Katedra Történelemverseny – A döntő

A Katedra Alapítvány által meghirdetett vetélkedő idei témája a Zrínyi testvérekről és családjaikról szólt. Zrínyi Miklós és Zrínyi Péter, a két horvát bán törökellenes harcai mellett a kultúrában betöltött szerepük is hangsúlyt kapott. A négy levelező forduló után tizenöt csapat kapott meghívást a dunaszerdahelyi döntőbe.

Erre a megmérettetésre pedig június 4-én került sor a megszokott helyszínen, a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolában került sor. Bár a tornateremben zajlott le a verseny, kiderült, hogy a versenyzők egyáltalán nem voltak kispályások: az első hat csapat 80% felett teljesített! A szervezés része volt a járványügyi követelmények betartása, de a lázmérés és a fertőtlenítés nem használt a versenydrukkra. Tíz fordulón át jártunk végig hét évtizedet a 17. században, az iskolás Zrínyi Miklóstól a szalánkeméni ütközetig.

A vetélkedő az utolsó fordulóig kiélezett küzdelmet hozott, végül a komáromi Munka Utcai Alapiskola Szirtes csapat nevű triója szerezte meg az első helyet, akiket Kálmán Cyntia tanárnő készített fel. A második helyen a vásárúti József Attila Alapiskola csapata, a Reformerek végeztek, felkészítő tanáruk Tóth Mónika. A dobogó harmadik fokán a búcsi Katona Mihály Alapiskola diákjai végeztek. A Sáros körömcipők eredményétől az ipolysági diákok csak fél ponttal maradtak le – ez is mutatja, mennyire szoros volt a verseny.

Szeretném megköszönni a tanár kollégák és a versenyző diákok több mint féléves munkáját, és bízom abban, hogy a döntő azoknak is sikerélményt adott, akik nem végeztek az elsők között. Köszönöm azoknak a segítségét is, akik a pénteki napon a háttérből biztosították, hogy a döntő zökkenőmentesen lefolyjon.

Elek József, a vetélkedő irányítója


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .