Katedra Alsó Tagozatos Verseny – az online térben

Immáron 7. alkalommal került sor a Katedra Alsó Tagozatos Verseny megszervezésére, melynek országos döntője június 3-án zajlott kicsit sem megszokott módon. Egy évvel ezelőtt azt gondoltam, az a döntő rendkívüli lesz, mivel szeptemberben sikerült megvalósítani, azonban idén még nagyobb meglepetés várta a versenyzőket. A járványhelyzet hosszabbra nyúlt, mint reméltük, s ennek köszönhetően a 2020/2021-es verseny döntője online került megrendezésre.

Az idei verseny témáját Békés Pál A kétbalkezes varázsló c. meseregénye képezte. Szeptemberben 28 csapat kapcsolódott be a 4 fordulóból álló levelező versenybe. Ez lényegesen kevesebb az előző évekhez képest, azonban a járvány okozta bizonytalan helyzetben elégedettek lehettünk a jelentkezők számával. A verseny közben sajnos 3 csapat feladta a küzdelmet. Úgy döntöttünk, hogy az idei rendívüli évben minden felkészítő pedagógus legtöbb pontot elért csapata részt vehet a döntőn, ami szám szerint 17 csapatot jelentett, azonban két kolléganő jelezte, nem tudnak bekapcsolódni a döntőbe. Végül június 3-án 15 csapat mérte össze a tudását a számítógépek és kamerák előtt. A döntőn a következő települések alsó tagozatos tanulói képviseltették magukat: Fülek, Érsekújvár, Nyárasd, Nyékvárkony, Pozsonyeperjes, Nagyfödémes, Marcelháza, Ipolyság, Csata.

A döntő 2 fordulóból állt. Mindkét fordulón 3-3 feladat megoldására került sor. Az online térbe való bejelentkezések után a csapatok köszöntése, a technikai eszközök ellenőrzése és a szervezési kérdések megbeszélése következett. A csapatok kamerák előtt dolgoztak, végig figyelemmel követhettem munkájukat, kérhettek segítséget, ha elakadtak. Véleményem szerint bármennyire félelmetesnek is tűnt elsőre az online döntő gondolata, végeredményben nagyon jól sikerült a délelőtt. Az első forduló után újra egyeztettünk, tanultunk az esetleges hibákból, és a második forduló még gyorsabb és gördülékenyebbre sikeredett. A kommunikáció, ha a számítógépen nem is mindig, telefonon gond nélkül működött.

A feladatok hasonlóképp játékosak voltak, mint ahogy azt már a levelező verseny során megszokhatták a tanulók. Találkozhattak különböző rejtvényekkel, de számos emlékezetre épülő, komoly koncentrációt igénylő feladattal is. A tanulók, amint azt a pontszámok is mutatják, rendkívül ügyesen vették az akadályokat. Az idei tanévben háromszorosan osztott első helyezést értek el a versenyzők! A legtöbb pontot elért csapatok:

1. Kőzúzók csapata, tagok: Kósa Máté, Tóth Szabolcs, Végh Gergő – Móra Ferenc Alapiskola, Nyékvárkony. Felkészítő pedagógus: Nagy Enikő.

1. Negyedikes Boszik csapata, tagok: Bencze Blanka, Nagy Lilla, Németh Emese Ilona – II. Koháry István Alapiskola, Fülek. Felkészítő pedagógus: Vankó Henriett.

1. Csokis Pudingok csapata, tagok: Deák Lujza, Harman Tibor, Kürthy Orsolya – Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság. Felkészítő pedagógus: Bóna Tímea.

2. Bambusz Banda csapata, tagok: Páleník Lilien, Staňo Leila, Zelenai Réka Lea – Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár. Felkészítő pedagógus: Kováč Sylvia.

3. VikAnVil csapata, tagok: Peško Viktória, Sztarovics Anna, Deák Vilmos – Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár. Felkészítő pedagógus: Salgó Gabriella.

Minden résztvevőnek szívből gratulálunk! Köszönöm minden kedves pedagógusnak és kis diáknak a precíz, fáradalmas, kitartó munkát! Bízom benne, hogy sok jó élménnyel gazdagodtak a verseny során, és hogy valamennyiükkel a következő tanévben újra találkozunk!

Mgr. Herdics Kalocsányi Mónika


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .