Selyés diákok alakváltozásai – siker az Estöri döntőjében

Tanár kollégáim ismerik azt az érzést, amikor egy hosszú verseny döntőjének is eljön a vége. Május 14-én egy ilyen utolsó felvonás helyszíne volt a Selye János Gimnázium aulája is, tizenhárom más helyszínnel együtt az egész Kárpát-medencében. A szálak a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába vezettek, ahonnan az Estöri Kreatív Történelemverseny V. évadjának döntőjét irányították. Járványmentes életünkben ez az esemény a burgenlandi kismartoni Esterházy-kastélyban zajlik, de sem tavaly, sem idén nem volt lehetőségünk arra, hogy a csodálatos Haydn-teremben versenyezzünk.

A vetélkedő szervezői nem hazudtolták meg magukat. Kreatív szükségmegoldásnak indult talán, de egy élvezetes, tanulságos foglalkozássá vált, hogy létrehozzuk Görgei Artúr Insagram-oldalát. Ez a verseny harmadik nagy fordulója volt: az elsőben és a másodikban is belebújhattunk egy-egy személy bőrébe, már rutinná vált ez az alakváltozás. Tóth Ákos volt Széchenyi István gróf, majd Jókay József komája, Szalai Adrián kipróbálhatta, milyen Barabás Miklósnak lenni, vagy Jókay Józsefnek, aki nevet keres újszülött fiának, Molnár Vivien pedig a reformkor ritka jelenségének, a határozott, férjére nagy hatással bíró Seilern Crescence grófné és Pulay Mária szerepét is magára vehette.

A döntő utasítása szerint Ákos Görgei Artúrrá változott és az online oktatás utolsó heteiben inkább zöld mentében láttam őt a virtuális térben – vagy éppen személyesen. Vivien a kémikus-katonatiszt feleségévé lett, amit olyan komolyan vettünk, hogy még az esküvőre is sort kerítettünk. Adrián pedig a tábornok mellett végigharcoló Szalai honvéd alakját öltötte magára, aki megélte 1848/49 nagy eseményeit, még a világosi fegyverletételről is az ő visszaemlékezéseiből tudhatunk meg érdekes részleteket.

Mert az Instagram elkészítéséhez éppen ennek a korosztálynak dobták fel a labdát, a felkészítő tanár csak értetlenül ült a gép előtt és próbált jegyzetelni, idegen szavak röpködtek a diákok felől, de az volt a lényeg, hogy ők tudták, mit is akarnak csinálni. Az eredmény egy teljességgel bíró Instagram-oldal lett, a https://www.instagram.com/gorgei.artur_a.karakan/ – ezen keresztül képek, videók és egyéb érdekességek mutatják be Görgei sorsát a szabadságharc idején, de bejegyzéseket olvashatunk és láthatunk nejétől, Adéltól és Szalai honvédtól.

Az anyag elkészítése, felvétele sem volt unalmas. Álltunk áprilisi hóviharban a komáromi vár fokán, megterveztük a tavaszi hadjárat hadmozdulatait a köbölkúti szőlők között, amihez az áldomást Béres Imre pincéjében kaptuk meg. A hadjárat – talán éppen a Kurucvérnek köszönhetően – sikeres volt. Ezúton is köszönjük Imre bácsinak, hogy házigazdánk lett és örülünk, hogy ő is hozzájárult feladataink megoldásához.

Az utómunkálatok mellett készülünk kellett a döntő élő (online) lebonyolítására. Az iskola díszterme ezen a májusi napon versenylázban égett. Az izgalmas és küzdelmes életutak számos szöveges, képes, videós tartalmon keresztül elevenedtek meg, miközben a diákok – gyakran saját maguk alakítva a karaktereket – jelmezben, valódi helyszíneken játszották el általuk elképzelt módon az egykor történteket. A döntőre választott csapatnév – a Feldunai kémosztag – egy alakváltozással mutatta be ország-világ előtt három diákunkat. A történet szerint Szalai Adrián és Molnár Vivien lebukott kémek, akiknek Szalai honvéd és Görgei Adél bőrébe kell bújnia, hogy Görgei Artúr környezetében maradjanak és figyeljenek.

A végső rangsor eldöntésekor a zsűri nemcsak az Instagram-oldalak tartalmait vette figyelembe, hanem azt is, hogy az egyes csapatok ezeket hogyan mutatták be, illetve, hogy miként álltak helyt az ezt követő csapatpárbajban, valamint a döntő versenyfeladatainak megoldásában: voltak villámkérdések vitapárbajok és rengeteg izgalom. Ez hosszan tartott, mert csak a délutáni órákban derült ki, hogy a selyés diákok – a Feldunai kémosztag – a dobogó harmadik fokán végeztek. Három diákunk köré egy láthatatlan sereg állt össze: köszönjük a szülők hathatós és bátor támogatását, Béres Imre bácsi vendégszeretetét, Erdélyi Zoltán segítségét a Jókai Színházból, az érsekkétyi tájháznak, ahonnan Görgeiné Adél ruhatárát biztosítani, Hamran Szilvia türelmét, aki testi épségünkért aggódott a vár fokán, Dioši Dánielnek, a csapat hangmérnökének, hogy minden hang tisztán hallható lett a filmeken, Nagy Ildikónak a prágai Nagykönyvtárból küldött fotókat, hogy a kutató Görgeit oda tudjuk helyezni, valamint Vivienék osztálytársainak, akiknek csupán egy feladatuk volt: a döntőben érzelmektől mentes arcot vágni a napszemüveg mögött.

Az Estöri Kreatív Történelemverseny V. évadja 2020 októberében indult el, több mint 100 csapat vágott neki ennek az útnak, de fél évvel később már csak 14 vett részt a döntőben. Hogy mi maradt utánuk? Rengeteg fotó, videó, tesztekérdések, vázlatok, ezek mind-mind egy mappába kerülnek. Hadd zárjam Szalai „közhonvéd“ szavaival: „Nagyszerű fél év volt. Remek embereket ismertem meg a verseny alatt, rengeteg barátom lett és sok-sok élményt szereztünk. Egész életemben emlékezni fogok erre a versenyre!“ Ha a kedves olvasó kedvet kapott, hogy meglátogassa Görgei Artúr Instagam-oldalát, a cikkben szereplő link alapján rátalál. Remélem – illetve reméljük – nem fogják megbánni, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Elek József, a Selye János Gimnázium tanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .