ez hosszabb időszak lesz, mint ami legrosszabb terveinkben szerepelt.

Nem csak az oktatás változott meg, elmaradtak a tanulmányi kirándulások, a színházlátogatások, a közös délutáni szabadidős programok… és a tanulmányi versenyek is. Ahogy sorban meghiúsultak az egyes, évente rendszeresen megrendezett megmérettetések, a versenyezni vágyó diákok egyre csalódottabbak voltak. Ezért jelentett számunkra olyan nagy örömet, ha némelyik – a lebonyolítás technikai feltételeinek eleget tevő – verseny mégis megrendezésre került.

Fekete Lujza

Iskolánk, a Selye János Gimnázium diákjai minden évben résztvevői és sikeres versenyzői a Győrött megrendezett Kazinczy-verseny Kárpát-medencei fordulójának. A tavalyi tanévben márciusban történt az iskolák bezárása, a döntő szervezői időhiány miatt az áprilisi időpontra nem tudtak időben felkészülni – így a tavalyi verseny végső fordulója elmaradt.

Idén azonban már a megyei fordulókat is online módon, az internet segítségével bonyolították le, s ebben a formában a mi gimnazistáink is résztvevői lehettek a Kárpát-medencei döntőnek.

A Péchy Blanka által alapított Kazinczy-verseny 55. Kárpát-medencei döntőjére 2021. április 14 – 22-e között került sor (nemcsak maga a verseny, hanem a társprogramok, a könyvbemutatók is az online térben zajlottak). A rendezvény szervezője, lebonyolítója Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kazinczy-díj Alapítvány, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győri Tankerületi Központ és a Kazinczy Ferenc Gimnázium volt.

Szalay Mátyás

A gimnáziumi tanulók két csoportban versenyeztek, a két bírálóbizottság tagjai Dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Dr. Korzenszky Richárd Príma Primissa díjas bencés tanár, Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium nyugalmazott, Kazinczy-díjas igazgatója, Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondó, Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, Dr. Eőry Vilma nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó és Szilágyi Zoltán rádióbemondó, a parlament sajtószolgálatának vezetője voltak.

A mezőnyben a több mint száz versenyző Magyarország minden megyéjéből képviseltette magát, ill. Erdély, Vajdaság, Szlovákia és Kárpátalja diákjai is szép számban bekapcsolódtak a döntőbe.

A Selye János Gimnáziumot négy tanulónk képviselte: Lénárt Dóra, Bangha Roland (felkészítőjük: Farkas Adrianna tanárnő), ill. Fekete Lujza és Szalay Mátyás (felkészítőjük: Spátay Adriana tanárnő). Diákjaink nagyszerűen vették az akadályokat, nemcsak a szép beszéd verseny egyes fordulóit, hanem a verseny technikai oldalát is. Ez a szép kiejtést igénylő, a szöveget helyesen értelmező és tolmácsoló verseny idén két fordulóból állt: a szabadon választott és a kötelező szöveg felolvasásából. Mindkét szöveget a versenyzők otthon egy kamera előtt olvasták fel, majd a megadott internetes címre feltöltötték. A kötelező szöveg önálló feldolgozására egy órájuk volt, természetesen a feltöltést és az elküldést is beleértve. A beküldött produkciókat a zsűri – szintén karanténkörülmények között – értékelte.

Szokatlan volt ez a versenyzési mód, de a diákok minden körülmények között nagyszerűen helytállnak! Szalay Mátyás jóvoltából gimnáziumunk ismét gazdagabb lett egy győzelemmel: Mátyás a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjének Kazinczy-érmese lett, Fekete Lujza pedig az Anyanyelvápolók Szövetségének díját kapta meg.

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek, gimnazistáinknak, érmesünknek és díjazottunknak! Maradjon meg nekik (és nekünk is) útravalóul az idén kötelező szövegként kapott Nyiri Péter-írás pár gondolata:

„Minden embernek van egy nyelvtarisznyája: a beszédképessége. Kincseket rejt e tarisznya, szavakat, melyekkel önmagadat és a világot formálod. De e tarisznyát neked magadnak kell megtöltened: erényekkel, hogy jó ember legyél és jóra használd a nyelvet; s szavakkal, hogy velük minél szebb képet fess, mindig olyat, amilyet illik, amilyet kell.”

-sp-


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .